Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
1760'larda İngiltere'de yaşanan Endüstri Devrimi'nin yol açtığı keşiflerle, Batı insanı tabiat güçleri ve madde üzerinde sonsuza dek hükmedeceğini sanarak bir tür "güçlülük sarhoşluğu" yaşıyordu.
Bu toprak kayıpları, esas olarak Endüstri Devrimi'ni kaçırmış bir imparatorluğun güçsüzleşmesinin ve bu devrimin ürettiği Milliyetçilik Akımları karşısındaki çözülmesinin bir sonucudur. Ama en azından, Abdülhamit, bir çöküşü engelleyen veya durduran bir "Ulu Hakan" olarak da görülemez. Tam tersine, uluslararası siyasetin oyuncağı olmuş, çaresizliğe düşmüş, imparatorluğun iflasını kabul ederek, Düyun-u Umumiye'nin ilanıyla tüm mali yetkileri, alacaklıların eline vererek, imparatorluğun sonunu belirlemiş bir padişahtır.
Reklam
Yay ve okun bulunması, geviş getirenlerin ehlileştirilmesi, tarımın başlaması, endüstri devrimi, bir kilometrekare içinde yaşayabilecek insanların sayısını arttırmıştır.
Sayfa 176 - Varlık yayınlarıKitabı okudu
Endüstri devrimi ve modernizm aklı yüceltirken, duyguları ihmal etti.
Doğal şeker esmer renktedir. 19. yüzyıl başlarında Endüstri Devrimi ile birlikte daha çok ve daha çabuk para kazanmak amacı ile fabrikasyon şeker üretimine geçildiğinde şeker rafine olarak beyazlamaya ve "zehire" dönüşmeye başlamış.
17. yüzyıl başlarında Almanlar şeker pancarından şeker üretile­bileceğini fark ettikten sonra Avrupa ' da şeker tüketimi artmaya başlamış. 19. yüzyıl başlarında Endüstri Devrimi ile birlikte daha çok ve daha çabuk para kazanmak amacı ile fabrikasyon şeker üretimine geçilmiş. Daha önce sade­ce şeker kamışından elde edilen ve ancak zenginlerin sofrasında olan şeker, böylece gelir düzeyi çok yüksek olmayanların da kolay satın alabileceği bir ürün haline gelmiş ve şeker tüketimi çılgıncasına artmaya başlamış.
Reklam
616 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
6 günde okudu
İnsanın; primat zümresinden, insansı maymunlara, oradan da modern homo sapiense dönüştüğü zaman sürecinde geçirdiği evrimsel yolculuğu anlatıyor yazar. Bu evrimsel yolculuk, beslenme şeklimizden, harcadığımız enerjinin dönüşümüne, insanın bu dönüşüm doğrultusunda vücudundaki farklı evrimsel uyarlanımlar elde etmesini, alanında uzman bir şekilde gözler önüne seriyor. İnsanın özellikle eviminde dikkat çeken uyarlanımlar(dik durmak,iki elin boşta kalması, dil üretmek, kültür yapısı ortaya çıkarmak, tarım devrimi, endüstri devrim,modern zamanlar) gibi kültürel memlerin, onu , daha hızlı bir şekilde doğasından koparıp, birçok kemevrimsel(eski evrimsel uyarlanımlar yüzünden vücudundaki herhangi bir organın veyahut hücrelerin yeni ortama adapte olamayıp sürekli arızaya sebebiyet vermesi) yapıya sahip olarak uzun ömür pahasına birçok rahatsızlıkla yaşamamız gerektiğini bize gösteriyor.Tarım devrimi sayesinde özellikle birçok kemevrimsel hata döngüleri içinde kronik olarak tip 2 diyabet, bel ağrısı, diş çürükleri, yirmilik yaş dişi ve şuan sayamadığım kadar hastalıkla baş etmesinin mantıksal olarak analizini yapıyor. Endüstriyel devrimden sonraki insan tembelliği ve hazır gıda ürünleri ile bu işin daha da kötü boyutlara ulaştığını da es geçmiyor. Değinmediği bir konu yok desem abartmış sayılmam herhalde. Keyifle okuduğum bilimsel bestsellerden biri diyebilirim
İnsan Vücudunun Öyküsü
İnsan Vücudunun ÖyküsüDaniel E. Lieberman · Say Yayınları · 2015164 okunma
Tapınak, bir ekonomik devrimi simgeler; çünkü, Sümer'de olduğu gibi,tapınak varlık birikimi ve endüstri gelişimi için kalıcı bir özektir.
Sayfa 176 - Varlık yayıneviKitabı okudu
Sanayi devrimi ve endüstri merkezleri için şiirler yazdık: “Trik trak tak tak makinalaşmak istiyorum”
Değişen ise işin konumu ve toplumsal anlamı olmuştur. Bir teknoloji ve endüstriyel meslekler ve düşük ücretli yapıları yaratarak, kadınları kademeli bir şekilde Endüstri Devrimi'nin çekirdek endüstrilerinin dışına atmıştır.
Sayfa 211Kitabı okudu
Reklam
Endüstri devrimi neden İngiltere'de başladı? Endüstri devriminin icatlarının/patentlerinin %80'inin Londra'da alınmasının nedeni tüm dünyadan yaratıcı usta ve mühendisleri Londra'ya çeken yüksek ücretler ve düşük enerji maliyetleri; hukukçulara göre Londra'nın o dönemde diğer dünya şehirlerine göre patent ve entelektüel mülkiyet haklarını daha etkili korumasını sağlayan güçlü hukuk altyapısı...
Sayfa 42 - Kronik KitapKitabı okudu
Karl Polanyi'nin deyişiyle, "Endüstri devrimi sıradan insanların hayatında felaket derecesinde bir yersiz yurtsuzluğa yol açtı."
Fransa'da ise, krallık 15. yüzyıla gelinceye dek feodal egemenlerden bu tür vergiler alma yoluna gitmemiştir. Belki de kralın gücü bu feodal beylerden kimilerine yetmediği için bu tür isteklerde bulunmamıştır; ama asıl neden Fransa'da zengin altın ve gümüş yataklarının bulunmamasıydı. Fransa'nın zenginliği tarımından ve endüstrisinden kaynaklanırken, orta Avrupa'nın varlığı yeraltı zenginliklerinde yatıyordu.
Sayfa 70
" Amerika’da federe devletler arasındaki ticaret serbestiside endüstrinin gelişmesine yardımcı oldu. Endüstri, imalâtı mümkün kıldı. Endüstri Devrimi 26.000 millik ulaştırmaya elverişli nehirlere, Büyük Göllere ve kanallara, demir ağını ekledi. Ameri­ka’da demiryolu hiçbir yerde görülmeyen bir hızla yapılmağa başlandı. Doğu ile Batı
Sayfa 19
"Endüstri devrimi sıradan insanların felaket derecesinde bir yersiz yurtsuzluğa yol açtı." Karl Polanyi
Sayfa 19 - Kapı yayınları
551 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.