HONORÉ DE BALZAC - GORİOT BABA
Öncelikle hepinize merhabalar, kitap dostlarım. Bugün sizlere dünya klasikleri arasında kendine yer bulmuş bir eser olan Goriot Baba kitabının incelemesini yapacağım.
Öncelikle kitabın konusunu bakacak olursak; kitapta fedakar bir babanın yaşantısı konu olarak işlenmiş durumda.
Hikayemizin ana karakteri Goriot Baba ve hukuk öğrencisi Rastignac' tır. Goriot Baba eşini yıllar yıllar önce kaybetmiş, eski bir tüccar olan, iki çocuğunu kendisi büyütmüş, fedakar, çocukları için her şeyi yapabilecek bir babadır.
Goriot Baba tüm servetini iki kızına adamış, onların iyi bir şekilde büyütüp, zamanı geldiğinde zengin birer damatla evlendirmiş, onların mutluluğu için elinden gelen her şeyi yapmış, sonunda bir başına pansiyona düşmüş bir babadır.
Rastignac, aynı pansiyonda konaklayan, hukuk öğrencisi genç bir delikanlıdır. Paris'te ki sosyete hayatına, burujuvaların yaşantısına özenen ve bu yaşantı için çabalayan bir gençtir.
Goriot Baba' nın hazin dolu hikayesi bu kitapta, pansiyonda yaşanan olaylar ile, yer yer geçmişe dönerek bizlere anlatılır. Goriot Baba' nın trajik hikayesi, bir başına kalışı, çaresizliği, ıstırapları, zaafları, kızlarına olan tutkusu, kızlarının babalarına olan davranışları bu kitapta anlatılır.
Babalık, babalığın getirdiği sorumluluklar, evlatların babanın gözünden değeri; biz okuyucunun gözleri önüne serilir.
Kitabı dili, konusu ve konunun isleyişi bakımından inceleyecek olursak; konusu oldukça güzel bir eserdi benim nezdimde. Konunun işleyişi, ilk başta biraz yavaş ve durağan olsa da ilerleyen kısımlarda oldukça akıcıydı. Özellikle son kısımları duygusal olarak dolu doluydu.
Kullanılan dil oldukça açık, betimlemelerle dolu, edebi tadı yüksek bir dildi. Ben betimleme okumaktan zevk aldığım için hiç sıkılmadan, zevk