Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol
Gönderi Oluştur
" Beni bırakıp gittin sandım. "
Olur mu öyle şey canım?"Biz yola çıktıklarımızı yolda bırakmayız, başkasına da değişmeyiz." Bunu konuşmadık ama bu da bir yol kaidesidir. Yoldaşına sahip çıkacaksın...
kıyıya vurdu tutulmayan sözler kimse üstüne alınmıyor mecalsiz bekleyişleri
Muharebeden evvel ve hatta çoğunlukla muharebeden sonra bile düşman kuvveti hakkında nadiren kesin bilgi elde edilir. Arıburnu ve Anafartalar'da yapılan muharebelerin hiçbirinde aldığım raporlarda düşmanın kuvvetinin doğru olarak takdir edilebilmiş olduğuna tesadüf etmedim. Bu sebeple; Taarruz mu etmek lazımdır? Müdafaaya mı karar vermek uygundur? Muharebeden kaçınmak mı gerekmektedir? Bu hususlara, düşmanın varsayılan kuvvetinden çok, vazife ve vaziyet karar verdirir. Düşmanın maksadını anlamaya, hiç olmazsa vazifemizin yerine getirilmesini zorlaştıran niyetlerini takdir etmeye çok büyük bir dikkatle çalışmak lazımdır.
Sayfa 27 - Taktik Meselesinin Çözümüne Dair Bazı NasihatlerKitabı okuyor
Reklam
Mesnevi’yi şerhedenlerin çoğu bu ölümsüz eserin “b” harfiyle başladığına dikkat çeker. İlk kelimesi “Bişnev” dir. Yani “Dinle!” Tesadüf mü dersin ismi “Suskun” olan bir şairin en kıymetli yapıtına “Dinle!” diye başlaması. Sahi, sessizlik dinlenebilir mi?
Sarayda şarbon hastalığı
Sultan Hamid'in hususi operatörlüğüne tâyinimden birkaç sene sonraydı. Bir gün Hünkârın en sevgili gözdesi hastalanmış. Ecnebi saray hekimlerinden biri bakmış: «Ehemmiyetsiz bir çıban, låpa koyunuz, geçer!» demiş! Ama, kadıncağız bu tedavi tarzıyle iyi olmamış. Üstelik sırtındaki yara büyüdükçe büyümüş… Padişahın vehmi, malüm… Hünkâr telâşa
"İçeride..." diye söze girdim çekinerek. "Konuşurken konuşmamız yarım kaldı. Ne diyordun?" "Doğru, içerideki konuşmamız.." dedi Uraz sanki bu konunun açılmasını bekliyormuş gibi, "Diyordum ki... Bir anda bir yarışmanın elemelerinde tanışmamız, kendimizi burada bulmamız, başımıza böyle bir kaza gelmesi, seninle burada mahsur kalmamız ve aslında hikayemizin yıllar öncesine, çocukluğumuza dayanıyor olması... Sence bunlar sadece tesadüf mü?" diye sordu bir kez daha. Ve ben bir kez daha aynı heyecanla cevap vermeye çalıştım Uraz'a. "Belki de kaderdir..."' deyiverdim bir anda.
“Tesadüf mü bu, yoksa sevdiğim insanları hep uzaklara mı kaçırıyorum?”
Sayfa 538 - Can YayınlarıKitabı okudu
Reklam
Yağan yağmuru görünce gözlerim doldu. "Bu benim kaderim," dedim kucağımdaki silaha bakarken. Hayatımda yağmurdan nefret ettiğim kadar hiçbir şeyden nefret etmiyorum. Tesadüf mü bilmiyorum fakat başıma gelen en kötü şeyler mutlaka yağmurun altında olmuştur. Dilan'ın cansız bedenine sarıldığım o gecenin sabahında da yağmur yağmıştı. Biraz dağa eskiye gidince yedi yaşında yurttan kaçtığım o gece de yağmur yağdığını hatırladım. Yağmur her defasında bana kötü şeyleri hatırlatıyordu. Şimdi yine yağıyorken yeni bir kâbusa tanık olacaktı.
Sayfa 406Kitabı okudu
Peki hayatlarımızın senaryosunu kim yazıyor? Kader mi, tesadüf mü? İkincisi olduğuna inanmak istiyorum. Bunu tüm kalbim ve ruhumla diliyorum. Charles Jacobs'ı düşündüğümde -jokerim, değişim unsurum, hasmım- hayatımdaki varlığının sebebinin kader olduğuna inanmak istemiyorum. Çünkü eğer öyleyse bütün bu korkunç şeylerin -dehşetlerin- yaşanması gerektiği anlamına gelir. Ve bu doğruysa ışık diye bir şey yok, ona olan inancımız ahmakça bir illüzyon. Eğer öyleyse toprağa kazdıkları çukurda yaşayan hayvanlar, tümsek şeklindeki yuvalarının derinliklerindeki karıncalar gibiyiz; ve yalnız değiliz.
... - Bütün bunlar tesadüf mü, yoksa bu hesapları bilerek mi yaptık kumandanım? Asım Bey üst kattaki, başkomutanın açık penceresine bakar: "Hayır teğmen! Türk kaderini şansa da, başkasının eline de bırakmaz!"
Tesadüf mü dedin?
Bu kubbenin altında tesadüf yoktur; tesadüf demek, Allah’a bühtan etmektir.
Sayfa 98 - KubbealtıKitabı okudu
Reklam
Felillâhilhamd, Allah’ımız bir, Peygamberimiz bir, Kitabımız bir, Dinimiz bir‥ ilâ âhir. Bu bir birler, bize yekdiğerimizi Allah için sevmek kaydını sağlamlaştırmakla beraber, rûhî, kalbî, ebedî, lâyemût bir birlik te'min etmektedir. Hamd ve şükürler olsun mü'miniz. Hayatta tesâdüf edeceğimiz binlerle musîbet ve acılara مَنْ اٰمَنَ بِالْقَدَرِ اَمِنَ مِنَ الْكَدَرِ gibi çok müessir devamız var. Yine idrak ediyoruz ki, burada vazifeleri nihâyet bulanlar için, ebedî mev'ûd bir hayat başlıyor. Biz de bu yolun yolcusu, bu hanın misâfiri, bu fabrikanın muvakkat bir amelesi olduğumuz için, er geç o kafileye iltihak edeceğiz.
Hayat aslında hepimizin bildiği bir çocuk oyunundan ibarettir... TAŞ-K/AĞIT-MAKAS... Yenilgi veyahut zafer, kendi avucumuzda değil; hayatınıza dâhil olan başka avuçların hamlelerinde gizlidir... En zayıf hâlimizde kazanır, en güçlü hâlimizde yeniliriz bazen. Akıl, tecrübe, temkin, cesaret, savunma, hücum; kifayetsizdir. Kaderimiz, o "bazen"de avucumuzdan kayıp gider... Tesadüf mü tevafuk mu diye bocalarken; ömrümüz, bu oyunun belirsiz eşleşmeleri ile son bulur, biter... :(
Son on yıllarda Kudüs'ün, Saraybosna'nın, Bağdat'ın, Şam'ın, Halep'in, Beyrut'un, Bingazi'nin, Sana'nın "medeni dünya" ve onların dahili müttefikleri tarafından hoyratça ve intikam alırcasına tahrip edilmesi, haydutlara rahmet okuturcasına yağmalanması, taş taş üstüne bırakmacasına yakılıp yıkılması sadece bir siyasî operasyon, bir işgal hareketi, bir yıldırma ve diz çökertme değil en az onun kadar, belki öncelikli olarak Müslümanca yaşama üslubunu aksettiren "yerli" şehirlerin, mekânların, bize ait tecrübelerin ve asırlara hükmederek gelen işaret taşlarının ortadan kaldırılması, yok edilmesi, görünmez kılınması mânasına geliyor. Mekke ve Medine'nin, İslâmın en kutsal ve mübarek beldelerinin başına gelen akıl almaz yeni düzenlemeler de benzer şeyler. Oralardaki müdahaleler bizdekilere yakın olarak 1950'lerde başladı... Tesadüf mü bu?!
Sayfa 1064Kitabı okudu
Her sabah dünya yeniden kurulur!..
"Her zaman yüreğimdeki saflığı, temizliği özenle korumayı başardım, Hıncal Ağbi, ama artık örselendiğimi, sevgiye olan inancımı kaybetmeye başladığımı düşünüyorum, en önemlisi de kendime olan inancımı.." diyor Sezin.. "Lütfen öyle bir yazı yaz ki içinde sevmek, umut taşımak ve inancını kaybetmemek olsun.. Beni kötü zamanlarımda hep
Hakikat
Din, doğanın bu hakikî mucizelerini en yüksek akıl olan Tanrı ile açıklamaktadır. Bilimin verdiği bütün açıklamalar, son tahlilde tek bir kapıya çıkmaktadır; o da her şeyin kendi kendine oluştuğudur. İnsan ruhuna bundan daha büyük bir hurafe dayatmak mümkün değildir. Şimdi, insanın gözü veya beyni gibi mükemmel ve karmaşık bir yapının bir tesadüf eseri veya kendi kendine oluştuğunu kabul etmek, bütün Yunan mitolojisini hakikat olarak kabul etmekle eş değerdir. Burada büyük İslam düşünürü Gazzali'nin bir sözünü hatırlatmak yerinde olacaktır: "Bütün mucizeler tabii ve bütün tabiat mucizevidir."
695 öğeden 1 ile 15 arasındakiler gösteriliyor.