Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
"Mao'nun da dediği gibi, düşmanımın düşmanı benim dostumdur. "
2020 yılında Sosyalizm B*k Gibi isimli, Amerikalı iki ekonomi profesörünün yazdığı bir kitap yayınladık. Kitap sosyalizmin pençesine düşen milletlerin otoyoldan son sürat diktatörlüğe nasıl gittiklerine ek olarak, Stalin ve Mao gibi diktatörlerin kendi halklarını açlık yüzünden 90 milyona ulaşacak bir sayıda nasıl öldürdüklerini çarpıcı bir şekilde anlatıyor. (Yakın tarihimizde milletlere en çok hasar veren şey, yönetimi eline geçiren diktatörler olmuştur. Hitler sadece kendi halkından 7 milyon kişinin ölümüne yol açmıştı ve bunların büyük çoğunluğu gençlerdi (toplamda 70 milyonluk bir yıkım yaratmıştı). Stalin ve Mao kendi halklarının milyonlarcasının açlıktan ölmesine sebep oldu. Saddam Hüseyin ve Kaddafi, ülkelerinin yıkımını getirdi. Dünyamız bugün bile diktatörlerin oyun bahçesidir. Bu sebeple günümüzde en tehlikeli şey, demokratik sistemi yıkmak isteyen otoriter liderler olarak görülmelidir. Ülkelerin yönetimi tek bir insanın vereceği kararlara bağlı olmamalıdır.)
Reklam
Doğrusu, Marksizm ve pozitivizm dahil olmak üzere, toplumsal değişim ve gerçekliğin toptancı kuramlarının ölümü ile entelektüellerin 'insanlık durumunu iyileştirici' büyük planlara olan inancının sönümlenmesi arasında dolaysız bir bağ var.8 Kuşkusuz, dik başlı 'Yeni Dünya Düzeni' söyleminin, Sovyet komünizminin yıkılması ve
Siyaset kansız savaştır, savaş ise kanlı siyasettir.”
Libya. Libya lideri Albay Kaddafi eskiden spordan hoşlanmazdı. Mao'nun Küçük Kırmızı Kitap adlı eserinden esinlenerek kaleme aldığı Yeşil Kitap adlı kitabın son bölümünde, seyircili sporlara saldırmıştı. Kitapta, "Sırf orada yemek yiyen birine veya bir grup insana bakmak için kalabalıkların bir lokantaya girmesi aptallıktır," diye yazmıştı. "Aynı şey cahillikleri yüzünden kendileri spor yapamayan kalabalıklar için de geçerlidir."
Sayfa 357 - İthaki Yayınları, 1. Baskı: Ekim 2022, İstanbulKitabı okudu
“Başkan Mao, bir devrimcinin suda balık gibi halkın arasında yaşaması gerektiğini söyler” dedim.
Reklam
Mao şöyle der: " Sığır boku dogmalardan daha yararlıdır. Ondan gübre yapılır."
Sayfa 126
risk
Tüm dâhiler risk alır. Devrimci Mao Zedong, 1927-1947 arasında, milliyetçi general Chaing Kai-Shek’in kendisininkinden daha donanımlı olan ordusu ile savaştıktan sonra zafer kazandı ve Çin Halk Cumhuriyeti’ni kurdu.
Sayfa 156Kitabı okudu
Bizimle savaşmak istediğinizde buna izin vermeyiz ve bizi bulamazsınız. Ama biz sizinle savaşmak istediğimizde kaçmanıza izin vermeyiz ve dürüstçe vururuz ... ve sizi yok ederiz ... Düşman ilerler, biz geri çekiliriz; düşman kamp kurar, biz taciz ederiz; düşman yorulur, biz saldırırız; düşman geri çekilir, biz takip ederiz. Mao Tse-tung 1893-1976
Sayfa 610Kitabı okudu
il. Dünya Savaşı sona erdiğinde ve 1937'de Çin'i işgal eden Japonya sonunda püskürtüldüğünde Chiang Kai-shek komutasındaki Çinli Milliyetçiler nefret ettikleri rakipleri olan Çinli Komünistleri yok etme zamanının geldiğine karar verdiler. 1935'te Komünistleri Uzun Yürüyüş'e soktuklarında neredeyse başarılı olmuşlardı.
Sayfa 606Kitabı okudu
Reklam
Soğuk Savaş cidden başlamıştı. 1949 yılında sadece (Batı Avrupa'nın savunmasını ABD'ye veren) Kuzey Atlantik Antlaşması'nın imzalanmasına değil, (Doğu'yla birlikte dünyanın herhangi bir yerine yapılan ihracatı kontrol etmeye yönelik geniş icra yetkileri veren) ABD İhraç Kontrol Kanunu'nun çıkarılmasına da tanık olundu. Böyle bir politikayı yürütmeye çalışırken uygulamada ortaya çıkan sorun, Amerika'nın müttefiklerinin de buna dahil edilmesi ve belli türdeki malların komünist bloka ihraç edilemeyeceğini onların da kabul etmeleri gerektiğiydi. Bu, Soğuk Savaş boyunca çok taraflı bir şekilde Batı'nın ihracat kontrollerini yapan ve ancak 1995'te lağvedilen COCOM'un (Koordinasyon Komitesi) kurulmasıyla hayata geçirildi. 1950'de, Çin'de Mao'nun zaferi ve Kore Savaşı'nın patlak vermesinin ardından, Batı Avrupa devletleri, Amerika'nın komünist ekonomik gelişmenin temelini zayıflatmaya yönelik olarak kapsamlı veya “ekonomik” ihracat ablukası uygulamasını kabul etttikleri için (ve ABD’nin Çin'le ticari ilişkileri tamamen koparmasından) bayağı endişe duydular. Ancak 1954'e gelindiğinde Avrupalılar, Kore'de barışın yeniden tesis edilmesi ve Stalin'in ölümü sonucunda ablukanın daraltılması yahut Sovyet blokunun askerî çabalarını destekleyecek "stratejik” mallarla sınırlandırılması konusunda ısrar ettiler ve Amerikalılar da bu talebi kabul etti.
Sayfa 571Kitabı okudu
1910'dan beri Japon kontrolü altındaki Kore'de, yarımadaya 12 Ağustos 1945'te başlayan Sovyet istilasının ardından 38. paralelin kuzeyinde komünist rejim kuruldu. Ho Chi Minh, bu tarihten üç hafta kadar sonra bağımsız ve komünist bir Vietnam Cumhuriyeti'ni ilan etti ve bir sonraki yıl başlayan Fransızların Viet Minh güçlerini bozguna uğratma çabalarına karşı başarılı bir direniş ortaya koydu. Dünya tarihi için daha önemlisi, Çin'de çoktandır devam eden iç savaşın Mao Zedong'un Komünist Partisi'nin 1949'da anakarada iktidarı ele geçirdiğinde sona ermesiydi. Dünyanın en kalabalık nüfuslu ülkesi artık Asya'nın en doğu ucundan Orta Avrupa’ya uzanan komünist blokun bir parçasıydı.
Sayfa 569Kitabı okudu
Solun en büyük eksiğini size söyleyeyim; dünyadaki bütün ülkelerde sol hareketlerin milli cepheleri var, bizde yok. Yunanistan'da iç ve dış olarak iki tane komünist partisi vardı. İç olan milliyetçiydi, dış ise Moskova'ya bağlıydı. Türkiye'de solcular daha sağ yumruğu mu, sol yumruğu mu kaldıracağını bilmiyor. Ama bu ülkede Mao Zedong'un nasıl söyleneceği ile ilgili insanlar birbirini öldürdü. Mao öldü, şu an ne diyeceksiniz? Bizde Türkiye'ye hiç uygun olmayan uygulamalara gidildi. Küba Devrimi'ni kendine örnek alan gençler Nurhak Dağlarına gerilla olmaya gittiler.
Sayfa 65 - Ulvi AlacakaptanKitabı okudu
Amerika Birleşik Devletleri'nin bir sonraki rakibinin Rus­ ya değil Çin olacağını öngören çok sayıda kişi vardır. Ben üç nedenle bu görüşe katıımıyorum. İlk olarak, Çin haritasına yakından baktığınızda, fiziksel olarak çok soyutlanmış bir ülke görürsünüz. Kuzeyde Sibirya, güneyde Himalayalar ve ormanlar ile çevrilidir
Milyonlarca insan tarafından yüceltilen bir kahraman bir gecede aynı milyonlar tarafından terk edilebilir. Tarihte bunun birçok örneklerini gördük. Çağunızda buna en belirgin örnek, belki Çin Halk Cumhuriyeti ve Başkan Mao'dur. Neredeyse bir gecede (ama ölümünden sonra) onun temsil ettiği her şey, (en yakın destekçileri ve karısı dahil), yeni yönetim tarafından karalandı. Dünyanın en kalabalık ulusu -bir milyar insan- da bunu tümüyle onayladı. Çin'in politikasında ve yönetiminde köklü değişikliklere tanık olduk. Daha önce fanatikçe el sallayıp, kendilerinden geçerek Mao'nun Kırmızı Kitabı'ndan Özdeyişler söyleyen aynı bir milyar insan, Mao'nun neredeyse tam karşıtı olan bir lideri alkışlamaya başladı.
Sayfa 77 - ayrıntı yayıneviKitabı okuyor
1.500 öğeden 16 ile 30 arasındakiler gösteriliyor.