Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
(İşte oğlum,atalarımız zenginliğin sonunda kendini beğenme,kendini beğenmenin sonundaki çılgınlık gelir,derlerdi)
Kendini olduğundan az göstermek, alçakgönüllülük değil, budalalıktır; kendine değerinden az değer biçmek korkaklıktır. Aristoteles'e göre, hiçbir iyilik sahtelikle birarada olamaz; doğru hiçbir zaman yanlışa yer vermez. Kendini olduğundan fazla göstermek de, gururdan değil budalalıktandır. Bence bu kendini beğenme hastalığının sebebi; kendini fazka sevmek kendine adeta tutkuyla aşık olmaktır. Bunun çaresi, kendinden söz etmeyi yasaklayan ve böylece bizi kendimiz üzerinde düşünmekten büsbütün alıkoyanların dediklerinin tam tersini yapmaktır. Gurur insanın düşüncesidir; söze dökülen onun çok küçük bir parçasıdır.
Reklam
Emma'nın asıl kusurları her şeyi biraz fazlaca kendi bildiği gibi yapma iradesi ve kendini pek bir beğenme eğilimiydi; bunlar onu bekleyen birçok keyifli anı bozabilecek olumsuzluklardı.
Tavus Kuşundan sözler
Ey yiğit; bu kanatlar benim kendimi beğenme silahı ve sebebi olmuştur.Kendini beğenmek ise sahibine yüzlerce belâ getirir.
Erkeklerin kendini beğenme kadar kolay öğrendiği hiçbir şey yoktur.
Sayfa 60
sırf Allah'ın rızası gözetilerek iş yapılmak
İçine kendini beğenme, gösteriş, methedilme arzusu veya nâmına, şânına halel getirecek kötülenme kaygısı karışmış bir ibadet veya bir hayır işi, ihlâslı olmaktan (sırf Allah'ın rızası gözetilerek yapılmaktan) uzaktır. Zira Yüce Allah, Peygamberimiz aleyhisselâmın şu hadisinde belirttiği gibi, sadece temiz (hâlis / ihlâslı) olanı kabul eder: Allah Teâlâ kıyamet günü şöyle diyecektir: Kim içine benden başkasını dâhil ederek bir amel işlemişse, o amelin benimle hiçbir alakası yoktur, o amel, kim ortak koşularak yapılmışsa ona aittir!
Reklam
Sakın kendini beğenme, sakın nefsinin sana hoş gelen cihetlerine güvenme, sakın yüzüne karşı medholunmayı isteme. Zira iyilerin ne kadar iyiliği varsa hepsini mahv için şeytanın elindeki fırsatların en sağlamı budur.
Bazısı da, özlü amelleri yapmak için kendisini zorlar. Örneğin, bir günde bin rekat namaz kılar ve Kur'an'ı hatim eder. Bütün bunları yaparken kalbini gözetleyip riya, Kibir, kendini beğenme ve diğer helak edeci düşüncelere karşı kendini denetlemek ve temizlemek aklına bile gelmez.
Bayramlar sevgi ve muhabbetin cûşa geldiği bir zaman demektir. İçimizde birbirimize karşı kötü duygular, hisler varsa onları söküp atalım! Bayramın hürmetine gill u gıştan (kötü amaç), kibirden, hasedden, ucubdan (kendini beğenme), kızgınlıktan, kırgınlıktan, kinden kalbimizi pâk eyleyelim! Allah rızası için birbirimizi sevelim! Bu sevmeyi tahakkuk ettiremedikçe yine insanın kemâlâta ermesi mümkün değil. Birbirimizi mutlaka öyle seveceğiz.
...çoğumuz gündelik anlamda "görüntülenme" ve "beğenme" sayılarına takıntılıyız ve bu da geniş ölçüde karşılanmamış görülme ve duyulma ihtiya­cımızdan kaynaklanıyor.
Reklam
sanki her şeyin kökünü kazıyan bir canavar varmış ve mutlu olmak için yapılacak tek şey kendini beğenme denilen zırhı kuşanmakmış gibi! ah bu nefret
Bir bilge insan, şöyle anlatır: Şeytan, insana önce günah yönünden yaklaşır. Eğer kul günahtan kaçınırsa bu defa ona nasihat yönünden gelerek onu bidatlere atmaya çalışır. Eğer kul bundan da yüz çevirirse haram olmayan şeyleri haram göstermek suretiyle ona güçlük ve zorlukları emreder. Eğer kul bundan da yüz çevirirse onu bilgi dairesinden çıkartmak için bu defa abdest ve namazında onu şüpheye düşürecek vesveseler verir. Şayet kul bundan da yüz çevirirse bu defa şeytan ona iyi amelleri basit gösterir ki o kişi insanların gözünde sabırlı, iffetli görünsün ve böylece insanların kalbini kazansın. Böylece şeytan o kulu kendini beğenme hissine sokar ve onu helak eder. Şeytan bu hususta çok ısrarcı davranır. Zira bu, şeytanın oynayabileceği son kozdur. Çünkü şeytan biliyor ki eğer kul bu noktayı da geçerse artık kendi elinden kurtularak cennete yol almış olacaktır.
Seyirci-alıcının, ürünü edindiği zaman erişeceği durumuna bakarak kendini kıskanması beklenir. O ürünle, başkalarının kıskanacağı bir nesne durumuna dönüştüğünü düşünmesi amaçlanır. Bu kıskançlık onda kendini beğenme duygusunu güçlendirecektir.Bunu başka türlü de anlatabiliriz: Reklam imgesi alıcıdan aslında onun kendisine karşı duyduğu sevgiyi çalar; sonra da bu sevgiyi ona, alacağı ürünün fiyatına yeniden satar.
Sayfa 134Kitabı okudu
İnsan, midesinin ve cinsel organının arzularını severse ve onlarla ünsiyet kurarsa, o zaman dünyayı da sever. Dünya sevgisi de mal ve makam arzusu ile kökleşir. Kişi mal ve makamı talep ederse; bu defa kendisinde kibir, kendini beğenme ve lider olma duyguları ortaya çıkar. Bunlar da ortaya çıkarsa, nefsi dünyayı terk etmeye doğrudan müsamaha göstermez, dünyaya kapılır ve aldanır.
Bâtının kirlerinden kurtulmak, beden kirlerini temizlemekten daha önemlidir. Hz. Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurmuştur: "İçinde köpek bulunan eve melekler girmez. "(Buhârî, 3225; Müslim, 2106. Hadis sahihtir.) Hal böyle olunca, nasıl olur da ilmin nuru heva, şehvet, haset, kin, kibir ve kendini beğenme kirleriyle dolu olan kalp evine girebilir? Bütün bu sıfatlar durmadan havlayan birer köpektir. Hayır, aksine bu sıfatlarla dolu olan kalp sadece görünüşte kalptir. Gerçekte ise bir köpektir!
1.247 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.