"Hırs" Teması Ekseninde İnsanın Doğasını Resmetmek: Macbeth
2021 106. kitabı
Okunma: 09 Mayıs 2021 00:00
“İnsanın içinden geçenler yüzünden okunabilseydi! Nerde! Öyle bir sanatımız yok.” (sayfa 15)
MacbethWilliam Shakespeare · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202529,4bin okunma
2021 48. kitabı
Harika bir ev , büyük başarılar , herkes tarafından takdir edilme , ünlü olma , olabildiğince zengin olmak ve bunların getirdikleriyle beraber rahat bir yaşama kavuşma... Bunlar gibi büyük hayaller
Önce aralarına bir kemik at!
Puan vermedi·154 syf.·
2026 11. kitabı
Hemen hepimizin bildiği bir hikaye vardır. Mevlana hazretleri, talebeleriyle birlikte yürürken; bir köşede sevimli köpek yavruları kendi arasında oynaşmakta, kuyruk sallayıp eğlenmektedir. Talebelerden birisi bu dostluk tablosuna gıptayla bakar ve iç geçirerek şöyle der: -Ne güzel bir manzara? Keşke insanlar şu kardeşliği görüp ibret alsa… Mevlana hazretleri, imtihandan geçmeyen dostluğa dair hüküm verilemeyeceğinin sırlarıyla dolu şu cevabı verir: -Sen onların arasına önce bir kemik at; sonra seyret dostluklarını! İşte Shakespeare'in Macbeth eserinde gördüğümüz de bu. Cadılar araya bir kemik atıyor ve derinlerde uyuyan duygular gün yüzüne çıkıyor. Macbeth aslında soylu, başarılı ve cesur bir asker. Ancak cadıların fısıldadığı kehanet ile içine adeta bir tohum düşüyor. Taht sevdası kök salmaya başlıyor ve iktidar hırsı gözünü kör ediyor. Lady Macbeth'in eşine verdiği telkin ve destekle bir yandan kadının ikna gücünü bir yandan da duygusal olarak ani çöküşünü görmek mümkün. Bu kitap bana
Dorian Gray'in Portresi
Dorian Gray'in Portresi
'ni anımsattı. Dıştan parlayan ihtişam ama içte bir çürüme. İhtiraslarının kurbanı olan Macbeth ailesini ben şaşkınlık ve keyifle okudum. Tahtın gölgesinde insan ruhunun nasıl karardığını görmek isteyenlere tavsiyedir.
Macbeth - William Shakespeare
2021 117. kitabı
Okunma: 14 Aralık 2021 23:38
Ah Macbeth, Olmasaydı sonun böyle! Şunu söyleyerek başlamak istiyorum. Eseri İş Bankası Kültür Yayınları, Hasan Ali Yücel Klasikleri Dizisinden okudum. Sabahattin Eyüboğlu'nun çevirisi. Oldukça
Macbeth - William Shakespeare
2025 49. kitabı
Okunma: 03 Mayıs 2025 01:26
Macbeth, 1600'lü yılların başında
William Shakespeare
tarafından kaleme alınmış bir tiyatro eseridir. Başarılı ve cesur bir komutan olan Macbeth’in hikayesini
Hırsın Yenilgisi.
2026 12. kitabı
Okunma: 23 Mayıs 2026 19:44
Hırsın insanı nasıl bir çöküşe sürüklediğini anlatan Macbeth, tıpkı Hamlet gibi beni kendine hayran bırakan muazzam bir tiyatro eseridir.
William Shakespeare
benim için öyle bir yazar ki onu bir kez
İnceleme
Kral Olmak mı, Kral Kalmak mı?
2026 18. kitabı
Okunma: 10 Mart 2026 01:19
William Shakespeare
’in en çarpıcı trajedilerinden biridir.
William Shakespeare
okumak benim için her zaman ayrı bir keyif olmuştur. Onun eserleri çoğu zaman kısa ve öz görünür; fakat satır aralarında okuyucunun
Alâyı İlliyyinden Esfeli Safiline→→MACHBETH
2024 63. kitabı
Okunma: 03 Aralık 2024 07:50
ile birlikte
William Shakespeare
'in 4.kitabını da okumuş bulunuyorum. Yazar diğer kitaplarındaki gibi, şiirsel üslûp akıcı bir dil ile yazmıştır trajedyasını. Ben Hasan Ali Yücel klasiklerinden
'' MACBETH '' William ShAKESPEARE
2023 44. kitabı
Okunma: 11 Mart 2023 10:55
Kitabın Adı:
Kitabın Yazarı:
William Shakespeare
Tür: Tiyatro Oyunu ( TRAGEDYA) İngilizcenin en büyük yazarı William Shakespeare’in unutulmaz yapıtı Macbeth, ilk kez 1606’da sahnelendi. Yazarın en kısa tragedyası olan bu eser, ihtirasların ne denli ölümcül, iktidar arzusunun ne kadar yok edici olabileceğini anlatırken, insanın içindeki karanlığın nasıl şekillendiğini adım adım resmediyor. Macbeth'teki kendine özgü kötülük, Ortaçağ'ın yarı karanlık, ilkel atmosferinde kanlı bir saltanatın şiirsel öyküsüne doğru gelişir. Bir isyanı bastırmış olan Macbeth, tahta en yakın kişidir. Kral olabilir, onun için de olmalıdır. Önce kralı, sonra cinayetin tanıklarını öldürür, daha sonra ondan kuşkulananları ortadan kaldırmasıyla olaylar gelişir.
Edebiyat-Tiyatro
Tüm çağların trajedisi, Macbeth!
2023 10. kitabı
Okunma: 22 Ocak 2023 20:57
Shakespeare'in, 1605,06 yıllarında yazılan ve büyük bir olasılıkla ilk kez sarayda oynanılan Macbeth'in konusunu İskoçya söylencelerinden alması çok doğaldır. Çünkü Kraliçe Elizabeth
Shakespeare

William ShakespeareYazar · 128 kitap
İngiliz şair, oyun yazarı ve oyuncu. Çoklukla İngilizce dilinin en büyük yazarı ve dünyanın en iyi dram oyun yazarı olarak anılır. İngiltere'nin ulusal şairi ve "Avon'un Ozanı" olarak da bilinir. Günümüze ulaşan eserleri, bazı ortaklaşa yazılanlarla birlikte 38 oyun, 154 sone, iki uzun öykü şiir ve birkaç diğer kaynağı belirsiz şiirlerden oluşur. Oyunları bütün büyük dillere çevrildi ve diğer bütün oyun yazarlarından daha çok sergilendi. Shakespeare, Stratford-upon-Avon'da doğdu ve büyüdü. 18 yaşında, Anne Hathaway ile evlendi ve üç çocuğu oldu: Susanna, ikizler Hamnet ve Judith. 1585 ile 1592 arası, Londra'da bir aktör, yazar ve Lord Chamberlain's Men (sonraki adı King's Men) adında bir tiyatro şirketinin sahibi olarak başarılı bir kariyere başladı. Ölmeden 3 yıl önce 1613'te, 49 yaşındayken Stratford'da emekli olarak görüldü. Shakespeare'in kişisel yaşamına dair bazı kayıtlar günümüze ulaşmıştır. Fiziksel görünüşü, cinsel yönelimi, dini inançları, ve başkaları tarafından yazılıp ona atfedilen eserler olup olmadığı hakkında önemli tahminler yürütülmüştür. Shakespeare, bilinen eserlerinin çoğunu 1589 ile 1613 yıllarında üretti. İlk oyunları çoğunlukla komedi ve tarihîydi, bu türlerle 16. yüzyıl sonunda kültür ve sanatın zirvesine yükseldi. Daha sonra 1608'e kadar trajedilere yöneldi, İngilizce'nin en iyi ürünlerinden bazıları kabul edilen Hamlet, Kral Lear, Othello, ve Macbeth'i bu dönemde yazdı. Son aşamasında, dram olarak da bilinen trajikomedilerini yazdı, ve diğer oyun yazarlarıyla iş birliği yaptı. Oyunlarının birçoğu hayatı boyunca değişik kalitede ve doğrulukta basında yayımlandı. 1623'te, Shakespeare'in iki arkadaşı ve aktör dostu John Heminges ve Henry Condell, şimdi Shakespeare'in olduğu bilinen iki eser dışındaki tüm dramatik eserlerini içeren bir derleme baskıyı, Birinci Folyo'yu yayımladı. Önsözü Ben Jonson'ın bir şiiriydi, şiirde ileri görüşle Shakespeare için "bir döneme değil, tüm zamanlara ait" şeklinde bahsedilmiştir. Shakespeare yaşadığı zamanda saygın bir şair ve oyun yazarıydı, ama ünü 19. yüzyıla kadar günümüzdeki yüksekliğine erişmedi. Özellikle romantikler, Shakespeare'in dehasını çok beğenmiş ve Victoria döneminde yaşayanlar Shakespeare'e George Bernard Shaw'ın "bardolatry" (Shakespeare hayranlığı) olarak tabir ettiği bir hürmetle tapmışlardır. 20. yüzyılda, eserleri bilim ve tiyatrodaki yeni akımlar tarafından defalarca benimsendi ve yeniden keşfedildi. Oyunları bugün popülerliğini büyük ölçüde sürdürmektedir ve sürekli olarak incelenmekte, sergilenmekte ve tüm dünyada farklı kültürel ve politik bağlamlarda yeniden yorumlanmaktadır. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/William_Sh...