Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Ürdün Notları
“Nabatîlerin penbe renkli başkenti Petra, çöl Nabatîleri ile uzak Romalı fatihlerin uygarlıklarının sentezidir. Bir zamanlar kervanların geçtiği bu zengin metropol bugün burayı en çok ziyaret eden sarışın Rus turistler ve onlara hizmet veren Bedevilerle dolu…”
Romalı şair Terentius şöyle haykırıyordu:
"Bu nasıl olur? Nasıl olur da insan bir şeyi kendinden daha çok sevmeye kalkar!" "Çok şaşırtıcı, öyle değil mi?" derdi bunun üzerine Mösyö Kiklop." Diğerkamlık, başka insanları kendinden çok sevmektir. Doğal bir tavır değildir, bencillik gibi insanın doğasında bulunmaz.
Sayfa 37
Reklam
Üzerinde önemle durduğumuz noktaları özetlersek, günümüzde gotik mimariyi üç tahripkâr unsurun tahrif ettiğini söyleyebiliriz. Zamanın eseri olarak ciltteki kırışıklıklar ve siğiller. Luther'den Mirabeau'ya kadar devrimlerin ürünü olan yaralar, bereler, kırıklar, çıkıklar. Vitruvius ve Vignola'nın izinden giden Yunanlı, Romalı ve barbar profesörlerin eseri olan kesip biçmeler, ameliyatlar, organları yerinden çıkarmalar, restorasyonlar. Vandalların ürettiği bu muhteşem sanatı akademisyenler yok ettiler. Güzellikleri en azından tarafsızlıkları ve yücelikleriyle yıkıp geçen yüzyıllara ve devrimlere, Parthenon'un şanına uygun olarak zevksizliğin seçiciliğiyle her şeyi altüst eden, gotik dantellerin yerine hindibaların tırtıklı yapraklarını taklit eden süslemeleri koyan okullu, alaylı, yeminli mimarlar sürüsü eklendi. Bu, eşeğin can çekişen aslana tekmesidir. Bu, dalları eğrilip bükülmüş yaşlı meşenin tırtıllar tarafından ısırılması, tırtıklanması, parça parça kemirilmesidir.
"Palavra. Tanrıça kurabiyeyi kapattı ve sepetine attı. "Sanırım Romalı olduğunuz için Tyche'yi Fortuna olarak biliyorsunuz. Diğerleri gibi, O da berbat bir durumda. Ben mi? Ben bunlardan etkilenmem. Bana hem Yunanlılar hem Romalılar Nemesis der. Ben değişmem. İntikam evrenseldir.
"Kanıksadığımız tuz, bir zamanlar o kadar az bulunurdu ki, Romalı askerlere tuzla ödeme yapılırdı."
Sayfa 41 - Say Yayınları, Alfred Mill, çeviri: Nurdan Soysal, 11. Baskı
Yabancı bir Romalı şair de Ermiş Paul'un sözlerini doğruluyor sanki: "Günahtan ırak, dürüst bir hayat süren adamın Mağrıbí kargısından, okundan korkusu olmaz."
Sayfa 277 - Amaç Temel Yayınları, 1987. Çeviri:Suna GülerKitabı okudu
Reklam
Bildiğimiz Defne
Tefne dalı ilk çağlardan beri zafer sembolü sayılır. Eski Yunanlılar tefneyi kutsal bir ağaç olarak Apollon'a adadıktan sonra Yunanistan ve İtalya'da Apollon mabetleri çoğaldıkça tefne koruları da artmıştır. Eski çağda tefnenin büyüden, bulaşıcı hastalıklardan ve habis ruhlardan koruduğuna inanılırmış, ruh hastalarını iyi etmek için yanaklarına ve boynuna tefne yaprağı sarılırmış. Apollon rahipleri bir keramet buyuracakları zaman tefne yaprağı ve meyvesi yerlermiş. Peygamberler bir şehre girerken ellerinde bir tefne dalı tutarlarmış. Dökülen kanın kefaretini de tefne üzerine alırmış. Onun için Romalı askerler zaferle sonuçlanan harplerden sonra silahlarını tefne ile temizlerlermiş. Encam tefne, böylece işte zafer sembolü olmuş. Sofu Hıristiyanlar kiliselerdeki kutsal suya batırdıkları tefne dallarından üzerlerine su serperlermiş. Tefneye yıldırım da çarpmazmış!
Sayfa 213Kitabı okudu
Peygamber Efendimiz “Müminin her hâli kendisi için iyidir buyuruyor. İnsan içindeki iyiliği muhafaza edebiliyorsa dışarıda ne yaşanırsa yaşansın kötülükle mücadele edebilir. Kötülüğün ve çirkinliğin iç dünyasına karartmasına da hiçbir zaman müsaade etmez. İkinci yüzyılda yaşamış Romalı bir filozof olan Seneca, bu yaklaşıma benzer bir ifade kullanır: “ iyilerin başına hiçbir zaman kötü bir şey gelmez. “ tabi ki kötü niyetli insanlar iyi insanlara kötülük yapabilir; haksızlık ve zülüm yapabilir, iftira atabilir, malını mülkünü gasbedebilir…. Fakat özünde iyi olan insan bu kötülükler karşısında kötüleşmez. Seneca’ya göre iyi insanların başına Özü itibari ile kötü bir şey gelmez çünkü zıtlar bir araya gelmez. İyi insanda kötü hâl olmaz. İnsan eğer gerçekten ruh ve zihin dünyasında iyiliği korumayı bir hedef olarak önüne koymuşsa tabii ki kötülükleri defetmek için çaba sarf eder ama etrafında yaşanan kötülüklerin kendi iç dünyasını karartmasına, kötüleştirmesine müsaade etmez. Prensip olarak biz de kötülük meselesi böyle ele alınmıştır. Kötülük sizi kendisine benzettiğinde başarılı olur. Sizi kendisine benzetemeyen hiçbir kötülük amacına ulaşamaz.
Ölümün de ezen, ama kurtaran, soylu Romalı elleri vardır.
Sayfa 72
Bir süpermarkette makarna paketlerini incelerken, bizim için vermicelli olan şey, bir Romalı için kelimenin tam anlamıyla "küçük solucanlar" dır. İhracat sırasında İtalyanca isimlerin İngilizceye genellikle çevrilmemesine şaşmamalı.
Reklam
Sezaryen
Efsaneye göre sezaryen sözcüğü, Romalı lulius ailesinin bu yön­temle doğduğu için Caesar adını alan üyesinden gelir, çünkü Latince caedere kesmek demektir. Roma'da Numa Pompilius döneminde (İÖ 715-673) çıkan bir yasaya göre gebeliğin ileri dönemlerinde ölen ka­dınların karınları kesilip dölütün çıkartılması gerekmektedir. Shakespeare'in (1564-1616) ünlü kahramanı Macbeth "anasın­dan doğan kimseden korkmaması" kehaneti kendisine söylendiğin­den rahattır ama sonunda düşmanı Macduff'la karşı karşıya geldiğinde, onun doğum zamanı gelmeden anasından yarıp çıkarıldığını, yani sezaryenle doğduğunu öğrenir ve yıkılır.
Dünya harikası kavramı, ilk olarak büyük bölümü kaybolmuş eserinde "dünyada hayranlık duyulası yedi eser" diyerek bahseden Romalı bilgin Marcus Terentius Varro tarafından ortaya atılmıştır.
Nahl Suresi/16
Antik Çağ’ın meşhur şairi Publius Vergilius Maro, arı sürüsünde devletin ana örneğinin gerçekleştiğini, onun içinde de “insan devleti” için bir model görmüştür. Romalı filozof Seneca ise öğrencisi Nero’nun dikkatini arı devletinin monarşiyi haklı çıkarmakla birlikte, kraliçe arının iğnesinin olmadığına atıfla, tabiatın intikamcı ve şiddet yanlısı bir hükümdar istemediğine çeker.
Romalı hatip Cicero şöyle diyor: "Önce karmakarışık bir halde olan Homeros metinlerini ilk dudüzenleyen ve elimizde bulundukları biçime sokan Peisistratos'tur."
Bilmiyordum efendim
"Çukurova dediğiniz kadim Kilikya değil mi?" "Bilmiyorum efendim." "Çukurova Kilikyayken Romalı ünlü Çiçero Kilikya Valisiydi."
Sayfa 75
1.500 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.