Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Birinin eksikliğini hissetmek yetersizlik, değersizlik hissi yaratabilir insanda. Oysa aşk tam da böyle bir şeydir aslında. Onunla tamamlanıp onunla eksik kalmak gibi bir şeydir.
Çocuğun yetişkinlerle yaşadığı bu durumlar onda belli hisleri oluşturur. Aşağılan, reddedilen, ilgisizliğe maruz kalan çocukta değersizlik hissi... Sorgulanan, denetlenen, takip edilen çocukta suçluluk hissi... Kıyaslanan, başarısızlığına vurgu yapılan çocukta yetersizlik hissi...
Sayfa 138Kitabı okudu
Reklam
Faydalı tavsiyeler
• Herhangi bir işi bitiremiyor gibiyseniz telefonunuzu birkaç saatliğine başka bir odada bırakın. • Sürekli yetersizlik hissi duyuyorsanız kıskançlık ve gıptayı tetikleyen sosyal medya hesaplarını takip etmeyi bırakın • Televizyon karşısında çok fazla zaman geçiriyorsanız televizyonu yatak odanızdan çıkarın • Çok fazla video oyunu oynuyorsanız her kullanımdan sonra oyun konsolunun fişini çekip konsolu bir dolaba kaldırın • Daha fazla su içmek istiyorsanız her sabah birkaç şişe su doldurup şişeleri evin çeşitli yerlerine, sık geçilen yerlere yerleştirin.
Son yıllarda düşünme, hissetme veya davranış biçiminizi değiştirdiğimiz takdirde nirvanaya ulaşıvermeyi vaat eden bir alay terapistiyle, koçuyla, danışmanıyla ve kişisel gelişim yazarıyla tam bir mutluluk sektörü oluştu. Bu sektör bireyin çevresinin ve durumunun önemini hafife alarak “Mutluluk bir seçim!” iddiasında bulunuyor. Böylece bizi, mutlu olmak için doğru kararları almaktan kişisel olarak sorumlu tutuyor. Pek azımız mutlu olmayı “seçecek” konumda olduğumuzdan bu bir yetersizlik hissi yaratarak mutluluk sektörünün sunduğu hizmetlere daha fazla ihtiyaç duymamız gibi bir sonuç doğuruyor. Buradaki sorun sürekli mutlu olmamız değil, sürekli mutlu olmamız gerektiğini “sanarak” devamlı bizi daha mutlu edecek yeni fikir ve kavramların peşinden koşmamız. Anlık mutluluğu yakalasak bile ona alışıp daha fazlasını istemeye başlama hızımız inanılmaz.
Ataerkil düşüncenin, bağnaz inançların faturası en fazla kadınlara kesilmişti, kesilecekti. Zihniyet değişmedikçe kadın hep mağdurdu, mağdur kalacaktı. Sadece fiziksel şiddet değil, psikolojik, ekonomik, sözlü, cinsel... Çünkü şiddetin temelinde, tıpkı korku gibi, çoğu zaman yetersizlik hissi ve baş edememe kaygısı yatıyordu.
Sayfa 174Kitabı okudu
Motivasyon
Motivasyon, iki anlamda sıkıntılıdır: Birincisi; ilgi ve yetenek yoksa, motivasyon kalıcı olmaz. Bir öğrenci, kabiliyetine göre çabalar, uğraşır. Hem sevmiyor hem de sürekli yetersizlik hissi yaşıyorsa, nasıl motive olacak? İkincisi; motive olmak, başarıyı garanti etmez. Sistemin vurguladığı şeylerden biri şudur: "İstersen, başarırsın." Başaranların, isteyenler arasından çıktığı doğrudur ama isteyen herkesin başaracağı, kesin değildir
Reklam
Alkolizmin esas sebebi olumsuz ve yıkıcı düşüncelerdir, çünkü insanlar nasıl düşünürlerse, öyle olurlar. Alkolik olan kişi derin bir aşağılık, yetersizlik, bıkkınlık ve yenilmişlik hissine sahiptir. Genellikle bunlara derin bir iç düşmanlık hissi de eşlik eder. İçki içmesini açıklayan sayısız nedeni vardır ama gerçekte tek neden bu kişinin düşünce yaşamıdır..
Sayfa 227Kitabı okudu
Filozoflar
Onlar peygamberin hakkı söylediğini ve dile getirdiği hususlarda insanların menfaatini gözettiğini ancak insanların anlayışlarındaki yetersizlik nedeniyle, [onlara] hakkı açıklayamadığını söylemektedirler. Bu inanca sahip olanlar filozoflardır. Onların üç meselede kesin olarak tekfir edilmeleri gerekir: Bu meselelelerden ilki; cismanî haşri, cehennem azabını, mü'minlerin cennette, güzel gözlü huriler, çeşitli yiyecek, içecek ve elbiselerle nimetlenmesini inkâr etmeleridir. İkincisi; Allah'ın cüziyyâtı ve yaratılmışları detaylı biçimde bilmediğini, külliyyâtı bildiğini söylemeleridir. Onlara göre cüz'iyyâtı semavi melekler bilmektedir. Üçüncüsü ise âlemin kadim olduğunu, sebebin sebepliden önce gelmesinde olduğu gibi, yüce Allah'ın mertebe olarak âlemden önce geldiğini, aksi halde birbirine eşit iki varlığı kabul etmek gerekeceğini söylemeleridir. Bu kişilerin önüne Kur'ân âyetleri konulduğunda, insan zihninin aklî lezzetleri idrâk edemediğini ve bu nedenle de onlara hissî lezzetlerle örnek verildiğini savunurlar ki, bu apaçık küfürdür.
Sayfa 201Kitabı okudu
Kırılgan değil, özeleştirel olun.
''Örneğin Eduardo gibi bir hastayı koruyucu olan narsisistik örgütlenmesinden vazgeçmeye ikna etmek, onu kaçınılmaz olarak yoğun yetersizlik ve acı veren aşağılanma duygularına boğdoğunu gözlemlemişti. Onu kusurlarıyla yüzleştirmek derin ve yoğun bir mutlak çaresizlik hissi yaratıyordu. Eduardo gibi narsisistik hastalar, tanım gereği kendilerine dönük olmalarına karşın, oldukça kırılgan görünüyorlardı. Sanki yükseklerde uçan bir üstünlük algısından hızlıca ve beceriksizce bir mecburi iniş yaparak yere çakılıyorlardı.''
Sadece ebeveyn beklentilerini karşılaması gereken bir çocuk, onların umduğu gibi olabilmek uğruna tekrar tekrar başarısız olduğu için kronik bir yetersizlik hissi kazanacaktır. ... Özgüveni ne yaptığına bağlı olacaktır, kim olduğuna değil. Başkalarının gözünde başarılı olsa bile, acımasızca kendini eleştirecektir.
Reklam
Hayat değişmez, sadece senin ona olan tutumun değişebilir ve bu önemsenmeyecek bir uyum sağlama değildir. Doğrusunu söylemek gerekirse, bu imkan dahilindeki tek anlamlı uyum sağlama olabilir. Bir an için, hala orada olduğum için gerçekten ilk kez o kadar mutluydum. Başka hiçbir yerde değil, tam da orada. Korkunç uçurum, varoluşsal dehşet, yetersizlik ve yoksunluk hissi; bunların hiçbiri önemli değildi.
Sayfa 238Kitabı okudu
"Eğer çocukta aşağılanmalarla, küçük düşürülmelerle yetersizlik hissi geliştirilmişse bu iz kalıcıdır. "
Sayfa 137Kitabı okudu
Sürekli yetersizlik hissi duyuyorsanız kıskançlık ve gıptayı tetikleyen sosyal medya hesaplarını takip etmeyi bırakın.
Yetersizlik hissi
İmam Mevlüd, hamlık ve yetersizlik hissinin daha iyi bir şahsiyet arayışında motive edici bir faktör olduğunu söyler. Âdemoğlu, kendini yeterli görüp halinden memnun olduğu müddetçe, manevî ilerleme gösteremez. İyiye ve hayra ulaşmanın yolu, kendini bilmekten geçer. Kendini bilince de, artık küçük büyük bütün eksikliklerinin farkına varıp utanarak bunları cömertlik, anlayış, dürüstlük, güvenilirlik, izzet ve başka güzel hasletlerle ikame etmek için uğraşmaya başlar.
Sayfa 219Kitabı okudu
267 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.