Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Mustafa Kemal Paşa, tekliflerinin kabulünden sonra, Millet Meclisi için nutkunu hazırlamaya başladı. Meclis, 23 Nisan 1920’de açılacaktı. Bu nutku odasında, Hakkı Behiç ile bana baştan başa okudu. Her ne olursa olsun, Mustafa Kemal Paşa’nın, kudreti milletin eline bırakmak isteği, herhangi bir diktatör veya sultan istemediği görünüyordu. Bana, o günlerde, Mustafa Kemal Paşa, George Washington gibi bir kimse görünüyordu. O aralık, Ankara’ya Chicago Tribune’ün muhabiri William adında biri gelmişti. Bizim resimlerimizi aldı. Bunlar muhtelif Amerikan gazetelerinde basıldı. Aynı gün, öğleden sonra, İstanbul’dan Saffet Bey isminde ve Anadolu’ya silâh kaçıran bir adam geldi, beni görmek istedi. Dedi ki: — Size büyük bir haberim var. Türk tarihinde tek mevki işgal eden bir kadın oldunuz. Aynı zamanda, İstanbul’da, Nakiye Hanım’ı görüp ailemden de haber getirdi. Elime uzattığı Peyam-ı Sabah gazetesinde Kürt Mustafa Paşa mahkemesinin verdiği idam ilâmı ile fetva vardı. İdama mahkûm olan yedi kişi arasında sıra ile Mustafa Kemal Paşa, Bekir Sami Bey, Dr. Adnan, Ali Fuad, Ahmed Rüstem, Kara Vasıf ve Halide Edib vardı.
Mustafa Kemal Paşa, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılacağı 23 Nisan 1920 cuma günü, yurdumuzun her köşesinde milli ve dinî törenler yapılması maksadıyla uzun bir program hazırlamış ve bu büyük tarih olayının bütün milletimize yüksek bir heyecanla duyurulması hususunda bir tamim yayınlamıştır. Yayınlanan bu tamimde, meclisin açılışının, özellikle kutsal gün olan cuma günü yapılacağı, manevi bir güç sağlaması bakımından Hacı Bayram Veli Camii’nde kılınacak cuma namazını müteakip Kur’an-ı Kerim okunup dualar yapılacağı ve bilahare meclise gidilerek dua okunup kurban kesileceği, meclise gidilmeden önce hatim okunacağı ancak hatimin son bölümünün meclisin önünde okunacağı, yurt sathında da Kur’an-ı Kerim ve hatim okunacağı ve Salavat-ı Şerife getirileceği, ayrıca cuma namazından önce uygun suretle mevlid-i şerif okunacağı belirtilmiştir. Bu tamim gereğince de 23 Nisan 1920 cuma günü, Ankara’nın Ulus semtinde, Hacı Bayram Veli Camii’nde kılınan cuma namazından sonra Peygamberimizin Sancak-ı Şerif-i ve Sakal-ı Şerif-i taşınarak tekbirlerle, salat-u selamlarla, şimdi Ulus Meydanı altında müze olan meclis binasına gelinmiş, kesilen kurbanlardan, yapılan dualardan sonra saat 13.45’ten en yaşlı üye olan Sinop Milletvekili Şerif Beyin başkanlığında 120 milletvekiliyle Türkiye Büyük Millet Meclisi açılıp tarihî görevine başlamıştır.
Reklam
BİR DEVLET DOĞUYOR
23 Nisan 1920 Türkiye Milli Kurtuluş Hareketi' nin kendi devletini kurduğu tarihtir. Bu tarihte Milli Mücadele artık bir Halk Hareketi olmaktan çıkmış, bir Halk Devletinin ekseni etrafında gelişmeye başlamıştır. Bu eksen Türkiye Büyük Millet Meclisi hükümetidir ve yarınki müstakil Türkiye Cumhuriyeti bu Halk Devletinin tekâmülü olarak tabiî temeline oturacaktır. 23 Nisan' ı biz pek gereği gibi değerlendiremeyiz sanıyorum. Halbuki Milli Mücadele' nin içeriye ve dışarıya doğru özgürlük bayrağını asıl açtığı gün 23 Nisan' dır. 23 Nisan Milli Mücadele' nin artık kendine güvenişidir.
Sayfa 249Kitabı okudu
Anadolu'da yeni bir Türk devletinin temeli 23 Nisan 1920'de Büyük Millet Meclisi açıldığı gün atılmıştır. Mustafa Kemal bu meclis başkanı seçildiği gün, gerçekte, yeni Türk devletinin ilk başkanı olmuştur. 23 Nisan 1921'den 13 Eylül 1921'de Sakarya Zaferi kazanılıncaya kadar bu devir büyük ve tehlikeli krizler içinde geçmiştir. Mustafa Kemal'in eşsiz liderlik nitelikleri asıl bu krizler sırasında kendini gösterir.
Sayfa 233
Salih Bozok...
Saat 9'u 25 geç... Matem halindeki Dolmabahçe Sarayı tek el silah sesiyle irkildi. Sedef kabzalı Smith Wesson'ın namlusundan çıkan mermi, adeta çığlık gibi koridorları dolaştı. Koştular hemen alt kata ... Kanlar içinde yerde yatıyordu. Kalbine dayamış, tetiğe basmıştı. Salih Bozok... Mustafa Kemal' in yaveriydi.
Sayfa 449 - Kırmızı Kedi Yayınevi, 2016Kitabı okudu
Börekçizade Rifat...
Sivas kongresi tamamlanmış, Ankara'ya dönmüşlerdi. Elde avuçta ne varsa tükenmişti. Ekmek almak için fırına ödeyecek paraları bile yoktu. Sofraya bulgurdan başka konacak yemek kalmamıştı. Mustafa Kemal bankalara borçlanmayı reddediyordu. Özel kalem müdürü Mazhar Müfit Kansu kürklü paltosunu sattı, satılabilecek bi o kalmıştı, anca birkaç gün
Sayfa 36 - Kırmızı Kedi Yayınevi, 2016Kitabı okudu
Reklam
Anadolu’da yeni bir Türk devletinin temeli 23 Nisan 1920’de Büyük Millet Meclisi açıldığı gün atılmıştır. Mustafa Kemal bu meclis başkanı seçildiği gün, gerçekte, yeni Türk Devleti’nin ilk başkanı olmuştur.
Sayfa 273 - Pozitif Yayınları
Filistin Meselesi ve Sultan Abdülhamid'in Tahttan İndirilmesi
Hertzl, 1896 yılında Kudüste bir yerleşim merkezi kurmalarına müsaade edilmesi için Sultan Abdulhamid ile bir görüşmede bulundu. Sultan ona: "İmparatorluk, bu işe muvafakat etmeleri mümkün olmayan Osmanlıların mülküdür. Siz mallarınızı cebinizde saklayın." diye cevap verdi. Basel Kongresi'nden sonra siyonist çalışmalar hız
Sayfa 35 - Üç sayfalık yazının derlemesidirKitabı okudu
Aka Gündüz'ün Türklüğe boyun eğmeyeni kahretme yemini bugün de, örneğin 23 Nisan törenlerinde çocuklara en çok okutulan şiirlerden biri olan Arif Nihat Asya'nın "Bayrak" adlı şiirinin "Sana benim gözümle bakmayanın mezarını kazacağım/Seni selamlamadan uçan kuşun/yuvasını bozacağım" dizelerinde, ya da Ermeni ve Rum okulları dahil, bütün okullarda her gün çocuklara içirilen "varlığım Türk varlığına armağan olsun" diye biten antlarda, emekli subayların kurduğu derneklere, silah üzerine el basılarak edilen üyelik yeminlerinde geçen, "Türk oğlu Türküm soyumda dönme yok, bu uğurda ölmek var, öldürmek var," gibi sözlerde ve daha nicelerinde hâlâ yaşıyor, yaşatılıyor, çocuklar böyle büyüyor, "azınlık" denilen Türk olmayanlar böyle bir ortamda yaşıyor. İttihatçı gelenek hayatın her alanında devam ediyor
Sayfa 208
Zamanla sınıfta var oldu. Sonra 23 Nisan'da töreni sunma görevini ona verdim. Bunu duyan ilkokul öğretmeni, "İyi cesaret," dedi bana. "Ne olabilir ki?" dedim, "Şaşırır, eksik okur ya da sırayı şaşırır. Ucunda ölüm yok ya!" Öğretmen ne diyor? Ben davranışa değil, niyete, gayrete önem veriririm, öğrencinin şevkle denemesi önemli benim için! Neyse, bayramdan birkaç gün önce ailesi geldi. İnsanlar hem çok sevinçli hem çok şaşkın. "Hocam," dediler, "biz beş yıl boyunca bizim oğlandan ümidi kesmiştik. Adam olmaz bu demiştik. Bir kez bile görev almayan çocuk, şimdi nasıl sunucu olur?" "Olur," dedim, "bal gibi de olur." "Çarşıya çıkacağız." dediler, "oğlana ne alalım, ne giysin bayramda?" "Masrafa girmeyin," dedim, "evde vardır bir gömlek bir pantolon, bayrama gelir gibi giysin, gelsin yeter."
Reklam
Kuzey Kafkasya Birliği
Çeçen İsyanları tüm çabalara rağmen istenen başarıya ulaşamayınca Kafkasya'da Rus egemenliği uzun süre devam eder. Yıllar sonra Kuzey Kafkas Birlik İcra Komitesi de kendine verilen yetkiye dayanarak 11 Mayıs 1918'de Kuzey Kafkasya'nın bağımsızlığını ilan eder. Bu tarihi belgede şöyle deniliyor: 1- Kafkas Dağlılar Birliği,
Abdurrahman Melek / Hatay’ı anlatıyor
Gazipaşa’nın Adana’ya gelişlerinde yapılan Törene biz de siyah bayraklarla katıldık. Karalar giymiş bir kız, paşam bizi de kurtar! Diye bağırınca, Gazipaşa, 40 asırlık Türkyurdu düşman elinde kalamaz diye cevap verdi. Bayram ettik. 15 Nisan 1938’de hatay’da seçimler oldu, olaylar çıktı, Fransızlarla görüşmelerimizi sürdürdük. Onlar bize Hatay’ın
Sayfa 110Kitabı okudu
Çerkez Etem'in hatıraları, 1963'te Dünya Gazetesi tarafından hem tefrika, hem kitap halinde yayınlandı. Bu arada bazı değişikliklere de uğrayan bu hatıraları daha önce okumuşumdur. Eski harflerle yazılmış ve aslından kopya edilmiş üç defter halindeydi. Daha ilk bakışta görülüyordu ki, bunlar aynı insanın kaleminden çıkmamıştır.
Sayfa 292 - Remzi KitabeviKitabı okudu
(Meclis Dualarla Açıldı) Mustafa Kemal Paşa, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin açılacağı 23 Nisan 1920 cuma günü, yurdumuzun her köşesinde milli ve dinî törenler yapılması maksadıyla uzun bir program hazırlamış ve bu büyük tarih olayının bütün milletimize yüksek bir heyecanla duyurulması hususunda bir tamim yayınlamıştır. Yayınlanan bu tamimde, meclisin açılışının, özellikle kutsal gün olan cuma günü yapılacağı, manevi bir güç sağlaması bakımından Hacı Bayram Veli Camii’nde kılınacak cuma namazını müteakip Kur’an-ı Kerim okunup dualar yapılacağı ve bilahare meclise gidilerek dua okunup kurban kesileceği, meclise gidilmeden önce hatim okunacağı ancak hatimin son bölümünün meclisin önünde okunacağı, yurt sathında da Kur’an-ı Kerim ve hatim okunacağı ve Salavat-ı Şerife getirileceği, ayrıca cuma namazından önce uygun suretle mevlid-i şerif okunacağı belirtilmiştir.
181 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.