Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Et endüstrisi dünya kaynaklarını hızlı tüketiyor, sürdürülebilir değil
Hayvansal yiyecekler verimsiz bir bitkisel protein kullanımını temsil ediyor, zira yaklaşık 500 gram et üretmek için bir hayvanın kilolarca ta­hıl ve yem tüketmesi gerekiyor. Örneğin, Cornell Üniversitesi'n­den David Pimentel ve Marcia Pimentel'e göre, 1 kilo biftek için 13 kilo tahıl ve 30 kilo yem; 1 kilo kuzu eti için 21 kilo tahıl ve 30 kilo yem; 1 kilo domuz eti için 5,9 kilo tahıl; 1 kilo hindi eti için 3,8 kilo tahıl; 1 kilo tavuk eti için 2,3 kilo tahıl ve 1 kilo yumurta için 11 kilo tahıl gerekiyor. ABD'deki besi hayvanları tüm ABD nüfusunun tükettiğinin yedi katı tahıl tüketiyor. Oysa besi hay­vanları için kullanılan tahıl, bitki bazlı bir beslenme uygulayan 840 milyon insanı besleyebilir. Pimentel'lerin çalışması, 1 kilo hayvansal proteinin, 1 kilo bit­kisel proteinden 100 kat fazla su gerektirdiğini gösteriyor. Başka bir çalışmaya göre 1 kilo biftek için 15.415 litre su gerekiyor; ko­yun ve kuzu eti için 10.412 litre; domuz eti için 5988 litre ve tavuk için 4325 litre, 1 kilo elma içinse 822 litre su gerekiyor; muz için 790 litre; lahana için 237 litre; domates için 214 litre; patates için 287 litre ve pirinç için de 2497 litre. 1 litre süt için gereken su miktarı ise 1000 ila 2000 litre arasında değişiyor.
Sayfa 23 - Metropolis Yayıncılık, 3.Baskı, Şubat 2021
günümüzde mahremiyetin içine düştüğü kriz, insanlar arası her tür bağın zayıflamasıyla, çözülmesi ve çürümesiyle derinden bağlantılı görünüyor. Bu süreçte bir eğilim yumurta, diğeri tavuk olur ve benzer her vakada olduğu gibi hangisinin hangisinden çıktığını tartışmak sadece zaman kaybıdır...
Reklam
— Saklı bir hakikatin örtüsünü kaldıracağım gözlerinizin önünden... şimdi beni can kulağıyla dinleyin Albay! şu yaşadığımız dünyada aslolan tek hakikat nedir bilir misiniz? ben söyleyeyim: bu dünya var ya, paranoyak olmuş!... ya! bildiğin paranoyak! olmayan şeyleri var sanıyor, çizmiş işte kafayı! maalesef Albay, maalesef!... eh orduyu benden iyi bilirsiniz Albay, gezin bütün kışlaları teker teker, bir er bulamazsınız! niye, çünkü alayı general!... baştan sona arşınlayın demiryollarını, bir bekçi bulamazsınız! niye, çünkü alayı baş mühendis! alayı baş makasçı mühendis! alayı baş yüklükçü mühendis! — Öyle! öyle! aynen öyle! — Eh bakın tiyatroya... aynı bok tiyatroda, buyurun... bizim köylü güzeli, ömrü hayatı “yumurta tavuk”, bir gün atlar trene, gelir şehre, istikamet doğruca Elysee - des - Beaux - Arts pasajı, Brichantzky ’ den ayaküstü bir iki ders, oldu bitti tamam! şanmış, dansmış, diksiyonmuş, salla! koy götüne repertuarın!... abla bitirdi olayı!...
Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde, cinler cirit oynarken eski hamam içinde... Aç tavuk düşünde darı görürmüş; hastalar dersen, narı görürmüş; ben de ben olalı her gece sarı görürüm... Yumurta sarısı mı desem, kanarya sarısı mı desem, altın sarısı mı desem, ne desem; sarı mı dedin sarı, sarıyı görünce erir dağların karı!
Pegala, söyle bakalım lan Memet, tavuk mu yumurtadan çıkar, yumurta mı tavuktan? - Yumurta tavuktan çıkar, dedi Memet gü­ venle. - Niyeymiş? diye kükredi Aliiksan. - Niyesi var mı baba? Yumurta elbette tavuktan çıkar, başka nerden çıkacak? - Peki tavuk nerden çıkar salag oğlan? - Tavuk bi yerden çıkmaz ... Civcivler büyür tavuk olur ... - Boyun devrilsin gerizeka! diye inledi Aliiksan.
"Ben Zerdüştüm," diye düşünüyordu. "Ben İrade ve Düşünce olarak dünyayım, parlak kanatlı Lucifer, Balıkçı Kralım. Bir bütün olmuş Alyoşa ve Raskolnikov, bütün diyalektiğin çöküşü, kötülük çiçekleriyim ben." Gözyaşları ve ter damlaları sakalından aşağı yuvarlanıp çenesinin ucundan yere damlıyordu. "Ben hem fincan hem mızrak hem tavuk hem yumurta hem ayakkabı hem ayakkabı bağıyım; içimde milyonlarca şey var."
Sayfa 83 - SelKitabı okudu
Reklam
İnsanoğlunun yaşam serüveni
Dünyada yeterli kanıtların mevcut olduğu her yerde arkeologlar nüfus artışının yiyecek üretiminin ortaya çıkışıyla ilişkisini gösteren kanıtlar bulmuşlardır. Hangisi sebep, hangisi sonuçtu? Bu, çok tartışılan yumurta-tavuk sorusudur. Acaba insan topluluklarındaki nüfus artışı mı insanları yiyecek üretimine zorladı yoksa yiyecek üretimi mi insan topluluklarında nüfus artışına yol açtı?
Sayfa 124Kitabı okudu
Hangisi sebep, hangisi sonuçtu? Bu çok tartışılan, yumurta-tavuk sorusudur: Acaba insan topluluklarındaki nüfus artışı mı insanları yiyecek üretimine zorladı yoksa yiyecek üretimi mi insan topluluklarında nüfus artışına yol açtı?
Sevgiler, peyda olacak enkazlardan kurtulmak için mi var, yoksa enkazın müsebbibi mi onlar, tavuk mu yumurtadan çıktı yumurta mı tavuktan albayım. Konumuza dönecek olursak albayım, konunun ne kadar sıradan olduğunu görürüz. Bi Umut Sarıkaya var albayım, hepimiz aynı insanız ve o kadar çoğuz ki diyor. Konu sıradan olduğu için bu kadar konuşuyoruz. Hepimiz aynı insanız ve aynı şeyi yaşıyoruz. Belki de sıradan olmasına rağmen bu kadar acıtmasına içerliyoruz, bi de olağanüstü bi olay olsa, sıçtın diyor beynimiz. Beynimizin işi gücü yok bize laf yetiştiriyor albayım. Hayallerden uyandırıyor.
Bozkırların hür ve yırtıcı kartalı, şişman göbekleri yumurta ve etiyle besleyen bir tavuk olmaya daha ne kadar tahammül edecek?..
Reklam
Bir Günlük Yumurtanın Hayatı
Aşağıdaki nutuk bir yumurtaya, ikinci yıldönümü münasebetiyle yapılan jübilede, kalabalık horoz ve tavuklar önünde, bir horoz tarafından verilmiştir: – Muhterem tavuklar, horozlar!.. Bugün jübilesini yaptığımız, dünyaya gelişinin ikinci yıldönümünü idrak eden bir günlük yumurtadır. Size, bu münasebetle, kısaca hayatını anlatmayı faydalı buldum.
Sayfa 133 - Nesin YayıneviKitabı okudu
Dünyada yeterli kanıtların mevcut olduğu her yerde arkeologlar nüfus artışının yiyecek üretiminin ortaya çı­kışıyla ilişkisini gösteren kanıtlar bulmuşlardır. Hangisi sebep, hangisi sonuçtu? Bu çok tartışılan, yumurta-tavuk sorusudur: Acaba insan topluluklarındaki nüfus artışı mı insanları yiyecek üretimine zorladı yoksa yiyecek üretimi mi insan toplulukların­ da nüfus artışına yol açtı?
Sayfa 145 - PdfKitabı okuyor
Cevapsız sorular listemize bir tane daha ekleyelim!
Dünyada yeterli kanıtların mevcut olduğu her yerde arkeologlar nüfus artışının yiyecek üretiminin ortaya çıkışıyla ilişkisini gösteren kanıtlar bulmuşlardır. Hangisi sebep, hangisi sonuçtu? Bu, çok tartı­şılan yumurta-tavuk sorusudur: Acaba insan topluluklarındaki nüfus artışı mı insanları yiyecek üretimine zorladı yoksa yiyecek üretimi mi insan topluluklarında nüfus artışına yol açtı?
Sayfa 124 - PegasusKitabı okudu
Emekciler… Alkışlar… İşsizlik… Yumurta tavuk… Emekçiler… Alkışlar… İşsizlik… Bozuk bir düzenin rahmi… Bir çocuk, bir çocuk, bir çocuk, bir çocuk daha… Bu düzende her çocuk, bu düzen adına daha çok kölelik… Dibi delik bir kova. Çalış… Ver… Verdikçe, bu düzen adına yetişsin çoğu…
Sayfa 122 - Yazko
Ama ne köyde ne de bölgede tek kelime türkçe bilen adam vardı tahsildarlar yerli oldukları için onlarla anlaşmak kolaydı fakat jandarma gelince felaket başlardı ne istediklerini bir türlü anlayamıyorduk tavuk mu yumurta mı kuzu mu para mı veya karakolları için odun mu istiyorlardı bilemiyorduk bilmeyince de köylü dayak ve küfür yiyordu …
870 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.