Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Değişim güçtür ve güç genelde aklı selim olan insanlarda yoktur.
Belki insan asıl beyni durunca ölüyor, yeni bir düşünceyi idrak etme gücünü yitirince. Bizim Porteous da öyle biri. Olağanüstü bilgili, olağanüstü zevk sahibi ama değişme kabiliyeti yok. Tekrar tekrar aynı şeyleri söylüyor, aynı şeyleri düşünüyor. Üstelik onun gibiler ne kadar çok. İçeriden durmuş ölü kafalar. Aynı küçük izin üstünde ileri geri hareket eden ve bu arada hayaletler gibi gitgide soluklaşan kafalar... ...Ve bütün düzgün insanlar felç olmuş. Ölü insanlar ve diri goriller. Arası kalmamış gibi...
Her ne kadar Shakespeare’e taş atmak istemesem de..
Asıl soru “olmak ya da olmamak” değil, olmayıncaya kadar ne olmamız gerektiğidir.
Sayfa 13 - KierkegaardKitabı okudu
Reklam
“Çünkü eski; asıl nedeni bu. Burada eski şeyler işimize yaramaz.” “Muhteşem olsalar bile mi?” “Özellikle de muhteşemseler.Güzellik çekicidir ve biz insanlarımızın eski şeylere kapılmasını istemeyiz. Yeni şeyleri sevmelerini isteriz.”
O denli ki, birçok ailede görünürde baba tarafından alınan kararların asıl sahibi annedir, ama durum babanın erkeklik rolüne gölge düşürmeyecek biçimde yönetilir. Kararı anne verir, baba ilan eder. Bu yönden değerlendirildiğinde, toplumumuzun aile yapısının biçimsel olarak babaerkil, ama gerçek üstü kapalı bir anaerkil yapıya sahip olduğu bile söylenebilir.
Çok vahimdir ki; insanın hayatını değişti­ rememesinin asıl sebebi, bunu başaramaya­ cağına kesin inanmış olmasıdır. Zira hayatımızın senaryosunu inançlarımız yazar.
Sayfa 12 - Elips~PdfKitabı okuyor
Ünlü fizikçi Feynman'ın eğitime dair güzel bir tespiti vardır. Der ki, insanlar sadece kendilerine öğretilenlere inanacak şekilde eğitilirler ; oysa asıl eğitim , öğrendikleri her şeyi sorgulama ihtiyacından geçer. { Neden tanjant , neden orbitaller, neden dandanakan savaşı? }
Reklam
Yavaştır yaşamının anlamı
Kendin olmayı yeniden öğrenmen gerek - yıllar yılı unuttun onu yalnızca: Bunu da "koşullar"a, "hayatın akışı"na, "sorumlulukların"a falan bağlamaya kalkışma - bahane bulmağa çalışma: Sendin, sendeki asıl senin anlamını, önemini, değerini gözardı eden : Korkaklıkla işin kolayına kaçan... O işte şimdi sana hesabını soruyor o sahici senin, senden: ne yaptın sen sana?!...
Sayfa 55 - Metis Yay. 9. Baskı: Eylül 2012
Allah kahretsin. Size mutluluktan söz etmeyeceğim artık, çünkü bir şiddet nöbetine tutulmak istemiyorum, ama Mösyö Hamil anlatımı olmayan şeylere yatkınlığım olduğunu söylüyor. Asü, anlatımı olmayan şeyleri deşmek gerekir, diyor, asıl oralarda dönüyor her şey.
Kaygı Seminer'inde nesnenin, sebep-nesne ve hedef-nesne olarak ikiye bölünmesine (dédoublement) tanıklık ederiz, nesnenin iki konumuna dayanan bir ikiye bölünme: tam da küçük a olan otantik/asıl nesne, ki her zaman bilinmeyendir ve sahte/yalancı (faux) nesne küçük a, yani agalma. Asıl ve sahte nesne arasındaki bu karşıtlık, Lacan'ın sonradan öne sunduklarına rağmen silik bir karşıtlıktır. Ancak bu karşıtlık Lacan'ın sapkının fantazisi ve nevrotik kişinin fantazisi arasında gerçekleştirdiği kontrasta ilham verir.
Sayfa 648 - Jacques Lacan'ın Kaygı Semineri'ne Giriş, Jacques-Alan Miller / Zamansız UzamKitabı okuyor
Film devam ediyordu, ben oynamaya devam ediyordum. Asıl deli ben de değilsem, bir senaristin kafasında olduğumu düşündüm. Etrafımdakiler film seti olabilirdi. Hiçbir şey gerçek olamazdı En azından bana inandırılmaya çalışıldığı gibi değildi
Sayfa 39 - İz Y.Kitabı okuyor
Reklam
"Hayvanların da ruhu var! Asıl vahşi olan, insanlar!"
Sayfa 95 - Doğan KitapKitabı okuyor
Çok vahimdir ki; insanın hayatını değiştirememesinin asıl sebebi, bunu başaramayacağına kesin inanmış olmasıdır.
Sayfa 12 - Elips KitapKitabı okuyor
beni yüreğimin aynasından hiç durmadan yansıyan o asil ve temiz görünüme gölge düşürmeye zorlamayın.
Sayfa 440 - Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 13.Basım, II.Cilt
"Ev ve toprağa yönelik bu takıntı, çocukluğun bitmesine karşın evden ayrılmaya korkan bu ergenlik hissi, ırkınızın yok oluşunun asıl sebebi buydu."
İthaki YayınlarıKitabı okudu
Özgürlük yalnızca belirli bir karara " evet" ya da "hayır" demek değildir; kendimizi şekillendirip yaratma gücüdür. Nietzsche'nin deyişiyle özgürlük, " asıl olduğumuz şeye dönüşme" kapasitesidir.
1.500 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.