Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
Ocak 2004’te, Bostonlu Stephan Cowans, bir polis memurunu ateşli silahla yaralamaktan almış olduğu 45 yıl hapis cezasının 6,5 yılını çektikten sonra, yapılan bir DNA analizi sonucunda tahliye edildi. Su içtiği bardak üzerindeki parmak izinden ve yaralanan polis memurunun ifadesine dayanılarak mahkûm edilmişti, aynı bardak üzerindeki DNA analizi ile serbest kaldı. Olaylar üzerine, Boston Polisi Parmak İzi Birimi bir süre kapatıldı. Dava, dünya adalet tarihine, parmak iziyle mahkûm edilen bir sanığın, daha sonra DNA incelemesiyle suçsuz olduğunun kanıtlandığı ilk örnek olarak geçti.
Sabahattin Ali 13 Ocak 1947'de 6.sayıda çıkan bir yazıda şöyle diyordu: 20 seneden beri petrol aranıyor, petrol bulunamıyor. On liralık makineler on milyona satın alınıp bir kenara atılıyor. Yabancı şirketlerin dalavereleri alıp yürüyor. İş gazetelere düşüyor. Bir şeyler açıklanıyor ama bir şeyler de saklanıyor.
Sayfa 173Kitabı okudu
Reklam
Ne oluyor, anlayamıyoruz. Ama bir şeyler, bir şeyler var ki kokuyor, çok fena kokuyor. Markopaşa, (6), 13 Ocak 1947
Teyyareci Vecihi Hürkuş'un meslek hayatındaki önemli olaylar: 1.Kafkas Cephesinde İlk Türk hava zaferi,1917 2.İstiklal Savaşında ilk hava zaferi,Alaşehir,15.8.1920 3.İstiklal Savaşının son uçuşu,Seydiköy Havaalanı,İzmir,14.9.1922 4.İlk Türk uçağı imalatı ''Vecihi K-VI'' ,Halkapınar,1924 5.İlk Türk uçağı imalatı ''Vecihi K-VI'' test uçuşu,Gaziemir,28 Ocak 1925 6.Türk Teyyare Cemiyeti (THK) kurucusu ve baş pilotu,1925 7.İlk Türk Sivil uçağı ''Vecihi-XIV'' Halk ve basına ilk uçuşu,16 Eylül 1930 8.Vecihi Sivil Teyyare Mektebi,21 Nisan 1932 9.Vecihi Faham Teyyare İnşa Fabrikası,23 Şubat 1932 10.Vecihi-XV uçaklarının imalatı,1933-34 11.Türk Hava Kurumu,Türk kuşu kurucusu,1935 12.İlk sivil hava yolu,Hürkuş Hava Yolları,1935 13.Hayatında 102 tipte uçakla 30.000 saatini havada geçiren ilk ve tek Türk pilotu
İstiklal Marşı’nın dramı budur. Sözle müzik birbirine oturmaz. Ben kendi payıma, ilkokul dörde gelene kadar “lardaaa yüzeen alsancaakk” bölümündeki “larda”nın ne olduğunu kavrayamamıştım... “Tüteeen en son ocak obe!” var bi de... Allahım Yarabbim “obe” ne? Sınıf arkadaşlarımla birlikte Japonca öğrenir gibi bakıyor, rahmetli öğretmenim de, “obe”nin aslında “o benim”in “obe”si olduğunu anlatmaya çalışıyordu. Çünkü... Güftesi 1921 senesinde, bestesi 1924 senesinde kabul edildi. Yani, 3 sene önce yazılan sözlere, 3 sene sonra müzikal gömlek dikildi. Marştan çok, acemaşiran makamında, bildiğin alaturka şarkı gibiydi. Haliyle, cuk oturmadı, pot yaptı... 6 sene vaziyet idare edildi. Baktılar ki olmadı, 1930 senesinde bestesi değiştirildi, bu hali kabul edildi. Anca bu kadar oldu. Zaten o nedenle, çık sokağa, sor, en az 40 milyon kişi “korkmaz sönmez” der... Halbuki, “korkmaz” diye bir kelime yoktur İstiklal Marşımızda. Türk halkı, sadedir. Marşımız, çetrefillidir. Oturmaması ondan.
"Baş Dönmesi 1. ateşi hatırla, dedi. ağzı bir kül ocağı ağzımda. sonra o balmumu yalnızlık yeniden tanrı soluğundan uzak.
Reklam
Isaac Asimov (2 Ocak 1920 - 6 Nisan 1992)
1. Robotlar, insanlara zarar veremez ya da eylemsiz kalarak onlara zarar gelmesine göz yumamaz. 2. Robotlar, Birinci Kanun’la çakışmadığı sürece insanlar tarafından verilen emirlere itaat etmek zorundadır. 3. Robotlar, Birinci ya da İkinci Kanun’la çakışmadığı sürece kendi varlıklarını korumak zorundadır.
Üç Robot KanunuKitabı okuyacak
Abdülhamit tahta geçtikten dört ay sonra yayınlanan (23 Aralık 1876) Kanun-i Esasi’nin (Anayasa) 12. maddesinde “matbuat, kanun dairesinde serbesttir” denmekte ise de, padişah, yine Kanun-i Esasi çerçevesi içinde bunu işlemez hale getirmeği başarmıştır: Söz konusu kanuna göre meclisi toplamak, kapatmak, yeniden seçim yaptırmak yetkisine sahip olan padişah, Rus savaşının açılmasına sebep olduğu bahanesiyle Meclis'i kapatmış (Haziran 1877), yine aynı kanunun bir başka maddesinin: "Genel Meclis toplantı halinde olmadığı zamanlarda devleti muhataradan ya da genel güvenliğin bozulmasından korumak için...Vekiller Heyeti'nin vereceği kararlar kanun hükmü ve kuvvetindedir." hükmüne dayanarak da Vekiller Heyeti'ne bir sıkıyönetim kararnamesi yayınlatmıştır (2 Ocak 1877). Bu kararnamede şöyle bir madde vardır: "Askeri hükümet, gerekli görünen kişilerin gece ve gündüz evlerini aramağa; şüpheli ve sabıkalı güruhundan olup hükümetçe tutuklananları, sıkıyönetim altına alınan yerde konutları olmayan kişileri başka bir yere uzaklaştırmağa;...zihinleri karıştıracak yayın yapan gazeteleri hemen kapamağa ve her türlü cemiyetleri (toplantılar, kurullar, dernekler) yasaklamağa yetkilidir." (m. 6)
Yoksul ve zayıf Türk ordusunun, isyan ile savaş arasında ezileceğini sananlar ya da ümit edenler az değildir. Fidan halindeki ordu, canını dişine takarak, Yunanlıları püskürtür (6-11 Ocak 1921, Birinci İnönü Savaşı), sonra da orduyla çatışmaya yeltenen asi Ethem'in kuvvetini ezip dağıtır. İsyanlar son bulur. Halkın orduya ve Meclis'e desteği artar. Milli iktidar daha da güçlenir. Ankara'da aylardır açık kapalı devam eden tartışmalar son bulur ve Meclis, anayasa tasarısını kabul eder. Tasarıdaki bir hüküm, doğrudan rejimle ilgilidir, saltanatçıları ve halifecileri telaşlandırır ama her vakti gelmiş düşünce gibi onu da durdurmak artık mümkün değildir, anayasada yerini alır: "Egemenlik, kayıtsız ve şartsız milletindir!"
Anton Çehov [29 Ocak 1860▪15 Temmuz 1904]
"Hiçbir şey istemeyen, hiçbir umudu olmayan ve hiçbir şeyden korkmayan kişi asla bir sanatçı olamaz."
A.S. Suvarin’e mektubundan 25 Kasım 1892
Reklam
Kanun Kuvveti
Bana anlat bakayım şimdi : Şu bîçâre ocak, Zorbalar saltanatından ne zaman kurtulacak?Hiç bu mantıkla, a dîvâne, hükûmet mi yürür?Bir cemâ’at ki erenler işi yumrukla görür, Kafa bitmiş demek artık, çekiver kuyruğunu! Kuvvetin hakkı mıdır enselemek bulunduğunu? Bize, Âsım, ne şunun yumruğu lâzım, ne bunun; Birinin pençesi ister yalınız: Kânûnun. Ver bütün kudreti kânûna ki vahdet yürüsün... Yoksa millet değil ancak dağınık bir sürüsün... Memleket zâten ayol baksana: Allak bullak, Sen de hissinle yürürsen batırırsın mutlak. Ya kuzum, zabtiye rûhuyla hükûmet sürenin, Yeri altındadır, üstünde değildir kürenin!
Sayfa 366 - Safahat'ın 6.Kitabı Âsım'dan
802 öğeden 781 ile 795 arasındakiler gösteriliyor.