Henry David Thoreau (12 Temmuz 1817 - 6 Mayıs 1862), Amerikalı harita mühendisi, yazar, filozof, şair, tarihçi, kölelik karşıtı, vergi direnişçisi, kalkınma eleştirmeni ve natüralist.
1817 yılında Massachusetts eyaletine bağlı Concord'da doğdu. Harvard Üniversitesi'nden 1837 yılında mezun oldu. Hiçbir zaman geleneksel bir öğrenci olmamıştı, okul yıllarında transandantalizme ve Ralph Waldo Emerson'a olan ilgisi başladı. Harvard'dan mezun olunca bir süre babasının dükkânında çalıştı, daha sonra bir okulda öğretmenlik yaptı. Düşüncesel anlamda fazlasıyla etkisinde kaldığı ve ömür boyu dostu olacak Emerson 1841'de onu evine davet etti ve Thoreau 1843'e kadar sık aralıklarla Emerson'da kaldı. Emerson'ın asistanı gibiydi, The Dial isimli transendentalist dergiye şiir ve nesirleri ile katkıda bulundu. 1845 yılında Concord şehrinin dışında bulunan Walden Gölü kıyısında, Emerson'a ait olan bir arazinin üstüne bir kulübe inşa etti. Burada geçirdiği iki yılın meyvesi olarak "Walden" kitabını yazdı. Walden gölünün kıyısında geçirdiği doğayla bütünleşik ama yalnız iki yılın bir diğer meyvesi de, 1849'da yayınlanan, "A Week on the Concord and the Merrimack Rivers" (Concord ve Merrimack Irmakları Üzerinde Bir Hafta) idi. Thoreau'nun sağlığında yayımlayabildiği sadece bu iki kitabı vardır. Diğer eserleri ve günlükleri ölümünden sonra yayınlanmıştır.
1854'te yayınladığı başyapıtı "Walden" Amerika'nın en önemli entelektüel akımlarından biri olan New England Transandantalizmi için bir örnek eserdir. Eserde yer alan çevre konusundaki düşünceler ise modern çevreciliğin ve çevre korumanın en önemli satırlarıdır diyebiliriz. Amerikan düşünce tarihi, transendentalizm ve naturalizmde bıraktığı izler ne kadar önemliyse, "Sivil İtaatsizlik" (Civil Disobedience, 1849) isimli makalesi de siyasi tarihe bıraktığı iz de o kadar önemlidir. Meksika savaşı yüzünden, ki ona göre bu savaş sadece köleliği geliştirmek içindi, ödemeyi reddettiği vergi sonucu hapiste geçirdiği bir gece, onun "Sivil İtaatsizlik" isimli makalesini yazmasına neden olmuştur. Daha sonraları Gandi'nin en büyük ilham kaynağı olacak bu makale Thoreau'nun belki de en ünlü eseridir. Gandi'nin dışında Tolstoy ve Martin Luther King gibi önemli isimler de Thoreau'nun düşüncelerinden ve eserlerinden ilham almışlardır.
Thoreau, 1862'de, birkaç küçük gezi ve Harvard'daki öğrencilik dönemi dışında hiç ayrılmadığı Concord şehrinde, geçirdiği tüberküloz yüzünden ölmüştür. Bütün eserleri 20 cilt halinde 1906'da basılmıştır.
Her anlamda öylesine derli toplu ve hazırlıklı yaşamalı ki düşman kasabayı işgal ederse yaşlı bir bilge gibi hiçbir endişe duymadan şehir kapısından elleri bomboş çıkıp gidebilsin.
...kendi payıma, ben her yazardan, salt başkalarının yaşamı konusunda işittiklerinin değil başta ya da sonda kendi yaşamının da yalın, içten bir hesabını vermesini beklerim...
Devlet adamları ve milletvekilleri, kurumun içinde boylu boyunca yer alanlar, asla açıkça ve belirgin biçimde onu göremezler. Toplumu ileri
götürmekten bahsederler ama nereye vardıracaklarını bilmemektedirler.
Trakya’ da Kırklareli’nin 58 Km. kuzeydoğusunda Demirköy İlçesi Sarpdere Köyü yakınlarında yeşilin her tonunu görebileceğiniz bir ormanın içinde, ikinci Jeolojik zamanda (Günümüzden 180 milyon yıl önce) oluşmuş bir mağara vardır. DUPNİSA.
2003 yılında turizme açıldı o mağara. Daha önce mağara
Herkese merhaba bu incelememi bu kitap için yapmayı uygun gördüm çünkü az sayıda okunmuş bu uygulamada.
Öncelikle okunup okunmama konusunda kararsız kalacak bir durumu yok kitabın zaten 88 sayfa bir şey bu yüzden o riski rahatça alabilirsiniz.
Kitapta “Yürümek”, “Bir Kış Yürüyüşü” ve “Gece ve Ayışığı” adlı 3 deneme var ve düşüncelerini akıcı bir şekilde dile getirmiş.
Onca yıl öncesinden yazıldığı halde bazı düşünceleri geçerliliğini koruduğu için şahsen üzüldüm bir adım yol kat edemediğimiz için.
Yazarla bir yürüyüşe çıkıyorsunuz ve bizzat sizinle konuşuyor yol boyunca ve çok güzel ayrıntılara değiniyor böylece de sizi kendine çekiyor kitap.
Yazar gördüklerini anlatırken aklıma ünlü ressam Bob Ross geldi bazı betimlemeleri onun resim yaparkenki konuşmalarını anımsattı. (Özellikle ikinci denemede)
Düşüncelerini anlatırken yaptığı alıntılar, verdiği ilginç bilgiler ve gerek kendi yazdığı gerek başka yazarlardan paylaştığı şiirler çok hoşuma gitti.
Malum koronadan dolayı madem dışarı çıkamıyoruz bu kitapla beraber güzel bir doğa yürüyüşüne çıkabiliriz.
Burada “Doğaya sahip çıkalım, koruyup kollayalım.”diye nutuklar atmayacağım ve öyle düz bir şekilde anlatmaktansa sanatla beraber yazarın yapmış olduğu gibi anlatmanın çok daha etkili olacağını düşünüyorum o yüzden yazara ayrıca saygı duydum. Zaten yazardan için ilk çevreci aktivist diye bahsediliyor.
Fazla uzatmadan sözlerimi bitireyim herkese kitabı herkese öneririm, keyifli okumalar dilerim. :)
YürümekHenry David Thoreau · Can Yayınları · 20202.843 okunma
Kitapta asıl değinilen ve tartışmaya delillerle ortaya konulan konu, hükümetin halk olmadan bir hiç olmasıdır.
Thoreau , satırlar arasında gizlediği isyanlarla... diyerek devam edemeyeceğim .
Kendisi, rahatsız olduğu veyahut içinde bulunduğu toplumun " dayatılan " zorunluluklarla yaşamaya çalıştığı sistemi açık bir şekilde eleştiriyor.
Bu yönü kitabı daha içselleştirerek okumama neden oldu.
Ve Thoreau ;
bu kötü yönetim , kötü hükümet , kötü hükümdar için hep eleştiri yapacağına taahhüt ediyor.
Bu taahhütü satırların , cümlelerin arasında bulabilir ve kelimelerin "ben"liğinden anlayabilirsiniz.
Sivil İtaatsizlikHenry David Thoreau · Kafe Kültür Yayıncılık · 20131.979 okunma