Stefan Zweig
Gömülü Şamdan, Yahudiliğin kutsal emanetleri arasında yer alan ve ait olduğu topraklardan koparılan Menora’nın, Yedi Kollu Şamdanın yolculuğunu öyküler. Tarih boyunca Kudüs’ten Babil’e giden, tekrar Kudüs’e dönen, Titus tarafından Roma’ya götürülen, Roma’dan Vandallar tarafından kaçırılarak Kartaca’ya sürüklenen bu kutsal emanet, günün birinde Konstantinopolis’te yeniden ortaya çıkar. Mucizeye inanan ve ömrü boyunca bu Anı bekleyen Benyamin Marnefeş, şamdanı ait olduğu topraklara geri döndürmek üzere Bizans’a gider. Çünkü: Umut hep vardır. Menora’nın bu uzun yolculuğu, Stefan Zweig’ın öyküsünde Yahudilerin yüzyıllardır süregelen diaspora hayatıyla özdeşleşir. Gömülü Şamdan salt bir kutsal emanetin değil, aynı zamanda bir halkın da kader yolculuğuna ışık tutar.
120 sayfa · İlk Yayın Tarihi: 1936

120 syf.
9/10 puan verdi
Ufak pürüzler dışında genel olarak beğendim. Okurken şunu fark ettim ki insanların sizden alacağı bir şey varsa sizi fazlasıyla yüceltir, göklere çıkarırlar ancak umduklarını alamadıkları an sizden kötüsü ve işe yaramazı bulunmaz. Her şey çıkarlarına göre şekil alır. Başlangıçta kendinize ve olacaklara inancınız yokken siz onlardan daha umutlu olursunuz belki ama sonuçta siz kendinize inanmadığınız noktadan daha berbat konuma gelebilirsiniz. Bir amacınız ve hayatta bir yeriniz varsa o yeri her zaman daha ileriye taşımanız dileğimle.
Gömülü ŞamdanStefan Zweig · Can Yayınları · 202015,4bin okunma
110 syf.
9/10 puan verdi
Stefan Zweig tarafından tarihte yahudiler adına önemli bir yer tutan Yedi Kollu Şamdan’ın hikayesini — kendi kurgusu dahilinde — dinlemek benim için ilginç bir tecrübe oldu. İzlenimim dahilinde kendisi de bir yahudi kökenli olan Stefan Zweig’ın dünya tarihinde yahudilerin çektiklerini anlatmaya ve belli kesimleri eleştirmeye odaklandığı bir kitap Gömülü Şamdan. “Romalı Yahudilerin yürekleri yine de sıkıntı içindeydi ve korku dolu önseziyle bir araya toplanmışlardı. Çünkü kuşaklardan beri öğrenmişlerdi ki, yaşadıkları kentin ve ülkenin başına felaket gelmesi demek, sonunda onlar için de mutlak felaket demekti. Stefan Zweig gözünden Yahudilerin tarihteki yerleri bu sözlerden ibaret. Tabii bu cümlelerin oluşması açısından kendisinin Nazi döneminde çektiği sıkıntılar ve bu sıkıntıların devamında intihara sürüklenen yaşam hikayesi oldukça önemli. Kitabın ilk kısımlarında yahudiler sürekli sıkıntı çeken suçsuz günahsız bir ırk olarak tanımlanıyor. Kitabın 1936 yılında yayımlandığını göz önünde bulundurursak, anlatılanların gerçekten çokta uzak olmadığını daha rahat görür ve günümüz yaşananlarından bağımsız, objektif olarak düşünebiliriz. Kitabın sonlarına doğru ise artık bir öz eleştiri ve kendini sorgulama baş gösteriyor. Tamam yahudiler tarih boyunca sıkıntı çekti ama bunun sebebi ne olabilir ya da gerçekten bir sebebi var mı şeklinde bir sorgu yer alıyor.
Gömülü Şamdan
Gömülü ŞamdanStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202215,4bin okunma
120 syf.
7/10 puan verdi
Yahudilerin kutsal saydığı emaneti olan yedi kollu şamdanın hikayesini ve kaçırılışını anlatıyor. Şamdanın ismi; Monera son gören, 7 yaşındaki Benjamin adlı bir çocuk. Konu ve tarz olarak Stefan Zweıg'ın diğer kitaplarından farklı etkileyici bir hikaye. Halkın inancı için neler yapabileceklerini, nelere katlandıklarını okuyoruz.
Gömülü Şamdan
30 öğeden 1 ile 10 arasındakiler gösteriliyor.