Uzun zamandır film iletisi yazmayı düşünüyorum, özellikle ilgimi çeken filmler ise kitaptan uyarlanarak sinemaya aktarılanlar. Genelde bir kitabı hem okuyup hem de onun filmini izlediğimizde değerlendirme durumumuz daha gerçekçi oluyor çünkü zihnimizdeki sahne ile başka zihinlerin sahnesini kitap düzleminde karşılaştırabiliyoruz.
Bu nedenle kitaptan uyarlanarak sinema filmi haline getirilen eserleri incelemeye karar verdim. Elbette izlediklerim var ama daha izlemem gereken eminim çok fazla film vardır, o nedenle sizler de iletiye kitap uyarlaması filmleri (beğenmedikleriniz dahi olur) yazarsanız film kültürüme katkı sağlamış olursunuz :) keza iletiyi kaydederek de gelecek yorumlardaki filmleri değerlendirebilirsiniz. Ayrıca uyarlama olmayan ama sizlerin kesin izlenmeli dediğiniz filmleri de paylaşabilirsiniz. Sonuçta bu bir film iletisi :)
Ben bu gece izlediğim bir filmi ekleyerek iletiyi paylaşacağım :)
A Londoni Férfi - Georges Simenon'un L'Homme de Londres (Londra'lı Adam) kitabından uyarlanarak çekilen bir Béla Tarr filmidir.
Not: Ben de izledikçe filmleri ve kitaplarını yorumlarda belirteceğim. O nedenle yorum yaptıktan sonra bildirimlerden rahatsız olursanız bildirimleri kapatabilirsiniz.
Herkese keyifli seyirler ve mutlu okumalar dilerim :)
Toza Sor - John Fante / Ask the Dust - Robert Towne (2006)
Trainspotting - Irvine Welsh / Trainspotting - Danny Boyle (1996)
Porno - Irvine Welsh / Trainspotting II - Danny Boyle (2017)
Kopyalanmış Adam - José Saramago / Enemy - Denis Villeneuve (2013)
Açlık - Knut Hamsun / Hunger - Henning Carlsen (1966)
Androidler Elektrikli Koyun Düşler mi? - Philip K. Dick / Blade Runner - Ridley Scott (1982)
Beni Asla Bırakma - Kazuo Ishiguro / Never Let Me Go - Mark Romanek (2010)
2001: Bir Uzay Efsanesi - Arthur C. Clarke / A Space Odyssey - Stanley Kubrick (1968)
Bir Düş İçin Ağıt - Hubert Selby Jr. / Requiem For A Dream - Darren Aronofsky (2000)
Büyük Defter - Kanıt - Üçüncü Yalan - Agota Kristof / A Nagy Füzet - János Szász (2013)
Cinnet - Vladimir Nabokov / Despair - Rainer Werner Fassbinder (1978)
Don Quijote (2 Cilt Takım) - Miguel de Cervantes / The Man Who Killed Don Quixote - Terry Gilliam (2018)
Döşeğimde Ölürken - William Faulkner / As I Lay Dying - James Franco (2013)
Dün - Agota Kristof / Brucio Nel Vento - Silvio Soldini (2002)
Görünmez Adam - H. G. Wells / The Invisible Man - James Whale (1933)
Gülün Adı - Umberto Eco / The Name of the Rose - Jean-Jacques Annaud (1986)
Hiroşima Sevgilim - Marguerite Duras / Hiroshima Mon Amour - Alain Resnais (1959)
Kilimanjaro'nun Karları - Ernest Hemingway / The Snows of Kilimanjaro - Henry King (1952)
Motosiklet Günlükleri - Ernesto Che Guevara / The Motorcycle Diaries - Walter Salles (2004)
Sapık - Robert Bloch / Psycho - Alfred Hitchcock (1960)
Zorba - Nikos Kazancakis / Zorba The Greek - Mihalis Kakoyannis (1970)
Varolmanın Dayanılmaz Hafifliği - Milan Kundera / The Unbearable Lightness of Being - Philip Kaufman (1989)
Vertigo - Pierre Boileau / Vertigo - Alfred Hitchcock (1961)
Tatar Çölü - Dino Buzzati / The Desert of the Tartars - Valerio Zurlini (1976)
Taş Meclisi - Jean-Christophe Grangé / Le Concile De Pierre - Guillaume Nicloux (2006)
Okuyucu - Bernhard Schlink / The Reader - Stephen Daldry (2009)
Hayvan Mezarlığı - Stephen King / Pet Sematary - Mary Lambert (1989)
Umarım faydalı bir liste olmuştur, şimdiden iyi okumalar/seyirler 🌼
Maxwell Anderson'ın Death Takes a Holiday isimli oyunundan uyarlanan imdb.com/title/tt0119643 gerçekten etkileyici bir filmdi. Ölümün insan haline geçerek bir insana aşık olmasını anlatıyor :)