Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gustav Meyrink

Gustav MeyrinkGolem yazarı
Yazar
7.2/10
221 Kişi
750
Okunma
38
Beğeni
4.680
Görüntülenme

Hakkında

1868’de Viyana’da doğdu. Asıl adı Gustav Meyer’dir. Mistik Yahudi halk efsanelerine dayanan başyapıtı Golem 1915’te yayımlandı ve yayımlanır yayımlanmaz fantastik-ezoterik edebiyatın klasikleri arasına girdi. Bunu Kardinal Napellus gibi öyküleriyle romanlar ve denemeler izledi. Meyrink, Münih, Viyana ve Prag sanat çevrelerinde bulundu; bu kültür merkezlerinden özellikle de Prag, yazarın yazınsal çalışmasında kendine sık sık yer buldu. Meyrink gizli derneklere, cemiyetlere ve tarikatlara üye oldu; büyü, okültizm, simya, yoga ve mistik felsefe üzerine çalışmalar yaptı. Son romanı Batı Penceresinin Meleği’ni 1927’de yayımladı. Aynı yıl Protestanlıktan Budizmin iki büyük mezhebinden biri olan Mahayanaya geçtiğini açıkladı. Gustav Meyrink 1932’de Bavyera’nın Starnberg kentinde öldü.
Tam adı:
Gustav Meyer
Unvan:
Avusturyalı Yazar
Doğum:
Viyana, Avusturya, 19 Ocak 1868
Ölüm:
Starnberg, Almanya, 4 Aralık 1932

Okurlar

38 okur beğendi.
750 okur okudu.
17 okur okuyor.
470 okur okuyacak.
39 okur yarım bıraktı.
Reklam

Sözler ve Alıntılar

Tümünü Gör
İnsan birinin yalnız gövdesini değil, ruhunu da iyileştirebilir.
bazen nesneler bizim onlara hâkim olduğumuzdan çok daha hâkimdirler bize ; bu gibi durumlarda belki de asıl yaşayanlar onlardır ve sadece kendilerini ölü gösteriyorlardır .. &&&& ölümlü her şey ikiyüzlüdür ; ve kuşku duyan ondan medet ummamalıdır . onlar cismani olanın duaları ve kurbanlarıyla beslenir sonra da aç kurtlar misali yoldan çıkarlar ..
Reklam
Derinlere inmek isteyenin dağlara çıkması gerekir.
⠀ོ Beklemek ve umut etmek yüreğimden gitmek bilmiyor. ⠀ོ
Ben varım ve ancak şimdi yaşıyorum. "Yaşıyorum" ile "yaşıyorum" arasında ince bir ayrım vardır.
İthaki Bilimkurgu Klasikleri ve Karanlık Kitap Serisi Sıralı Tam Liste;
14.01.2021 Güncel Liste * İthaki Bilimkurgu Klasikleri ve Karanlık Kitap Serisine Ait Kitapların Sıralı Tam Listesi; Bilimkurgu Klasikleri; 1-
Dune
Dune
-
Frank Herbert
Frank Herbert
2-
Kıyamete Bir Milyar Yıl
Kıyamete Bir Milyar Yıl
-
Reklam

Yorumlar ve İncelemeler

Tümünü Gör
280 syf.
·
Puan vermedi
·
5 günde okudu
Bu kitabı inceleyenler genelde tuhaf olarak nitelendirmiş ama bence tuhaftansa karanlık bir roman, her şeyiyle karanlık ve gotik. Yavaş ilerleyip ara ara temposunun yükseldiği ve şaşırdığım yerler oldu. İsmine bakınca Dracula veya Frankenstein gibi bir yaratık hikayesi sanıyorsunuz ama aslında Yahudi Mahallesi çevresinde gelişen bir roman, Golem'in yer yer adı geçiyor. Tüm karakterlerde bir gizem mevcut ve kitabı bitirdiğimde de kafamda soru işaretleri kaldı. Musevilik ve hristiyanlıkla ilgilenenler beğenebilir, biraz okült diyebiliriz. Yavaş ve sindire sindire okunursa daha sağlıklı olur diye düşünüyorum.
Golem
GolemGustav Meyrink · Can Yayınları · 2020380 okunma
256 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
5 saatte okudu
Hayal mi? Gerçek mi? Çağdaşı Kafka'yla aynı yerde ve zamanda yaşamasına rağmen ortaya farklı bir Prag kenti çıkaran Meyrink'i görüyoruz. Golem varoluş ve psikoloji harmanlaması bir girdap. Hikayeyi bize anlatan kişi yazar mıydı yoksa baş karakterimiz taş kesim ustası Athanasius Pernath mıydı.. Işte bunu bilemiyorsunuz. Bilinçaltı ve bilinç akışının harmanlanmasıyla ortaya çıkan gotik bir eser. Golem yahudi folklorunda ruhu olmayan genelde kilden veya topraktan oluşturulan bir varlıktır. Burada o varlıktan ziyade onun arayışı içinde geçen hayal mi gerçek mi olduğunu anlamadığınız bir dünyaya adım atacaksınız. Kime ne kadar hitap eder bilmem ama kendi adıma sevdiğimi söyleyebilirim. Bu yazım lezzetini çok seviyorum. Okurken Lovecraft, Clark Asthon Smith tadını buldum diyebilirim. Çağdaşı Kafka kadar güzel bir dili var. Daha ne isteyeyim.
Golem
GolemGustav Meyrink · İthaki Yayınları · 2019380 okunma
76 syf.
8/10 puan verdi
·
Beğendi
·
2 saatte okudu
Jorge Luis Borges hazırladığı Babil Kitaplığı serisinin içinde yer alan bir eserdir. Kitap 3 hikayeden meydana geliyor. Hikayeler oldukça kısa, dili yalın ancak anlatım derinliği olan öykülerdi. Birinci hikaye bize yaşam ile ölüm arasındaki ince çizgiden ziyade ölümle karşılaşınca yaşamın değerinin ne demek olduğunu tasvir etmeye çalışmıştı. Ayrıca V İ V O sembolü de keyifli bir ayrıntıydı. Dilin akıcılığı ile hikayenin etkileyiciliği de bütünsel anlamda sağlam bir denge oluşturmuştu. İkinci hikaye kitaba adını veren Kardinal Napellus'tu. Kıyaslama yaparsam en beğendiğim hikayesi de bu oldu. Başlangıçta bir hikaye okuyacağım için endişelenirken 3 hikayenin de iyi olması anlamlı bir yer edindi ben de. Bu hikayenin hoş bir detayı da olayın geçmişini oluşturan kısmın inandırıcı etkileyiciliğiydi. Okurken o kısım hikayenin genelinden daha da yükselen oldu zihnimde. Üçüncü hikaye diğerlerinden daha tuhaf başladı. Belli bir yerine hatta sonuna kadar olayların nasıl gideceğini kestiremedim de. Ancak o da diğerleri gibi bir fikir barındırıyordu temelinde . Hele ki bu düşünce günümüze yansıyan bir ışıktı hikayede. Aynı zamanda Ay Biraderleri bize gotik bir görünüm de sunduğundan güzel bir farklılık yaşatıyordu. Bütün olarak 3 hikayeye baktığımızda üçü de birbirinden etkiliyiciydi. Öncelilkle felsefi ve gerçekdışı biraz fantastik ve anlamlı eleştirileriyle de hiciv özelliği taşıyan tekrar okunası öykülerdi.
Gustav Meyrink
Gustav Meyrink
Jorge Luis Borges
Jorge Luis Borges
Kardinal Napellus
Kardinal Napellus
Kardinal Napellus
Kardinal NapellusGustav Meyrink · Kırmızı Kedi Yayınları · 2016246 okunma