Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
311 syf.
·
Puan vermedi
·
Beğendi
·
8 günde okudu
Böyle bir kitap ortaya çıktığı için çok mutlu oldum. Nuri Bilge'nin hayata, insana ve olaylara bakışı beni çok keyiflendirdi. Bende de olan ancak tam olarak dile dokemedigim hisleri sahiplenip rahatlıkla ortaya koyuyor sanki; örneğin her yerde evi ve kitaplarıyla yaşayabileceği ancak büyük şehirdeki o kalabalıklar içindeki yalnızlık hissini sevdiği, gezmeleri sonucu her yer ve insanın aynı olduğunu fark edip etrafındaki insanlara yoğunlaşması, otorite ihtiyacı hakkındaki düşünceleri beni etkiledi. Henüz hayatta o kadar deneyim elde etmesem de analiz ettiğim şeyler onun deneyimleriyle sonuca vardı bir bakıma.
Söyleşiler
SöyleşilerMehmet Eryılmaz · Norgunk Yayıncılık · 202288 okunma
on dört asırdır satırlarda ve sadırlarda korunan tek mushaf***
Topkapı, Kahire, Taşkent, Tubingen, Paris, San'a, Türk-İslam Üniversitesi mushaflarını çalışan, neşre hazırlayan ve bu konuda dünya çapında meşhur bir otorite olan Tayyar Altıkulaç şöyle diyor: "Bütün bu nüshalar üzerinde yaptığımız incelemeler göstermiştir ki, bugün dünyanın neresine giderseniz gidiniz, orada okunmakta olan ve modern tekniğin imkânlarıyla basılmış bulunan mushaflarla İslam'ın ilk asırlarından bize ulaşan bu mushaflar arasında basit imla farkları ve sınırlı sayıdaki kâtip sehivleri bir yana tam bir birliktelik mevcuttur. Yaptığımız değerlendirmelere göre birbirinden çok uzak coğrafyalarda ve birbirini görmemiş kâtipler tarafından istinsah edilmiş bu nüshalar bize göstermektedir ki yaprakları, ciltleri, boyutları, fiziki varlıkları, sayfalarındaki satır sayıları ayrı da olsa muhtevaları aynıdır. Yani nereye gitsek aynı mushafla karşılaşılmaktadır. Tabiatıyla bu sonuç, hepimize heyecan veren bir gerçeği, on dört asırdır satırlarda ve sadırlarda korunan tek mushaf ger- çeğini somut olarak ortaya koymaktadır."
Reklam
Devlet Başa
Türklerde her şey devlet içindir, din de devlet içindir. Bu yüzdendir ki dönemin halifeleri de dâhil olmak üzere hiçbir dinî otorite Türk devlet hayatında hakanların önüne geçememiş, töre ve yasa her zaman önemini korumuştur. Türkmen oymakların genelinde dini taassup görülmemesinin en önemli sebebi gelenek ve göreneklere olan bağlılıktır.
Sayfa 22 - Ötüken Neşriyat
Ahlâkı sıkıcı kurallar ve insanı esir haline getiren dar kalıplar olarak görmek çok büyük bir yanlışlıktır. Kaldı ki, dinimizin emirlerine pek kulak asmayanların “bilim insanları”nı şaşmaz otorite olarak görmeleri de garip değil mi?
Otorite sadece bilinenler üzerinde kurulduğu için, bilinmeyen her şey doğal düşmandır...
Sayfa 197 - Doğan yayınlarıKitabı okudu
Akılcı otorite, öğrenci ile öğretmen arasındaki ilişkide, akıl dışı otorite de köle ile sahibi arasındaki ilişkide gözlemlenebilir. Her iki ilişkinin temeli de emir veren kişinin kabullenilmiş olması gerçeğine dayalıdır. Ama, işleyişte, birbirlerinden farklı yapıları vardır. İdeal bir durumda, öğretmenin ve öğrencinin çıkarları aynı yöndedir. Öğretmen, öğrencisinin gelişiminde başarılı olursa kendini yeterli bulur. Ama eğer başarısız olursa bu hem kendinin hem de öğrencisinin başarısızlığıdır. Öte yandan köle sahibi kölesinden olabildiğince çok faydalanmak ister. Ne kadar çok faydalanabilirse o kadar doygun olur. Aynı zamanda, köle de, kendi minimum mutluluğunu hak edebilmek için en iyi biçimde haklarını korur. Burada kölenin ve sahibinin çıkarları tamamen karşıttır, çünkü çıkarları birbirine göre zararlıdır. Her iki durumda da birbirlerine göre üstünlüklerini farklı işlevleri vardır. İlk örnekteki durumda, kişinin gelişimi otoritenin etkinliğine dayalıdır. İkincisinde ise söz konusu olan, kişinin sömürülmesidir.
Reklam
Denetim Odaklı Korku Kültürü içinde oluşmuş bir eğitim sistemi kaşları evlerin çatısı gibi çatık, gözlerinde neşe olmayan, sert bakış­lı öğretmeni "iyi" öğretmen olarak tanımlar. Korku Kültürü'ne göre öğrenciler, öğretmenden ilk bakışta korkmalı ve çekinmelidir. Aynı anlayış, şımarmasın diye çocuğunu ancak uyurken öpen baba davra­nışının altında yatmaktadır. Bu baba, "İyi" bîr babadır. İyi baba, çatık kaşlı ve sert bakışlı olmalıdır. Korku Kültürü'nün otorite anlayışı hem öğretmende hem babada anlamını böyle bulur.
Kimi, her şeyi bilir görünen, eleştiriye kapalı ve dayanaktan yoksun yargılarda bulunan bir otorite kimliğini benimserken, kimi otoritesinin gerektirdiği sınırları yeterince çizemez.
Erkeklerden harika şeyler bekleyen bu nesle ait annelerin, kocalarının davranışları karşısında hüsrana uğrayarak bu hayal kırıklıklarının acısını, oğulları üzerinde kurdukları aşırı otorite ve sahiplenmeyle çıkarmaya çalışmaları olabilir mi?
Sayfa 129Kitabı okudu
Osman Gazi, hutbeyi kendi adına okutarak zamanla başka bir otorite kabul etmediğini göstermiş ve kendini meşru bir sultan olarak kabul etmiştir.
Sayfa 32 - Kayıhan
Reklam
Otorite, kişinin kendisinden mi kaynaklanır, yoksa etrafındakilerden mi ?
İnsanlar, iktidar hakkında düşünmezler; iktidardakilerin onlara telkin ettiği şeyi düşünürler. Richard Sennett | Otorite
12-25 yaşları arası öncelikle temel atma dönemidir. Hayatınızı esasen bu dönemde kurarsınız. 25-40 arasında hayata karışır, söz söylemeye başlarsınız. 40-55 arası olgunluktur, otorite olma dönemidir. 55 ve sonrası ise bir dinlenme, demlenme zamanıdır. İşte her birimiz bu süreçlerden geçeriz, çünkü biz bu dönemlerde yaptıklarımızla şekilleniriz.
Labov'un Harlem'in siyahi çocuklarının sözlü etkileşimleri üzerine gerçekleştirdiği klasik çalışması, iletişim kurulan bağlamın çocukların davranışlarındaki değişimler üzerindeki etkisini gösterir. Beyaz, dost canlısı ve sıcak, psikolojik yöntemler konusunda uzman bir görüşmeci bir sınıfta bir çocukla görüşür. Ona bir oyuncak verir ve
1.500 öğeden 15bin ile 1.500 arasındakiler gösteriliyor.