Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Profil
Maddi refahın gönül zenginliği sağlayamayacağını göremez halde, kendine ve dünyaya karşı ikiyüzlü, dolayısıyla kendine ve dünyaya kızgın insanların sayısı giderek arttı. Bu durum mülkiyet dürtüsünde de değişikliklere neden oldu: Yalnızca sahip olma adına değil, başkalarını yoksun bırakmak amacıyla daha fazlasına sahip olmak. Zamanla, başkalarına tepeden bakabilmek için saygınlık kazanma gibi boyutlar da edinerek.
Sayfa 111 - Metis Yayınları, 21. Basım, Aralık 2023Kitabı okudu
"Watson benim gerçekte bir oyun yazarı olduğumu söyler daima," dedi. " Bazen içimdeki sanatçı uyanır ve beni bir oyun sahnelemem için dürter. İşin aslı şu ki Bay Mac, bizim işimiz pis bir iştir. Bu yüzden bazen başarımıza renk katacak ufak oyunlar sergilemenin iyi olacağını düşünüyorum. Şu anda siz de tıpkı avın cazibesine kapılmış bir avcı gibi heyecanlısınız.
Reklam
Tedavi
Allah'a, bizleri ölümle tedavi ettiği için şükretmeliyiz. Yoksa hepimiz hırs kanseri olurduk.
Harese nedir, bilir misin oğlum? Arapça eski bir kelimedir. Bildiğin hırs, haris, ihtiras, muhteris sözleri buradan türemiştir. Harese şudur evladım. Develere çöl gemileri derler bilirsin, bu mübarek hayvan üç hafta yemeden içmeden, aç susuz çölde yürür de yürür; o kadar dayanıklıdır yanı. Ama bunların çölde çok sevdikleri bir diken vardır. Gördükleri yerde o dikeni koparır çiğnemeye başlarlar. Keskin diken devenin ağzında yaralar açar, o yaralardan kan akmaya başlar. Tuzlu kanın tadı dikeninkiyle karışınca bu, devenin daha çok hoşuna gider. Böylece yedikçe kanar, kanadıkça yer, bir türlü kendi kanına doyamaz ve engel olunmazsa kan kaybından ölür deve. Bunun adı haresedir. Demin de söyledim, hırs, ihtiras, haris gibi kelimeler buradan gelir. Bütün Ortadoğu'nun âdeti budur oğlum, tarih boyunca birbirini öldürür ama aslında kendini öldürdüğünü anlamaz. Kendi kanının tadından sarhoş olur.
Sayfa 46 - Doğan kitapKitabı okuyacak
Hırslar
Hz.Musa, Sina Dağı'nda "Rabbim bizi neden böyle cezalandırıyorsun?" diye sorunca, "Peki, bundan sonra böyle ceza vermeyeceğim; sizin cezanız artık hırslarınız," karşılığını alır. Ne kadar güzel, ne kadar anlamlı bir pasaj değil mi? Şüphesiz insanlık kendi hırslarını yeterince mütalaa etmiyor, tahlil etmiyor.
Sayfa 209 - Kronik Kitap
Reklam
16
Zafer Bey: Bir insan hırsa düştüğünü nasıl anlar? Hakan Bey: Bir insan hemen aklına gelen şeyin peşinden koştuğunda ve çözümün kendi çabalarıyla olacağını zannettiğinde veya çözümün başkalarına müracaatla olduğunu zannettiğinde hırsın içerisine gömülmüş demektir.
Sayfa 214Kitabı okudu
Başarı, istediğinizi elde etmenizdir. Mutluluk ise elde ettiğinizi istemeniz.
Sayfa 90
Hırsı yenmek için daha büyük bir hırs gerekir!
Sayfa 251 - Ayrıntı Yayınları 104. BaskıKitabı okudu
“Evcil kimler evcil hırslar besle bedeninde”
Sayfa 113 - Can YayınlarıKitabı okudu
Reklam
İnsanların yaşamı iki kutup arasında sürüp gidiyordu: Elde edileni elde tutmak ve eldekini atarak daha değerli olanı ele geçirmek!
Sayfa 47 - Hayykitap, 1. Baskı, İstanbul, Şubat 2021Kitabı okudu
Hırs ve azim
Hırsı bırak, kendini boş yere harcama. Şu toprak altında çırak da bir, usta da… - Mevlana
ve neler yapabileceklerini...
"İstedikleri bir şeyi elde edemeyince insanların nasıl deliye döndüğünü gayet iyi bilen biriyim."
"Çoğu insan karşılaştırmanın öğrenmeyi desteklediğine inanır; oysa gerçek bunun tam tersidir. Karşılaştırmak yılgınlığa yol açarak rekabet adını verdiğimiz kıskançlığı teşvik etmekten başka bir şey yapmaz. Diğer ikna türleri gibi karşılaştırma da öğrenmeyi önler ve korkuyu körükler. Keza hırs da korkuyu körükler. İster kişisel olsun ister kolektif olanla özdeşleşsin, hırs her zaman topluma karşıt bir şeydir. İnsani ilişkilerde görülen sözde soylu hırs temelde yıkıcıdır."
106 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.