Denemeler

Montaigne

2020 38. kitabı
Okunma: 15 Ekim 2020 02:17
Felsefi bir kitap. Yaşamın hemen her alanıyla ilgili yazarın kendi görüş, düşünce ve yorumlarının yanı sıra, bir çok filozof ve felsefe düşünüründen alıntılar yapılmış. Felsefe sevenler için güzel bir kitap. Ancak, okumayı düşünenler kesinlikle "Nitelik Yayınları" baskısını tercih etmesinler. Çünkü neredeyse her sayfası basım hatalarıyla dolu. Bu da bayağı can sıkıcı oluyor.
DenemelerMontaigne · Nitelik Yayınları · 200565,6bin okunma
·302 syf.·
2020 53. kitabı
2 gündür okuyacak kitabım yok. Bu yüzden kütüphanemin en kıymetlilerinden olan ve sürekli kütüphanemden işmar eden, kaçıncı defa okuduğumu bilmediğim Denemeler kitabına tekrar başladım. Her okurun hayatında anlam yüklediği, içinde kendini bulup, hayatının bir basamağına koyduğu kitaplar vardır. Denemeler kitabı da benim için o kitaplardan biri. Çünkü hayatının en zorlu (Dört çocuğunu da bebekken kaybeden ve böbrek sancıları yüzünden 38 yaşındayken şatosunun duvarları arasına çekildiği ) döneminde büyük acılar içinde yazdığı bir kitapta bu kadar pozitif olan biri örnek insandır. Bu kitabı okurken kendime tahammül etmeyi, kendimi sevmeyi, umutsuz olmamayı ( etkisi sadece kitap bitene kadar sürsede :)) öğreniyorum. Onca sıkıntıya rağmen hayatta tutunacak bir dal olduğuna inanan ve bunu okuyucuya yansıtan nadir isimlerdendir Montaigne. Edebiyata deneme türünü kazandırmış isimlerin başında olan Montaigne, "Les Essais" (Denemeler) adını verdiği bu eserinde insanlığa değil, kendine mesajlar verdiğini, sadece kendini anlattığını, kendi kendisiyle sohbet ettiğini söyler. Hatta kitaba "Kısacası okuyucu, kitabımın özü “benim”.Boş vakitlerini bu sudan ve anlamsız konuya harcaman akıl karı olmaz. Haydi uğurlar olsun. (Sayfa: 26) ” diyerek sadece kendi deneyimlerini anlattığını baştan vurguluyor. En alçak gönüllü hali ve mütevazi bir şekilde amacının insanlığa hitap etmek olmadığını, kendi kendisiyle sohbet ettiğini söylese de alttan alta genele mesajlar verir, yol gösterir. Herkesin içinden kendine bir pay çıkarmasını sağlar. Deneme türünde yazılmış kitapta 107 yazı, makale bulunuyor. Yayımlandığı günden beri en önemli aydınların, yazarların başucu kitabı olan Denemeler, çoğu felsefe, eğitim konularına değinen ve Ortaçağ dogmantizmini yıkan bir aydınlanma kitabıdır. Montaigne
Felsefe
2023 99. kitabı
Hayatının büyük bir kısmını acı ve kederle geçirmiş olan Montaigne'nin, hayata bu kadar realist aynı zamanda da pozitif bakması beni en çok etkileyen yönüydü. Ben Montaigne'le geç tanıştım keşke daha erken tanışabilseydim. Kitapta herkesin kendinden bir parça bulabileceğine eminim. Çünkü dostluğu, sevgiyi, savaşı, bilgi ve düşünceyi, hayat ve felsefeyi, yalnızlığı, aşkı, kanunları, mutluluğu ve daha onlarca konu üzerinde düşüncelerini yazmış olup bizlere de bu konular hakkında hayatımızda nasıl bir anlamı olduğunu sorgulatmıştır. Kitapta en sevdiğim kısımlardan biri montaigne'nin SenecaSeneca ,HoratiusHoratius , TerentiusTerentius , Lucretius CarusLucretius Carus , Gustave LansonGustave Lanson , VoltaireVoltaire , VergiliusVergilius , Decimus Iunius IuvenalisDecimus Iunius Iuvenalis gibi önemli isimlerin yazdıklarını kendi düşüncesini desteklemek amacıyla alıntılamasıdır. Montaigne'nin bu denli pozitif olması kısa süreliğinede olsa hayata pozitif bakmamı sağlıyor. Herkesin başucu dediği bir kitap vardır benimde kesinlikle Montaigne'nin "Denemeler" eseridir. En çok üstünde durduğu konular; kendini anlamak, hayat ve felsefe, aşk ve dostluk üzerindedir. Ben bu konuları çok açık, anlaşılır ve realist bir şekilde kendi yaşadıklarıyla özdeşleştirerek yazdığını ve bu yazıları okuyan kişinin kendi hayatından izler bulduğunu düşünüyorum. Montaigne bizdendi, Montaigne herkesti. "Benim anlattığım dostlukta ruhlar o kadar derinden uyuşmuş, karışmış, kaynaşmıştır ki onları birleştiren dikişi silip süpürmüş ve artık bulamaz olmuşlardır. Ruhlarımız o kadar sıkı bir beraberlikle yürüdü, birbirini o kadar Coşkun bir sevgiyle seyretti ve en mahrem taraflarına kadar birbirine öyle açıldılar ki Ben onun ruhunu benimki kadar tanımakla kalmıyor, kendimden çok ona güvenecek hale geliyordum" Montaigne en iyi dostu Étienne de la BoétieÉtienne de la Boétie'yi anlatırken aynı zamanda dostluk hakkındaki düşüncencesinide bu cümlelerle
Puan vermedi·314 syf.·
2024 61. kitabı
Bir amaca bağlanmayan ruh, yolunu kaybeder. MontaigneMontaigne Hayatını bir kitaba adamış ve hayatın bütün alanlarına değinmiş bir eser, Sohbet ediyormuş hissi veriyor MontaigneMontaigne DenemelerDenemeler kitabında hayatın her kesitine merhale katacak fikirler sunuyor. Filozofların sözleriyle destekliyor yazdıklarının bir çoğunu, sindirerek okunacak bir eser. Felsefeye ilgi duyanların kesinlikle okuması gerekir Yazarın bir çok tespitine katılmamak mümkün değil, bazı bölümlerini hayranlıkla okudum… Bize yaşamayı bilgilerimizle öngörülü ve önyargısız bir biçimde değerlendirme fırsatı verecek, filozofların hayatlarına attıkları çektikleri bir arada bulabilecek bir senfoni orkestra gibi zihninizde konçerto şöleni sunuyor . Yaşamanın manasına bir çentik attıracak, fikirlerle bezeli her kitaplıkta bulunması, arada okunması gereken eser kaleme almış MontaigneMontaigne , kendini düzeltme gayretine girişmemiş yazdıklarında bu düşünce ile yazması sohbet tadını perçinliyor. Katılmadığınız yerler illa ki olacaktır. Felsefe de bu yüzden çok güzel, Bütünü değerlendirdiğiniz de denemelerin çok fazla bilgi içeren ansiklopedi olduğunu farkedeceksiz. Farklı bir bakış katacaktır yazdıkları manaya bürününce. Zihin mevsiminden, iklimiyle Montaigne düşünceler yeşertecek fikirler sunuyor. Hayatın her alanına dair bölümlerden oluşan denemelerde Kendime DüşüncelerKendime Düşünceler den esintiler karşınıza çıkacaktır. Tam olarak stoacılık felsefesiyle kaleme almamış yazdıklarını ama benzer fikirleri sunuyor. Rönesans hümanizmini kuşkularla dolu akımıyla yaşamdan, ölüme,mutluluktan, hüzne, inançlardan, düşüncelere felsefi akımın bütün maideleriyle insanı anlatıyor. Platon'dan, Lucretius'dan, Seneca'dan ve Cicero’dan bir çok alıntı var ,Bir çok sayfasında Kendinizden bir şeyler bulacağınız bir başucu
Düşünce
DenemelerMontaigne · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202065,6bin okunma
İnsan ölümü her yerde gönül rahatlığıyla beklemeli...
·314 syf.·
2022 40. kitabı
Önce kendini tanımalı insan. Kendi içinden başlamalı seyahatine. Dünyanın yollarına ovalarına, dağlarına adım atmadan önce, kendi iç dünyasının yollarında yürümeli, dağlarını aşmalı, ovalarından geçmeli. Bu yüzden insana yöneltilen en kadim çağrı şu olmuştur:Kendini bil. Başka şeyler öğrendiğinde bilgin olabilirsin. Ama Bilge olmak için kendini bilmelisin. Bu kadim çağrıya en güzel şekilde icabet edenlerden biri 16. Yüzyıl Fransa'sında yaşayan ve 38 yaşından sonra bütün işlerini bırakarak kendine kitaplardan yeni bir dünya kuran Montaigne'dir. Onun, hayatı boyunca okuduğu en önemli kitap kendisi olmuştur. Diğer kitaplar ise bu en önemli kitabı daha iyi anlamaya vesiledir sadece. Ona göre kendini tanımayanın başkasını tanıması, kendini anlamayanın başkasını anlaması imkansızdır. Kendini tanıyan biri aslında bütün insanları tanımış olur. çünkü her insanda insanlık hallerinin tamamı vardır. İlk insandan bu yana isimler değişse de yaşananların hiç değişmemesi ve tarihin tekerrürden ibaret olması bu yüzdendir. Montaigne'in okuduğu en önemli kitap kendisiydi ve ilginçtir ki yazdığı tek kitabın konusu da yine kendisi olmuştur. Denemeler adını verdiği bu kitap,aslında kendine tuttuğu bir aynadır. Aradan kaç asır geçerse geçsin bu aynaya bakan herkesin o aynada gördüğü tek şey kendi yansımasıdır. Yazarın kendini anlattığı satırlarda okuyucu kendini okur. Montaigne benim işim gücüm kendimi incelemek der kitabında. Bütün kültürlerde kişinin kendini anlatması kötü sayılmasına rağmen o sadece kendini anlatır. Çünkü onun kendini anlatması kendini övmek değildir. Ona göre insanın kendini anlatmasından daha zor ve daha yararlı hiçbir şey yoktur. Zira kendini anlatmanın amacı kendini daha iyi tanımak, kusur ve hatalarının farkına vararak erdeme biraz daha
2024 2. kitabı
Okunma: 19 Mart 2024 11:25
Michel de Montaigne 1533 yılında doğan ve varlıklı bir ailede dünyaya gelip deneme türünün öncüsü olan Fransız bir yazar ve düşünür. Bu cümlede ifade ettiğime birçok okur zaten aşinadır. O yüzden kitabın bana bıraktığı etki üzerine yazmam daha yerinde olacaktır. Okumaktan en haz aldığım tür, kurgunun en son ortaya çıkan türlerinden birisi olmasına rağmen toplumsal düzlemde en çok karşılık bulan roman türü olmuştur ama bu defa bir kurgu dışı bir eser okumak benim için sadece okuma hazzına sebep olmadı aynı zamanda da yaşamımızda çok belirgin olan ama bir o kadar da farkında olmadığımız birçok noktanın daha bariz bir biçimde gün ışığına çıkmasına vesile oldu. Her ne kadar Montaigne bu yazdıklarını etrafındaki insanlar için yazdığını eserde ifade etse de eserin bunun ötesinde olduğu çok açıktır. Ayrıca, bir türün öncüsü olan eserler - genellikle - ilk eser olmalarından ötürü bir yavanlığı içerseler de bu eser için bir edebiyat bölümü mezunu ve Batı Edebiyatı üzerinde birçok eser okuması ve tahlili yapmış birisi olarak diyebilirim ki o yavanlık yoktu ve türünün ilk örneklerinden birisi olmasına rağmen eser ufkun ötesine geçiyor; tanınan bir olguyu bilinen bir şeye dönüştürüyor. Yaşamdaki birçok mesele üzerine fikirlerini beyan eden Montaigne, bunu yaparken düşüncelerini katmerlemek için Romalı sanatçılara eserde birçok yerde başvuruyor. Bunlardan bazıları olarak Terentius, Horatius, Seneca ve Ovidius ele alınabilir ve her birinin hem Roma edebiyatında hem de Roma siyasetindeki önemini ilgililer gözden kaçırmayacaktır. Yazarın bu eğilimi elbette Latince konusundaki erken yaştaki eğitiminden ileri geliyor. Biyografisine bakan benim gibi meraklı okurlar görecektir ki Montaigne, Fransızca'dan evvel Latince'de mahir olmuştur ve bu sürecin etkisi yaşam boyu sürmüştür yazar
Felsefe-Düşünce
Denemeler
2025 29. kitabı
Okunma: 11 Ağustos 2025 09:59
Hayatının bir döneminde herkesin başucu kitabı olması gereken bir eser. Okuyanlar mutlaka bu kitapta kendinden bir şeyler bulacaktır, buna eminim. Kitaptan notlar, alıntılar almaktan doğru dürüst okuyamadım bile. Spesifik bir konusu olmamasına rağmen, her şeyden azar azar bahsetmesine rağmen tüm konular birbiriyle ilintili ve tam bir bütündü. Gayet akıcıydı. Yıllaaar sonra tekrar okuyacağım. :)
Kitap
Eleştirel Düşüncenin Öncüsü: Montaigne'nin Denemeler'i
2024 117. kitabı
Montaigne'nin Denemeler'i, edebiyat tarihinin en özgün ve etkili eserlerinden biri olarak kabul edilir. 16. yüzyılda kaleme alınan bu eser, sadece bir kitap olmanın ötesinde, yazarın kendi zihnini ve ruhunu derinlemesine keşfettiği bir yolculuktur. Montaigne, okurlarını da bu yolculuğa ortak ederek, insan olmanın karmaşıklığı ve güzelliği üzerine eşsiz bir bakış açısı sunar. Eser, Montaigne'nin günlük yaşamından, okuduğu kitaplardan ve antik Yunan ve Roma filozoflarının fikirlerinden beslenen denemelerden oluşur. Bu denemeler, ölümden dostluğa, eğitimden özgür iradeye kadar geniş bir yelpazede konuyu ele alır. Montaigne, her denemede samimi ve açık bir üslupla düşüncelerini ve duygularını paylaşır. Okuyucuları, onunla birlikte düşünmeye, sorgulamaya ve kendi inançlarını keşfetmeye teşvik eder. Denemeler'in en önemli özelliklerinden biri, Montaigne'nin kendine olan dürüstlüğüdür. Yazar, kusurlarını ve zayıflıklarını gizlemeden, olduğu gibi kabul eder. Bu dürüstlük, okurların da kendisiyle özdeşleşmesini ve onunla daha derin bir bağ kurmasını sağlar. Montaigne, aynı zamanda çok iyi bir gözlemcidir. Çevresindeki dünyayı ve insanları keskin bir şekilde gözlemler ve bu gözlemlerini denemelerinde ustalıkla aktarır. Bu sayede okurlarına o dönemin Fransa'sı hakkında canlı bir resim sunar. Denemeler, sadece edebi bir başyapıt olmakla kalmaz, aynı zamanda felsefi bir metin olarak da büyük önem taşır. Montaigne, eserinde geleneksel dogmalara ve otoritelere meydan okur. Eleştirel düşüncenin ve bireysel özgürlüğün önemini savunur. Bu fikirleri, onu Rönesans hümanizminin öncü figürlerinden biri yapmıştır. Denemeler'i okumak, sadece bir kitap okumaktan öte bir deneyimdir. Bu eser, okurlarını kendi iç dünyalarına yolculuğa çıkarır ve insan olmanın ne anlama geldiği üzerine derin
Denemeler - MONTAIGNE
2021 98. kitabı
Okunma: 12 Ekim 2021 12:05
"Gideceği limanı bilmeyene hiçbir rüzgârdan hayır gelmez." (s. 296) En sevdiğim alıntı ile başlamak istedim incelememe. Uzun uzadıya anlatması zor olan şeyleri öylesine etkili anlatmış ki... Ve siz değerli okurlara da büyük bir teşekkürü borç biliyorum, eserle tanışmama, okumama vesile olduğunuz için. Eser 1940-1970 yılları arasında yazılmış dört farklı önsöz ile başlıyor. Bu önsözleri kronolojik olarak Montaigne'in hayatı takip ediyor ve akabinde yazar üzerine farklı kişilerin düşünceleri geliyor. Montaigne düşüncelerine "Bu kitabın özü benim." diyerek başlıyor. Eser farklı konularda birçok denemeden oluşuyor. Denemenin tanımına baktığımız zaman "İnsanların duygu ve düşüncelerini kanıtlama ihtiyacı gütmeksizin paylaşması" yer alıyor. Bunu bilerek esere başlarsak katılmadığımız yerler karşımıza çıkınca yadırgamayız. Hatta Malebranche eser için; Montaigne'nin fikirleri yanlış ama güzel, diyor. Gerçekten de katılsak da katılmasak da yaşam, ölüm, yalnızlık, bilim, vicdan, aşk, dostluk, mutluluk, cinsellik, ruh, beden, korku, dil, kitap, yargılar... Daha nice konuda düşüncelerini hayranlıkla okuyoruz. Sizinle sohbet edercesine bir üslubu var. Hayatı boyunca yazdığı tek eser ama birçok esere bedel, özünde büyük zenginlik barındıran bir eser. "Kimi insanla kimi insan arasındaki uzaklık, kimi insanla kimi hayvan arasındaki uzaklıktan çok daha büyüktür." (s. 242) Bir insan ömrüne nasıl tecrübeler sığdırmış ki bu kadar farklı konuda böylesi düşünceler edinmiş diyorsunuz. Yazıldığı dönemi de düşünürsek düşünce olarak çağından çok daha geniş bir zamana hitap ettiğini ifade edebiliriz. İnsanın tabiatını anlamakta ve anlatmakta oldukça başarılı buldum. İnsanı hayatını sorgulamaya iten, okudukça düşündüren, başucu kitabı olabilecek nitelikte bir yapıt. "Tabiat bizi özgür ve
Deneme
Zamana Meydan Okuyan Bilgelik Denemeler'den Ölümsüz Alıntılar
2024 115. kitabı
Michel de Montaigne'nin Denemeler'i, edebiyat ve felsefe dünyasında ufuk açıcı bir eser olarak kabul edilir. Bu eser, sadece deneme türünün ilk örneği olmasıyla değil, Montaigne'nin samimi ve özgün üslubu, keskin zekası ve insan doğasına dair derin bakış açısıyla da öne çıkar. Denemeler, Montaigne'nin kendi benliğini keşfetme ve anlamlandırma çabasının bir ürünüdür. Eser boyunca yazar, kendi deneyimlerini, düşüncelerini, duygularını ve zaaflarını sorgularken, okuru da bu içsel yolculuğa ortak eder. Montaigne, ideal bir insan olma fikrinden uzak durarak, tüm kusurlarına rağmen insanoğlunun karmaşıklığını ve güzelliğini gözler önüne serer. Montaigne, okuru dogmatik düşüncelerden ve önyargılardan kurtulmaya teşvik eder. Her denemesinde farklı bir konuya değinirken, okuru sorgulamaya, eleştirel düşünmeye ve kendi fikirlerini oluşturmaya yönlendirir. Montaigne'nin üslubu, akıcı ve samimi olmasının yanı sıra, esprili ve anekdotlarla doludur. Bu da eseri, felsefi bir metinden öte, keyifli bir sohbet havasına büründürür. Denemeler'de ele alınan temalar, ölüm, dostluk, eğitim, özgürlük, şüphe, korku gibi insanoğlunun her dönemde ilgisini çeken ve üzerinde kafa yorduğu konulardır. Montaigne, bu temaları kendi bakış açısıyla yorumlarken, zamana ve mekana meydan okuyan bir eser ortaya koyar. Denemeler, sadece bir edebiyat eseri değil, aynı zamanda bir yaşam kılavuzu ve düşünceye bir davettir. Montaigne'nin samimi ve özgün üslubu, keskin zekası ve insan doğasına dair derin bakış açısı, eseri zamansız ve evrensel bir hale getirir. Denemeler'i okumak, sadece keyifli bir deneyim yaşamak değil, aynı zamanda kendinizi keşfetmek ve düşünce dünyanızı genişletmek için de eşsiz bir fırsattır.

MontaigneYazar · 21 kitap
Montaigne (28 Şubat 1533, Dordogne, Fransa - 13 Eylül 1592, Guyenne, Fransa), 16. yüzyıl Fransız deneme yazarıdır. Montaigne, Fransa'nın Aquitaine bölgesinde, Bordeaux yakınlarındaki şimdi Saint-Michel-de-Montaigne olarak adlandırılan bir kasabada Château de Montaigne aile mülkünde doğdu. Aile çok zengindi; büyük büyükbabası Ramon Felipe Eyquem, ringa balığı tüccarı olarak bir servet kazanmış ve 1477'de mülkü satın alarak Montaigne Lordu olmuştu. Babası Montaigne Seigneur Pierre Eyquem, bir süre İtalya'da bir Fransız Katolik askeriydi ve aynı zamanda Bordeaux belediye başkanıydı. Ailesi onun iyi bir eğitim almasını sağladı. Alman bir eğitmen tarafından yetiştirildi. Eğitim süresince Yunan ve Latin edebiyatını ve dilini öğrendi. Bordeaux Edebiyat Fakültesi'nde felsefe okudu. Bir süre bulunduğu yörede Belediye Başkanlığı görevini üstlendi. Ailesinden kalan geniş bir malikanede günlerini kitaplarıyla ve yazılarıyla geçirdi. Kilisenin insanların aklını sürekli çelmesini eleştiren içerikler yayımladı. Avrupalıların coğrafi keşiflerde tanıdığı yeni uygarlıkları köleleştirme, yok sayma girişimlerine karşı çıkmıştır. Keşfedilen yeni medeniyetlere ''barbar, yamyam'' nitelemelerine hiddetle karşı çıkmıştır. Şu düşünce tarzı onu çok etkilemişti: ''İnsanlar zırdeli, daha bir tırtılı nasıl yaratacaklarını bilmezken binlerce tanrı yaratmışlar''. Bu çalışmaların sonucu olarak ünlü Denemeler adlı kitabı oluştu. Klasik kuşkuculuğu yeniden gündeme getirmiştir. Bilgiyi keşfetmenin yeni yollarını bulmayı denedi. Montaigne, Denemelerinde başta insan sevgisi olmak üzere iyimserlik, dayanışma, özgürlük ve okuma alışkanlığı üzerine çok özgün yazılar kaleme aldı. Sürekli eleştirel inceleme fikrini yeniden insanlara tanıttı. Bu yazıları herkesin anlayabileceği sade bir anlatımla okura ulaştırdı. Montaigne, deneme türünün yaratıcısı olarak kabul edilir. Montaigne, 1592'de bademcik iltihaplanmasından öldü. Hastalığı zamanla dil felcine de yol açtı. Bu durumu eserinde şöyle aktarır: "zihnin en verimli olduğu an başkalarıyla sohbet anıdır. Bunu hayattaki diğer tüm eylemlerden çok daha tatlı buluyorum; ve eğer seçmek zorunda kalsaydım, sesimi kaybetmektense görme yeteneğimi kaybetmeyi tercih ederdim." Günümüzde mezar yeri kayıptır.