Soneler
2022 49. kitabı
Nasıl Nazım Hikmet'e aşıksam ,William Shakespeare de aynı benim için. - Sone 22. - Seni bir yaz gününe benzetmek mi, ne gezer? Çok daha güzelsin sen,çok daha cana yakın. Taze tomurcukları sert rüzgarlar örseler, Kısacıktır süresi yeryüzünde bir yazın; Işıldar göğün gözü,yakacak kadar sıcak. Ve sık sık kararı da yalnız düşer yüzünden; Ama hiç solmayacak sendeki ölümsüz yaz. Güzelliğin yitmez ki asla,olmaz ki hurda. Gölgesindesin diye ecel caka satamaz. Sen çağları aşarken bu ölmez satırlarda; İnsanlar nefes alsın,gözler görsün elverir. Yaşadıkça şiirim, sana da hayat verir
2021 41. kitabı
Duyguları bu kadar birbirine ironik cümlelerle harmanlayan ve açık hale getiren başka yazar okumadım. Özellikle iltifatlarındaki nahiflik ve ince bir ruh ile daha manalı hale gelen iltifatleri takdire şayan. İnce ruhlu insanlara selamlar olsun... Keyifli okumalar...
Geçilemeyen Şair
2020 78. kitabı
Yıllar sonra tekrar okumak adına kütüphanemden çıkarttım. İnanın; üç saat oldu hala doyamıyorum. Herkes okumuştur onu belki ama aradan 420 sene geçmiş hâlâ nedir onları bu kadar özel kılan? Son senelerde edebiyata eğilip sürekli okumaya ve yazmaya başlayınca bu şiirlerin tadı daha bir başka oldu benim için. Şiir yazmak en zorudur, koskoca duygu ve düşünceleri, dünyayı kısacık mısralara sığdırabilmek ve bir sis perdesinin ardından bakabilmek. İkili-üçlü dörtlük ile 14'erli dizelerden oluşan, 'sone' adı verilen nazım şekliyle yazılmış bu şiirler de yüzyıllar sonra hala bu sanatın zirvesi sayılıyor. Çünkü zamanın çok ötesinde kurduğu tümceler, muhteşem betimlemeler ile aşk, hırs, ihtiras, tutku, kıskançlık, şüphe vs gibi duygularla yazılmış lirik ve derin anlatım hâlâ geçilemiyor. Sheakspeare 'e İngilizlerin dahisi boşuna denmiyor. Ondaki derinliği sadece şiirlerinde değil #hamlet #othello #krallear #macbeth gibi oyunlarında da görebilir ve yüzyıllar sonra bile aynı yoğunluğu yaşayabilirsiniz. Sonelerin ilk 126 tanesi uzmanlara göre sarışın genç bir erkeğe ve 127'den 152 ye kadar olanları esmer bir kadına yazılmış. Yorum sizin? Bu kitabı zamanı aşmak ve şiir sanatını sevebilmek adına hararetle öneriyorum. "35 yaş yolun yarısı"nda olduğu gibi günümüzdeki pek çok dizenin gerçek sahibini keşfedebilmeniz için...
SonelerWilliam Shakespeare · Sis Yayıncılık · 201311,1bin okunma
Shakespeare... Seni tanıdığıma çok sevindim kendi çapımda!
2022 8. kitabı
Okunma: 09 Şubat 2022 22:58
Shakespeare... Elini hangi türe atsa harikalar meydana getiren bir karakter! Hangi yaşta tanırsan tanı "Acaba geç mi tanıdım?" diye düşündüren bir yazar. Yanlış hatırlamıyorsam Oğuz Atay'ın Tutunamayanlar isimli muhteşem eserinde şöyle bir cümle vardı: "Seni tanıdığıma çok sevindim kendi çapımda." Geç tanıdım ama ant içtim okuyabildiğim kadar eserini okumaya. Ve çok sevdim Macbeth'ini, Romeo ve Juliet'ini... Sone, edebiyat okuyanlar ya da edebiyat ile ilgisi olanlar aşinadır türe. Ama o lezzeti almak için türü bilmek de pek gerekli değil. Hele ki yazarın tiyatrolarındaki şiirsel üslubunu da düşünürsek hiç yabancılık çekmeden okuyacağınız bir eser. İçeriğe dair birkaç uyarıda bulunmak isterim. Bir eseri yargılamadan önce yazıldığı döneme bakmak oldukça yararlı olacaktır. Aynı cümleleri Romeo ve Juliet incelememde de kullanmıştım. Kadına, sosyal hayata dair yaşadığımız yüzyılla aynı paralelde olmayan düşünceler karşınıza çıkabilir eserde. Özellikle eserin ilk sayfalarında hayatın ölümlü olduğundan ve kalıcı olmak isteyenin mutlaka çocuk sahibi olması gerektiğinden, tercih edilen kadın türlerinden vesaire bahsetmiş olmasını yadırgamamak gerek diye düşünüyorum. Aşk, kadın, erkek, ölüm, yalnızlık konuları eserde kendine yer bulmuş. Bazı dizeleri okurken benim için yazılmış olmalı diyorsunuz: "Ve hep kaybettim, tam kazanıyorum sandığımda." (s. 119) Hep öyle olmaz mı zaten? Hep tam olacak gibiyken elimizden kayıp gider bir şeyler. Ne diyordu Murat Menteş, "Biz bu çağın fiyakalı kaybedenleriyiz." Remzi Kitabevi'nden okudum eseri. Gönül isterdi ki orijinal dilinden okuyayım ama şu günlerde Türkçeyi bile zor anlıyorum. Yine de başarılı buldum. Sayfa altında birçok dizeye dair açıklamalar yer almış. Bu da eseri daha iyi anlamamızı ve anlamlandırmamızı sağlıyor. İş Bankası
SonelerWilliam Shakespeare · Remzi Kitabevi · 201511,1bin okunma
Sevgi sayesinde bütün kapılar açılacak...
2021 80. kitabı
Okunma: 25 Kasım 2021 04:46
İncelemeye geçmeden önce yorumlara 1 ile 154 arasında bir sayı bırakırsanız Shakespeare size bir sone hediye etmek istiyor. ______________________________________ William Shakespeare “Bütün dünya bir sahnedir,” diyor. Shakespeare yeryüzünü baştan başa sahne olarak görmüş, kendi sahnesine bütün yeryüzünü sokmaya çalışmıştır. Büyük yazarın iç dünyası, sonelerindedir. William Wordsworth, soneler için diyor ki: “Bu anahtarla Shakespeare gönlünün kilidini açmıştır.” Baştan sona okunduklarında incecik sevgilerden yaman cinsel iştahlara kadar değişen bir gönül serüvenini anlattıkları görülüyor. Soneler, denilebilir ki, İngilizcenin en ünlü şiir dizisidir. Hem de dünyada aşk edebiyatının en güzel örnekleri arasındadır, İngilizce, bu şiirlerde, gerek duygu ve düşünce derinliği, gerek söyleyiş zenginliği bakımından, ölümsüz bir yere ulaşmıştır. Okurken Shakespeare'in ikinci dil olarak Türkçe bildiğini sanırsınız. Türkçe yazılmış gibi okunabilir, ama orijinallerdeki özelliklerin hemen hepsi korunmuştur. Bu yüzden emeği geçen herkesi tebrik ediyorum. Kitapta aşık olan herkesin kendine veya sevdiği kişiye ait dizeler bulacağına eminim. Herkese tavsiye ediyorum çünkü Shakespeare'in de dediği gibi: "Sen çağları aşarken bu ölmez satırlarda: İnsanlar nefes alsın, gözler görsün, elverir, Yaşadıkça şiirim, sana da hayat verir."
Sone
SonelerWilliam Shakespeare · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202511,1bin okunma
Soneler - William Shakespeare
2025 48. kitabı
Okunma: 02 Mayıs 2025 13:00
William Shakespeare’in SonelerSoneler eseri, aşk, güzellik, gençlik, kıskançlık ve insan ruhu hakkında bizlere şiir ziyafeti sunan 154 şiirden oluşan bir başyapıttır. Şair, İlk 126 şiiri sarışın, yakışıklı ve soylu bir genç adama, geri kalan şiirleri de esmer bir kadına yazmıştır. Shakespeare araştırmacıları, bu genç adam ve esmer kadının kimliğini ne yazık ki tespit edememiştir. Shakespeare, bu genç adamın güzelliğini ölümsüzleştirmek için "Bu şiir yaşadıkça, sana da hayat verir" demiştir. Eserdeki bir diğer önemli figür ise "esmer kadın"dır. Esmer kadına duyduğu aşk, hem tutkulu hem de kırılgandır. Shakespeare, bu kadına duyduğu aşkı ve yaşadığı hayal kırıklıklarını anlatırken, ihanetin acısını da dile getirmiştir. Bu şiirler, aşkın güzelliğiyle birlikte acılarını da bir arada barındırır. Benim gördüğüm kadarıyla Shakespeare'in sarışın soylu adama yazdığı şiirlerin kalitesi daha yüksektir. Şiirlerde kelime oyunları, ses uyumu ve kafiye gerçekten çok önemlidir. Bir düzyazı Türkçeye çevrildiğinde, bazen küçük hatalar olsa da genellikle metnin anlamını tümevarım yöntemiyle çözebiliriz. Ama şiirlerde duygu çok daha ön plandadır ve bu yüzden yabancı şairlerin eserlerini Türkçeye çevirdiğimizde, orijinal dildeki etkiyi tam olarak yansıtmak çok zor olabilir. Yine de, William ShakespeareWilliam Shakespeare'in lirik şiirleri, dilin sınırlarını aşarak etkileyici ve heyecan vericidir. Kitabın çevirmenini bu açıdan tebrik ediyorum. Kitaba 8.3/10 puan veriyorum. Lakin İngilizceye anadilimiz kadar hakim olabilseydik bu eserin hakkı 8.9/10 puan olabilirdi.
◉⁠ S O N E L E R ◉
2025 38. kitabı
Okunma: 16 Mayıs 2025 19:02
Sevebilenlerden misiniz (⁠。✿⁠‿✿⁠。⁠) ◉◍●◉◍●◉◍●◉◍●◉◍●◉◍●◉◍●◉◍●◉ William ShakespeareWilliam Shakespeare 'in SonelerSoneler 'ine bir tür şiirsel mektup demek istiyorum. Şair,çok fazla imge ve metafor kullanmadan, etkileyici ve derinlikli kelimelerle ,bizleri , sevgi serüvenine dahil etmiştir. Kendi başına otururken sıkılan kelimeler,bir araya geldiklerinde, William ShakespeareWilliam Shakespeare 'in ustalığıyla, cümlelerde dans coşkusu hissettiriyorlar. Zamana yayılan,türlü imtihanlardan geçen bir sevda olduğu için "aşk" değil bu duygu; ruhun derinliklerinden duyulan tatlı nağme,yani "sevgi" ifadeleridir .. Şairin,sonelerinin ana teması " sevgidir " . Sevgiyi gün doğumuna benzetiyorum. Gün doğumunu izlemeyi çok seviyorum,hatta tutkulu bir âşığıyım. Bahar sabahın huzurlu sessizliğinde ,kuşların ezgisi eşliğinde,ilk önce güneş ,gelişini haberdar ediyor rengârenk yansımalarla... Dağların ardından patlayan küçük ama etkileyici ilk ışık,önce göze,sonra kalbe sızıyor. Güneş,göz kamaştıran renkler ve pozlarla yavaş yavaş yükselirken,ısısı artıyor,bunu bizlere , şefkatle hissettiriyor. "Sevgi de" böyle bana göre.. İlk önce, karşılıklı iki insanın kalbine bir hoşluk düşüyor. Bu hoşluk, toprağa atılan bir tohuma benziyor. Suyu birlikte veriliyor. Ve sevgi çiçeği,insanın kalbinde çatlayıp filizleniyor,çiçekleniyor. Güneşin ısısını yavaş yavaş artırması gibi, karşılıklı kalplerde olan sevginin sıcaklığı da, birlikte verilen emekle artıyor. İşte şair de,sonelerinde , sevginin bu değerinden bahsediyor. Kalbinde kök salmış sevgisinin,sevdasına sıkıca ve sıcacık bağlı olduğunu, dizelerde cömertçe haykırıyor. Sevgilinin,fiziki ve ruhi güzelliğine dair,bir araya gelmiş en güzel kelimeler,satır aralarına savruluyor. Bir sonede,sevdiğini güneşe benzetiyor. Güneş nasıl eskimezse, sevgisinin de öyle eskimeyeceğini ifade ediyor. __"Kimse karşı
Şiir
“Aşk, gözle değil, ruhla bakar”
Puan vermedi·344 syf.·
2025 47. kitabı
Shakespeare’in Soneleri, zamanın ötesinden fısıldanan bir kalp çarpıntısı gibiydi bana… Aşkın, zamanın, kıskançlığın, güzelliğin ve ölümün karşısında insan kalbinin nasıl durduğunu anlatırken, her bir sone bir iç çekişin, bir yakarışın ya da sarsıcı bir yüzleşmenin yankısı gibi duyuluyor. Adam, duyguların hem en zarif hem de en sert hallerini aynı dizelerde buluşturuyor. Okurken sadece aşkla değil, varoluşla da yüzleşiyorsunuz. “Aşk, gözle değil, ruhla bakar” derken (Sone 116), sadece bir duyguyu değil, bir bakış açısını da ölümsüzleştiriyor. Bu dizelerde sevgi; bedenin geçiciliğine değil, ruhun sadakatine bağlanıyor bence. Soneler, sadece bir edebiyat eseri değil, insan ruhunun ince kıvrımlarını anlayanlar için bir pusula gibi Her okunuşta başka bir derinlik, başka bir yankı… Shakespeare’in kelimeleri zamanla yarışmıyor; onu yavaşlatıp anlamaya çağırıyor adeta… Keyifle okuyun
Alıntı
Eski günleri hatırlatan kitapları okumak ne güzel..
2023 11. kitabı
Okunma: 24 Ocak 2023 21:11
Shakespeare'i ilk lise zamanlarımda okumaya başlamıştım. Hiç unutmuyorum, lise birinci sınıftayım, sene 2010. Edebiyat dersimiz de hoca ödev olarak bir sonra ki derse kadar tüm sınıftan bir tane şiir ezberlemesini, herkesi bir bir tahtaya çıkartarak o şiiri ezbere okutacağını söyledi. Tabi, o zamanlar her evde internet yok, telefon, bilgisayar yok. Harçlığını alan internet kafeye koştu, benim gibi garibanlar da kütüphaneye gidip ansiklopedileri, şiir kitaplarını karıştırmaya başladı. Edebiyat kitabında ki şiirleri ezberlememeyi şart koştu tabi hoca, bende durumu kütüphane yetkilisine anlattım, böyle bir ödevim olduğunu ama iyi bir not alabilmek için kimsenin bilmediği farklı bir şiir ezberlemek istediğimi söyledim. Kütüphane yetkilisinin rafların önüne gidip şöyle derin derin düşündüğünü hatırlıyorum. Sonra kitaplıkta ki en harap olmuş, yırtıklar içerisinde ki kitabı çıkartıp verdi bana. Aradığın şiir bu kitap da, bir konu da daha yardımcı olayım, 18. Soneyi ezberlersen çok iyi bir not alabileceğinden eminim dedi bana. Şu; "Seni bir yaz gününe benzetmek mi, ne gezer? Çok daha güzelsin sen, çok daha cana yakın" dizeleri ile başlayan sone. Hemen aldım kitabı, Cem yayınevi 1. Basım Talat Halman'ın çevirdiği 1993 baskısıydı. Bu kadar detayı nasıl mı hatırlıyorum, çünkü geri kütüphaneye iade etmeyi unutmuşum, çocuk aklı işte, işim bitince atmışımdır bir tarafa yıllarca orada kalmıştır, hala kitaplığımda duruyor. Zaten uzun bir şiir olmadığından, o zamanlar bile çok kitap okuduğum için şiiri ezberlemek de zor olmadı. Ders başladı, hoca herkesi tek tek tahtaya kaldırmaya başladı ama neredeyse tüm sınıf bocaladı. Kimi Nazım Hikmet'in şiirini Cemal Süreya'nın diye okudu, kimi işini kolaya getirerek kendi karaladığı şiirleri bilmem hangi şaire ait diye yutturmaya çalıştı,
Shakespeare
2018 18. kitabı
Okunma: 08 Ekim 2018 23:00
"İnsanların çoğu kaybetmekten korktuğu için, sevmekten korkuyor. Sevilmekten korkuyor, kendisini sevilmeye layık görmediği için. Düşünmekten korkuyor, sorumluluk getireceği için. Konuşmaktan korkuyor, eleştirilmekten korktuğu için. Duygularını ifade etmekten korkuyor, reddedilmekten korktuğu için. Yaşlanmayan korkuyor, gençliğinin kıymetini bilmediği için. Unutulmaktan korkuyor, dünyaya iyi bir şey vermediği için. Ve ölmekten korkuyor aslında yaşamayı bilmediği için." der Shakespeare "Korkuyor" adlı şiirinde. Ben de korkuyorum Shakespeare, senin bu güzel sonelerine hakkını verecek inceleme yazamamaktan. Kitabı resmen gıdım gıdım okudum, bitmesin diye. Ben sevdiğim kitaplara -özellikle de şiir türü kitaplara- hep böyle davranıyorum. Sen ne kadar güzel, ne kadar büyülü, ne kadar yürekten duygu yüklü yazmışın ki böyle yüreğime dokundun be Shakespeare.. 154 sone... Denebilir ki, İngilizcenin en ünlü şiir dizisi. İlk kez 1609 yılında topluca basılmış, dünya edebiyatının en güzel örnekleri arasında yer alan bu şiirlerde neler yok ki? Sevgi, kuşku, özlem, ihanet, kıskançlık, umut, hayal kırıklığı, karamsarlık, suç ve günah, sevgili önünde benliğin değersizliği, sevgi uğrunda her acıya katlanma, ölüm... Her duyguyu böylece içimize işletip, ne güzel bir eser sundun bize. İncelememe "Korkuyor" şiiriyle başlamamın sebebi şudur: Shakespeare korkmuyor. Sevmekten de, kaybetmekten de, duygularını ifade etmekten de korkmuyor. Öyle ki soneler bir anahtardır, Shakespeare bu anahtarla gönlümüzün kilidini açmıştır. Ben biraz sonelerin biçim ve özelliklerine değinmek istiyorum. Sone, ilkin İtalyan yazınında görülen, klasik Avrupa edebiyatında yaygın olarak kullanılmış, bizim Türk şiirinde az görülen 14 dizeden oluşan nazım biçimidir. Shakespeare ise İtalyan sonesinden biçim bakımından

William ShakespeareYazar · 128 kitap
İngiliz şair, oyun yazarı ve oyuncu. Çoklukla İngilizce dilinin en büyük yazarı ve dünyanın en iyi dram oyun yazarı olarak anılır. İngiltere'nin ulusal şairi ve "Avon'un Ozanı" olarak da bilinir. Günümüze ulaşan eserleri, bazı ortaklaşa yazılanlarla birlikte 38 oyun, 154 sone, iki uzun öykü şiir ve birkaç diğer kaynağı belirsiz şiirlerden oluşur. Oyunları bütün büyük dillere çevrildi ve diğer bütün oyun yazarlarından daha çok sergilendi. Shakespeare, Stratford-upon-Avon'da doğdu ve büyüdü. 18 yaşında, Anne Hathaway ile evlendi ve üç çocuğu oldu: Susanna, ikizler Hamnet ve Judith. 1585 ile 1592 arası, Londra'da bir aktör, yazar ve Lord Chamberlain's Men (sonraki adı King's Men) adında bir tiyatro şirketinin sahibi olarak başarılı bir kariyere başladı. Ölmeden 3 yıl önce 1613'te, 49 yaşındayken Stratford'da emekli olarak görüldü. Shakespeare'in kişisel yaşamına dair bazı kayıtlar günümüze ulaşmıştır. Fiziksel görünüşü, cinsel yönelimi, dini inançları, ve başkaları tarafından yazılıp ona atfedilen eserler olup olmadığı hakkında önemli tahminler yürütülmüştür. Shakespeare, bilinen eserlerinin çoğunu 1589 ile 1613 yıllarında üretti. İlk oyunları çoğunlukla komedi ve tarihîydi, bu türlerle 16. yüzyıl sonunda kültür ve sanatın zirvesine yükseldi. Daha sonra 1608'e kadar trajedilere yöneldi, İngilizce'nin en iyi ürünlerinden bazıları kabul edilen Hamlet, Kral Lear, Othello, ve Macbeth'i bu dönemde yazdı. Son aşamasında, dram olarak da bilinen trajikomedilerini yazdı, ve diğer oyun yazarlarıyla iş birliği yaptı. Oyunlarının birçoğu hayatı boyunca değişik kalitede ve doğrulukta basında yayımlandı. 1623'te, Shakespeare'in iki arkadaşı ve aktör dostu John Heminges ve Henry Condell, şimdi Shakespeare'in olduğu bilinen iki eser dışındaki tüm dramatik eserlerini içeren bir derleme baskıyı, Birinci Folyo'yu yayımladı. Önsözü Ben Jonson'ın bir şiiriydi, şiirde ileri görüşle Shakespeare için "bir döneme değil, tüm zamanlara ait" şeklinde bahsedilmiştir. Shakespeare yaşadığı zamanda saygın bir şair ve oyun yazarıydı, ama ünü 19. yüzyıla kadar günümüzdeki yüksekliğine erişmedi. Özellikle romantikler, Shakespeare'in dehasını çok beğenmiş ve Victoria döneminde yaşayanlar Shakespeare'e George Bernard Shaw'ın "bardolatry" (Shakespeare hayranlığı) olarak tabir ettiği bir hürmetle tapmışlardır. 20. yüzyılda, eserleri bilim ve tiyatrodaki yeni akımlar tarafından defalarca benimsendi ve yeniden keşfedildi. Oyunları bugün popülerliğini büyük ölçüde sürdürmektedir ve sürekli olarak incelenmekte, sergilenmekte ve tüm dünyada farklı kültürel ve politik bağlamlarda yeniden yorumlanmaktadır. Kaynak: tr.wikipedia.org/wiki/William_Sh...