#39501741 iletisiyle başladığımız "Okurken Zorlanılan Kitaplar " listesinde son aşamaya geldik. #39692156 iletisindeki oylamayı bitiriyorum .Bir sıralama oluşturdum kendimce. Az okunan kitapları da göz ardı etmemek için oy sayısına değil, beş anketteki yüzdelere göre yaptım
Emeğinize sağlık Erhan Bey, oldukça uğraş verdiniz. Utanarak söylüyorum ki listede okuduğum hiç kitap yok ama okuyacağım birkaç tane var. Bir yerden başlamalı. Selamlar...
Gayet güzel ve değerli bir liste olmuş Erhan Bey. Çok uğraştınız bizler için. Biliyorum bu gönül işi. Severek yaptınız. Elinize-kolunuza, vaktinize sağlık. Kendi adıma teşekkür ederim. Bana göre, daha üstünde söz söyleyip suyunu çıkarmaya gerek yok. Sonsöz sizin hakkınızdır. Onu da listeyi önümüze koyarak yapmış bulunmaktasınız.
Her şeyden önce eline sağlık, emeğin çok. Güzel ve iştah açan bir liste olmuş, her ne kadar az okuyan biri olsam da birkaç kitabı okumuşum sevindim.
Tutunamayanlar yarıyı geçtim ama ara vermiştim bu vesileyle bitirmek isterim, yarım bırakmayı düşünmedim zaten. Ulysses bir gün inşallah hedefte pek çok okur gibi :) Niteliksiz Adam yakında niyetim var, Yüzyıllık Yalnızlık için çekimserim. Avunamayanlar ve Ishiguro'nun diğer kitaplarını okumak isterim,
Beni Asla Bırakma okudum sadece ve çok sevdim yazarın üslubunu, ayrıca bir not olarak meraklısı için, yazarın bütün kitapları farklı bir çevirmen tarafından çevrilmiş, bunun da sebebi sanırım Japonca yerine İngilizce yazması, malum yüzlerce İngilizce çevirmen var, bu olumsuz gibi görünse de olumlu bir değer de katabilir.
Anayurt Oteli okudum gerçekten zorlayıcı ve yazara kesinlikle bu kitabından başlamamayı öneririm.
Kafka abimi görmek ise çok güzel iki kitabıyla, Dava çok özel bir eser okunmalı çok zorlamıyor ama Şato gerçekten fazla karışık ve zorlayıcı. Kafka meraklıları veya merak edecek olanlar için olabildiğince çok eseri okunduktan sonra en sona bırakılmalı Şato derim.
Huzur Tanpınar'dan okuduğum tek eser, bir birikim ve bir yaştan sonra daha anlamlı gelebilir, örneğin 25 yaş sonrasında. Memleketimizin yakın tarihine ışık tutacak kitaplardan.
Kör Baykuş belki de okuduğum bütün kitaplar içinde ilk beşe girebilir, yine belli bir birikimden sonra okunması daha yararlı olabilir, herkes için çok başka anlamlara gelebilecek ve tekrar tekrar okunup farklı anlamlar çıkarılabilecek bir kitap, kısa ama çok yoğun.
Peyami Safa, Bilge Karasu listede olmayan kitaplarından okuduğum yazarlar, kesinlikle tavsiye ederim.
Dostoyevski için ne söylesek az gelir, pek çok kişi ve bana göre de yazarların şahı bir adam.
Uzattım ama tekrar teşekkürler, liste zamanla güncellenebilir fakat bu hali bile yeterince ilgi çekici ve doyurucu. Bizim de böyle bir listemiz olması güzel sonuçta. Herkese iyi okumalar.
Teşekkürler, uzun ve güzel bir değerlendirme olmuş liste için. Tutunamayanlar farklı tabii, okumak gerek. Gülün Adıyla Eco 'ya da başlamak lazım ama, kolay gelsin şimdiden :)
Valla bravo çok başarılı liste:) içinde çok severek okuduğum ve zorlanmadığım kitaplarda var ama her okurun algısı farklı tabi, beni zorlayan bir başkasına kolay gelebiliyor. Tekrar elinize sağlık Erhan Bey.
Samuel Beckett kitaplarını orada gördüğüm an evet işte liste dediğin böyle olur dedim!
Tabi içinde bana da zor gelmeyen birçok kitap var ama bu herkes için böyle olacaktır çünkü hepimiz birbirimizden farklıyız. O yüzden ben listenin artık bu noktadan sonra değişemeyeceğini düşünüyorum. Emekleriniz için de çok teşekkür ederim. Birkaç zaman sonra hep birlikte ilk 10 ve ilk 50 diye ayrıca da ayarlarız.
Çok teşekürler, Samuel Beckett'in Watt ve Murphy'i çok severim ben de - girdiler listeye ikisi de ama. Aslında sıralamayı en çok zorlanılana göre yapmaya çalıştım , ama tabi oylamalar farklı olduğu için - bir de katıım sayısına bağlı olarak- gerçekleri tam yansıtmayabilir tabii ki.
Benim de rahat okunduğunu düşündüğüm kitaplar var listede. Eylül fazla oy almadı ama liste 100'e tamamlanacaksa fazla bir şans yok oraya eklemek için. Başta çıkardığım kitaplardan daha mantıklı en azından Eylül.