Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Byung-Chul Han

Byung-Chul HanYorgunluk Toplumu yazarı
Yazar
8.3/10
1.624 Kişi
10,7bin
Okunma
790
Beğeni
31,7bin
Görüntülenme

Byung-Chul Han Yorumları ve İncelemeleri

Byung-Chul Han yorumları ve incelemelerini, Byung-Chul Han kitabı hakkındaki okur görüşlerini , Byung-Chul Han puanlarını 1000Kitap'ta bulabilirsiniz.
64 syf.
10/10 puan verdi
Çok yorgunuz... Bu bir anlamda tükenmişlik sendromuna bir daha çıkarılmamak üzere bırakılma hali... Çünkü artık gücünüz oranında varsınız, 19. yüzyılın düzeni, 20. yüzyılın disiplini bitmiş ve artık 21. yüzyılda performans raporları sunuluyor önünüze. Göstermiş olduğunuz performans kadarsınız. Gücünüze ve zamanınıza, yani gençliğinize mal olacak olan bu savaş sonunda yorgunluktan öte bir yerde, tükenmişlik yaşayan insan yığınlarının içimde, bir kenara atılıyorsunuz artık. Geri dönüşümü olmayan bitik bir elektronik cihaz gibi çöplüğüne atılıyorsunuz toplumun. Byung-Chul Han 64 sayfaya kısa ve net o kadar anlamlı tespitler sığdırmış ki günümüz insanının ve önümüzdeki bir kaç neslin de yaşayacağı acı tecrübe, yazarımızın anlattıkları olacak. Bu kısacık ama sosyolojik tespitlerin en iyilerini bünyesinde barındıran eseri mutlaka okuyun derim. Gözardı edilmemesi gereken kitaplardan. Hatta genel olarak Chul Han okuması yapmalı. Bu kadar iyi bir kitap beklemiyordum açıkçası.
Yorgunluk Toplumu
Yorgunluk ToplumuByung-Chul Han · Açılım Kitap · 20151,022 okunma
136 syf.
7/10 puan verdi
·
4 günde okudu
Zamanın kokusu, Byung Chul Han'ın
Marcel Proust
Marcel Proust
ve
Martin Heidegger
Martin Heidegger
'in görüşleri üzerinden yazdığı felsefi metin. Kitapta günümüzde zamanın hızlandığına dair söylemlere karşı yazarın düşüncelerini okuyoruz. Aslında hızlanma sandığımız, "diskroni" denilen "zamanın çekim gücündeki zayıflama, yani zamanın bozulması" anlamına gelen durumdur. İnsanın elinde bedeninden başka hiçbir şey yoktur. İnsan bu bedeni zamana karşı korumak için uğraşır. Bu yüzden bugün ölmek çok zordur. Yazar Nietzsche’nin son insanından bahsediyor bizlere. Kendini sağlığını korumaya adamış, zamanında ölmeyi beceremeyen, 'hedonist son insan' uygunsuz zamanda ölmeye mahkumdur. Doğru zaman, uygunsuz zamana yenilmiştir artık. Zamanın efendisi Tanrı değil insandır. Tanrı egemen düzene nihailik veren mercidir. Kalıcı bir "şimdi" nin temsilcisidir. "
Zygmunt Bauman
Zygmunt Bauman
'a göre modern insan yeryüzünde, bir çölde dolaşır gibi dolaşan ve biçimi olmayan şeylere biçim, arızi şeylere süreklilik vererek parçalı şeylerden bir bütün oluşturan bir hacıdır." Modern hacı "projeli yaşam" sürer. Yazarın şimdiye kadar okuduğum eserlerinde, beni en zorlayan, en düşündüren ve felsefi anlamda en beğendiğim sanırım bu eser oldu. Okuması basit görünse de sıradan olmayan, zaman konusunda kitap bittiğinde bile size bir şeyleri sorgulatacak eser. İyi okumalar.
Zamanın Kokusu
Zamanın KokusuByung-Chul Han · Metis Yayınları · 2018736 okunma
Reklam
80 syf.
8/10 puan verdi
·
2 saatte okudu
"Özgürlük baskılanmaz, sömürülür."
Bedensel hisler içerisinde insan için yalnızca acı, teknesini yüzdürebileceği, onu denize taşıyacak suyu tükenmez bir nehir gibidir. Haz, insanın peşine düşmeye çabaladığı her yerde, bir çıkmaz olduğunu açığa vurur.
Walter Benjamin
Walter Benjamin
Okurken içinde bulunduğumuz durumlarla ilgili bizi aydınlatan Byung Chul Han kitaplarından biri. Başlıklar halinde
Palyatif Toplum
Palyatif ToplumByung-Chul Han · Metis Yayınları · 20241,875 okunma
121 syf.
7/10 puan verdi
·
3 günde okudu
“Herkes dünyada zapping yapar.”
Bazı yerlerde tekrara düşse de, kitabın öğretilerini genel olarak beğendim. Hayat görüşüme paralel olan fakat mevcut şartlar dahilinde uygulamaya geçiremediğim, “çalışmadan yaşam” konusunda destek görmek beni çok sevindirdi. (: “Çalışma ise insanı özgürlüksüz kılar, çünkü yaşam gereksinimlerinin baskısına tabiidir.” Metis Yayınları, 6. Basım, Sayfa 93 Fakat, çevirmen hanımın virgül cimriliğine de değinmeden geçemeyeceğim. Eser zaten felsefi metin. Zaman, emek, bulunma, sürem gibi derin kavramlar içeriyor. İdrakı epey güç. Sevgili çevirmenimiz de, virgül kullanma hususunda bulgar muhacirleri gibi ihtiyatlı davranınca, cümleler daha da belirsiz noktalara gitmiş. Zaman zaman Seren Serengil ile diyalog içerisindeymişim gibi hissettim. Felsefe severlerin ilgisini çekebilecek bir eser olduğunu söyleyebilirim. İyi okumalar dilerim. (:
Zamanın Kokusu
Zamanın KokusuByung-Chul Han · Metis Yayınları · 2018736 okunma
64 syf.
10/10 puan verdi
Eros ist tot
Üstüne Levinas ve Bataille okumaları yapılması gereken, yine Chul Han tarafından yazılmış kısa ama öz kitaplardan. ''Başka'' olgusu üzerinden yapılması gereken bu okuma, kitabın ansiklopedik halini çıkarmamıza yarayacaktır. Çünkü o kadar çok dinamiği bünyesinde barındırıyor ki, günümüz insanının üretilmiş psikolojik altyapısı, önüne koyulmuş ekonomik düzeni, programlanmış yaşam şekli ve hatta bir adım daha ileri gidersek yaşadığını ve adını aşk sandığı aşk-vari duygunun bile ne denli yabancılaşmış durumlardan ibaret olduğunu ve insanın bu yabancılık içinde tutsak edilişini çok güzel şekilde işliyor. Çağımızın en yaygın kişilik bozukluğu muhakkak ki narsist kişilik bozukluğudur. Özellikle dijital çağın getirdiği (gerçekte olmayan) özgüvenin nasıl narsisizme dönüşmeye başladığını ve insanların nasıl aynılaştığını bu bağlamda aşk'ın tanrısı Eros'un yok edilişinin göstergelerini önümüze koyuyor Chul Han... Bu bağlamda bilginin bilinmesi sorunu aslında esas sorun gibi duruyor. Dijital çağın bilgi kirliği o denli büyük bir yanılsamaya itmektedir ki insanları, içine düştüğü narsist bunalımı dahi fark edemeyecek yetersizlikte ve daha kötüsü narsistliğinin farkında ve bununla mutlu kişiliklerin ortaya çıkmaya başladığı bir dönemde bilginin değersizliği, hayatın anlamsızlığını ve yok edilmesi gereken o hiçlik duygusunun içine itmektedir insanı. ve her şeyde olduğu gibi aşk da hiçleşmektedir artık işte bu minvalde aşk'ın yok oluşunu işlemektedir yazarımız. Muazzam bir kitaptır. Mutlaka okuyun derim.
Eros'un Istırabı
Eros'un IstırabıByung-Chul Han · Metis Yayıncılık · 2019843 okunma
84 syf.
10/10 puan verdi
·
5 günde okudu
Şairsiz Toplum ?!
İnce kitapları, kalın kitaplara göre daha zor okuyan birisi olarak nihayet inceleme yazabilirim :) . Bunu az ve gerektiği kadar konuşan insanlar gibi düşünebiliriz. Arkasından günlerce düşündürür. “ Ne demek istedi şimdi bu?” . Aslında Chul Han’ın ne söylemek istediği açık ancak söylediklerini hazmetmesi zor oluyor :) . Kitapta yasaklı, tabu
Şeffaflık Toplumu
Şeffaflık ToplumuByung-Chul Han · Metis Yayıncılık · 20172,092 okunma
Reklam
84 syf.
10/10 puan verdi
Şeffaflık, hayatımızın bir çok noktasında sık sık kullandığımız ve karşılaştığımız kavramların başında geliyor. Elbette bunu kullanmamızın nedeni olumlu bir anlam yüklü olması. Bu yüzden en çok da iyi bir politik malzeme işlevi görmektedir kamuoyunu manipüle ve kontrol etmek açısından. Yüzyıllar önce Marks'ın bahsettiği yabancılaşma günümüzde yerini (varlığını da yitirmeden) Baudrillard'ın simülasyonuna bırakmış durumda. İletişim teknolojisinin hızla ve tüketime endeksli bir alan olarak büyümesi, insanın artık sanal alem ile gerçek alemi ayırt edemeyecek duruma gelmesine neden olmuş, hız, teşhir, kontrol, şeffaflık gibi başlıklar temel yaşam kuralları haline gelmiş oldu. Günümüz neo-liberal dünyasında şeffaflık bir iktidar aygıtıdır. Hem siyasi, hem de ekonomik güçler şeffaflık ilkesini bir yaşam alanına dönüştürerek bu alan içerisinde insanın özel, gizli olarak tuttuğu her şeyi ''bilgi'' kapsamında yok eder. Şeffaf olmak bu anlamda çok değerlidir. Buna bir tür neoliberal ahlak yasası da demek mümkün açıkçası. neo liberalizmin sınırsız özgürlük (olmayan) arzusu aslında bir kontrol mekanizmasından başka bir şey değildir. Bu nedenle şefaflaştırılmış toplum, kural koyucular tarafından kendilerine göre ahlaklaştırılmış ve kontrol altına alınmış bir toplumdur. Byung Chul Han ise bir kısacık kitabında daha ansiklopedi yazarcasına kavramlar içerisinde muazzam bir geçişler yaparak bizlere, düşünenlerin farkında olduğu şeyleri bir araya getirerek anlatmış. Bu açıdan harika bir kitap daha. Han'ı okuyun okutun.
Şeffaflık Toplumu
Şeffaflık ToplumuByung-Chul Han · Metis Yayıncılık · 20172,092 okunma
64 syf.
·
Puan vermedi
·
6 günde okudu
SİRENLER’in ŞARKISI
İnsan yaşadığı şeyin içinde kendi kendini öğütürken kendinden kopan minik minik parçaları da toplamaya çalışır bir yandan da. Toparlanmayı ister ama dağılmaya da meyillidir. ‘Ben’i bir okyanus gibi saran -kendim, başkaları ve Tanrı- üçlemenin hızla dönen bir çark olduğunu düşünürsek, dişlerin arasından kurtulup güvenli limanlardan ayrılmaya nasıl
Eros'un Istırabı
Eros'un IstırabıByung-Chul Han · Metis Yayıncılık · 2019843 okunma
128 syf.
9/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
‘Günümüzde büyüme dediğimiz şey, aslında kanseri andıran, nereye gittiği belli olmayan hızlı bir çoğalma. Halihazırda ölüm esrikliği etkisi bırakan bir üretim ve büyüme esrikliği yaşıyoruz. . Byung Chul Han yine yaşayan, canlı sorunlar üzerine yazıyor. Tam da içinde bulunduğumuz halin dökümünü yapıyor. Kapitalizm ve Ölüm Dürtüsü’nün bir diğer
Kapitalizm ve Ölüm Dürtüsü
Kapitalizm ve Ölüm DürtüsüByung-Chul Han · İnka · 2021179 okunma
152 syf.
·
Puan vermedi
B.Chul Han, bir çok alanda akademik varlık ve etki göstermiş olmasına karşın ağırlığını felsefeden yana kullanmıştır. 2012 yılından beri Berlin Sanat üniversitesinde felsefe ve kültür çalışmaları yapmaktadır. Yakın zamana kadar röportaj vermeyi kabul etmemiş ve biyografik bilgilerini paylaşmakta imtina etmiştir. Şiddetin topolojisini okurken bu
Şiddetin Topolojisi
Şiddetin TopolojisiByung-Chul Han · Metis Yayınları · 2020550 okunma
Reklam
104 syf.
10/10 puan verdi
·
Beğendi
·
4 günde okudu
Robotoplumsal
"Merhaba Mr. Chul Han, toplumları, günümüz bilgi çağında biriktirmiş olduğu felsefi ve ahlâkî bilinç dinamiklerine rağmen bahsettiğiniz psikopolitikalar karşısında, özgür olmak bir yana, Big Data müşteri kategorisinde sadece 'yorgun' bir sınıftan ibaret mealindeki değerlendirmenizle, siz de Nietzsche gibi geçmişten bu güne insanı
Psikopolitika
PsikopolitikaByung-Chul Han · Metis Yayınları · 2019666 okunma
64 syf.
8/10 puan verdi
·
3 günde okudu
"Yorgunluğun gönlü geniştir."
Şeffaflık Toplumu
Şeffaflık Toplumu
kitabıyla tanıştıktan sonra yazarın okuduğum ikinci eseri oldu. Düşüncelerini
Martin Heidegger
Martin Heidegger
Friedrich Nietzsche
Friedrich Nietzsche
Sigmund Freud
Sigmund Freud
Michel Foucault
Michel Foucault
Giorgio Agamben
Giorgio Agamben
Hannah Arendt
Hannah Arendt
Walter Benjamin
Walter Benjamin
gibi düşünürlerin düşünceleriyle desteklemiş. Kitap çevirinin azizliğine mi uğramış yoksa Türkçe'ye çevrilirken anlam mı kaybetmiş bilmiyorum. Onun dışında sosyoloji ve felsefe türünde okunabilecek, kısa olmasına rağmen okurken sizi zorlayacak olsa da güzel bir kitap. "Her çağın nevi şahsına münhasır hastalıkları vardır." Şiddet her zaman negatiften değil, pozitif olandan da beslenir. İletişimin kolaylığı, aşırı üretim ve tüketim pozitif şiddeti meydana getirir. Doyuruculuk sağlar. Depresyon, dikkat eksikliği tükenmişlik sendromu ve hiperaktif bozukluklar pozitifin aşırı doyuma ulaşmasından doğar. Yaşadığımız yüzyılın artık bir "Performans Toplumu" olduğunu söylüyor yazar. Bu toplum disiplin toplumu gibi negatife değil, kendini pozitife yöneltmiştir. Artık yasaklar ve cezaların yerini; motivasyon, proje ve girişim alır. Disiplin toplumu deliler doğururken, performans toplumu depresifler yaratır.
Yorgunluk Toplumu
Yorgunluk ToplumuByung-Chul Han · Açılım Kitap · 20151,022 okunma
84 syf.
7/10 puan verdi
·
Beğendi
·
3 saatte okudu
Özgürlüğü; iletişim ve enformasyon aygıtlarına verdiğimizden beri her tarafımız açık, hem de anadan doğma gibi. Hiç bir gizlimiz, saklımız, gizemimiz ve özelimiz kalmadı. Bütün özelliklerimizi medya ve sosyal ağ baronları biliyor. Parmak izlerimiz, bakış açılarımız, neleri sevip sevmediğimiz, resimlerimiz ve en önmelisi de düşünme şeklimiz.Ve istedikleri gibi bizleri yönlendirip, kontrol ediyorlar. Bunu devlet bile acımadan sonuna kadar yapabiliyor. Örneğin; telefonu parmak iziyle açtığımızda parmak izimiz artık biliniyor, Telefonun mikrofonu ve video özelliğini aktifleştirdiğimizde bu özelliklerimiz de biliniyor. Bu da bizleri metalaştırıyor. Çırılçıplak yapıyor. Mahremiyetimiz kalmıyor. Robotlaşıyoruz. Şeffaflık diye diye içimizi oyuyorlar. Hayatı her yönüyle yaşamak güzel. Tek düze hayat berbattır ve robotlara göredir. Bizler insanız insan! Gizimizde olacak, hissimiz de, Sevincimiz de olacak, hüznümüzde, Beğenimizde olacak, beğenmediklerimiz de, İyimizde olacak, kötümüzde. Empatikte olacağız, egoistte. Bizler insanız insan! Robot değiliz şeffaflık baronları. İnsanlığımızı maddiyata satmayalım. Hayat her zaman çok renklidir. Şeffaflık aldatmacalarına kanmayalım. Kitabı okumanızı tavsiye ediyorum. Teşekkür ederim.
Şeffaflık Toplumu
Şeffaflık ToplumuByung-Chul Han · Metis Yayıncılık · 20172,092 okunma
64 syf.
8/10 puan verdi
·
28 saatte okudu
"Aşk bir imkan değildir, bizim inisiyatifimize bağlı değildir, bir temeli yoktur, bize aniden gelir ve bizi incitir." Çağımızdaki olanakların sınırsızlığı, aşkı ve tutkuyu öldürmüştür. Narsisistleşen insan, kendini sevmemekte ve bunun sonucunda "Başka" olanla arasına duvar örmektedir. "Başka"nın değerini yitirdiği
Eros'un Istırabı
Eros'un IstırabıByung-Chul Han · Metis Yayıncılık · 2019843 okunma
64 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
En büyük sayı diye bir şey yoktur. Hangi sayıya bir eklersek, daha büyük bir sayı elde ederiz. Her şeyin başlangıcının sıfır mı yoksa bir mi olduğuna dair oldukça ontoloji kokan, eh, hakkını vermek gerekir ki felsefeden de nasibini alan bir tartışmayı Osman Tarık Onaran ile yürütürken yukarıdaki sözü ısrarla, inatla söyleyip durmuştum. Esasen
Yorgunluk Toplumu
Yorgunluk ToplumuByung-Chul Han · Açılım Kitap · 20151,022 okunma
665 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.