Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Anne babaların kusurlarını kendi sorumluluğumuzdan kaçınmak için gerekçe olarak kullanmak, vaktiyle bize karşı işlenen kusurları bizden sonraki kuşaklara da yansıtmamıza neden olabilir. Anne babalar bizleri ayrı birer varlık olarak görememiş olabilir, ama biz de onları kendimizden ayrı dünyaları olan varlıklar olarak göremediğimiz sürece gerçek anlamda yetişkinliğe ulaşmış sayılamayız.
Sayfa 49
İnsan yetişkin yaşamında anne babasının kusurlarının izlerini taşısa bile bundan ötürü onları suçlamak kendisini de suçlu hissetmesine neden olur. Bu yetişkin bir varlık olarak insanın kendi varoluş sorumluluğunu üstlenememiş olmasının suçluluğudur. Anne babalarımızdan alacaklı olduğumuz bir gerçek de olsa geçmiş yeniden yaşanamaz. Bazı insanların daha elverişli koşullarda yetişmiş olmasının yarattığı eşitsizliği isyan etmek de bizi kendi sorumluluklarımızı görmekten alıkoyabilir.
Sayfa 48
Reklam
"Yüce Tanrı biliyor ya, karşımda böylesine sevimli bir varlık dolaşıyor ve ben elimi uzatıp onu tutamıyorum."
Sayfa 111
İnsan aslında karmaşık bir varlık değil. Çoğunluğu zamanın büyük bir bölümünü yaşamak için kullanıyor, geriye kalanı ise, özgür oldukları küçük zaman diliminden öyle korkuyor ki, ondan kurtulmanın her türlü yolunu deniyor. İşte insanın değişmez yazgısı!
Hayatın anlamını sormak zorunda olan insan değil, diyorduk, aksine, insana bu sorunun sorulduğunu; insanın hayatının ona yönelttiği sorulara cevap vermek zorunda kaldığını söylüyorduk. Yalnız buradaki her cevap "eylem"dir: "hayat soruları" yalnız davranışlarla samimi olarak cevaplandırılabilir; bu cevaplar bizim varlığımızın sorumluluğundadır. Ve varlığımız yalnız sorumlu bir varlık ise "bizim"dir.
"Hayır, bu olamaz! Olamaz bu. Adine, benim için önünde diz çökeceğim en yüce, en saf varlık olduğuna dizlerimin üstünde yemin ederim, en küçük bir güvensizlik gölgesi bile bunu zedeler. Ah, Adine dünya batsa ne umurumda! Yeter ki sen eskiden olduğun gibi ol!”
Reklam
Biliyor musun ki, tutku, acı demektir? Oysa gerçekten sanıyor musun ki, çoğunluğunun yaşadığı, görünüşte son derece güçlü, gerçekteyse son derece zayıf olan bu aşklarda bir acı var? Hayır, manevi aşk ebedîdir, çünkü bunu hisseden varlık ölümsüzdür. Birbirini seven ruhlarımızdır, bedenlerimiz değil.
Sayfa 68 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları II.baskıKitabı okuyor
Canlı varlıklar arasında yalnız insanoğlu sorabiliyor: Neden varlık, neden hiçlik değil? İnsan bu soru üstüne düşünürken bütün varlığı "baş döndürücü bir devinim içinde eriyip gitmiş görür." (K. Jaspers)
alman çevirmendenKitabı okudu
Hayran kalınacak çok şey varsa da en hayran kalınacak varlık insandır.
Sayfa 14 - XVII. Basım, Ağustos 2023, İstanbul
Uykusuzlara
Uyku en suçsuz varlıktır, uykusuz insansa en suçlu varlık...
Reklam
.... Küçük bir varlık zannedersin kendini İçine almışsın hâlbuki şu âlem-i ekberi
Mektuba devam
Ah ah! Gönlüm çilem, aşkım, kederim, acım, gönlüm! Sustukça hoş geçimlim, dile geldikçe parlayan alevim. Kopup saçılan gerdanlığında soylu nedimelerin, savrulan incileri yere inen hüzünlerim. Aramadan bulduğum yola koyulmuş göçüm.
Sayfa 127 - Kapı Roman YayınlarıKitabı okudu
“Kendime engel olamıyorum: Yanımda sıcak bir varlık bulunca bencil oluyorum. İnsan, sevdiğini üzmek pahasına ondan yararlanmağa çalışıyor. Bu arada benim gibi, aşağılık durumlara düşüyor. Çünkü neden? Çünkü yalnızlık ve karanlık onu vahşileştiriyor.”
İletişim yayınlarıKitabı okuyor
Hepimizin sahip olduğu en güçlü aktif varlık beynimizdir. Eğer iyi eğitilirse sınırsız servet yaratabilir.
Sayfa 196 - AlfaKitabı yarım bıraktı
Bak, yaşıyorum işte. Nasıl? Ne çocukluk azalıyor ne de gelecek… Sınırsızca varlık coşuyor yüreğimin içinden.
1.500 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.