🎬 Gecenin Gölgesi - A Discovery of Witches - IMDb: 8.0
Deborah Harkness'ın 'Ruhlar Üçlemesi' roman serisinden uyarlanan dizi, 2018 yılında yayınlanmaya başladı. Seçkin bir cadı ailesinden gelen genç öğrenci Diana Bishop, araştırma yapmak için gittiği kütüphanede mühürlü bir el yazması bulur. Bulduğu bu el yazması yeraltı dünyasında karışıklığa neden olur. Kütüphaneyi cadılar, iblisler ve vampirler gibi doğaüstü yaratıklar ele geçirir. Diana, her şeyi düzeltebilmek için Matthew isimli güvenilmez bir vampirden yardım alır.
🎬 Yüksek Şato’daki Adam -The Man in the High Castle - IMDb: 8.0
Philip K. Dick'in 'Yüksek Şatodaki Adam' adlı eserinden uyarlanan dizi, 2015-2019 yılları arasında dört sezon olarak yayınlandı. Dizi, Nazilerin İkinci Dünya Savaşı'nı kazandığı ve Almanlarla Japonların hükmettiği bir dünyada geçer. Büyük bir baskı altında yaşayan insanların kimisi isyan ederken kimisi bu durumu kabullenir.
🎬 Değiştirilmiş Karbon - Altered Carbon - IMDb: 8.0
Richard K. Morgan'ın aynı isimdeki romanından uyarlanan dizi, 2018-2020 yıllarında iki sezon yayınlandı. İnsanların ruhlarının başka bir bedene aktarılabildiği bir evrende geçen dizi, seçkin bir time sahip Takeshi Kovacs'ı konu alıyor. Kovacs, bir isyan sonucu bütün ekibini kaybeder. Kendi zihni de buz içerisinde hapsedilir. Yüzyıllar sonra Laurens Bancroftm adlı zengin bir adam, bir cinayeti çözmesi şartıyla ona hayatını geri verir.
🎬 11/22/63 - 11.22.63 - IMDb: 8.2
Stephen King'in aynı isimdeki eserinden uyarlanan dizi, 2016 yılında 1 sezon olarak yayınlandı. John F. Kennedy suikastını engellemek amacıyla zamanda yolculuk yapan Jake Epping, bu suikastı önlemeye çalışırken birçok engelle karşılaşır. Üstüne Jake, geçmişte yaşayan Sadie adında bir kadına aşık olur ve işler iyice çıkmaza girer. Dizinin başrollerinde James Franco ve Sarah Gadon yer alıyor.
🎬 The Witcher - Son Dilek - The Witcher - IMDb: 8.2
Polonyalı yazar Andrzej Sapkowski'nin aynı isimdeki roman serisinden uyarlanan dizi, 2019 yılında Netflix'te yayınlanmaya başlandı. Henry Cavill'in canlandırdığı Rivyalı Geralt, canavar avcılığı yaparak geçimini sağlar. Ancak onu bekleyen daha önemli görevler var. Savaşın patlak vermesi sonucu, Geralt korumaya söz verdiği Ciri'yi bulmak zorunda kalır.
🎬 Poldark - Demelza - Poldark - IMDb: 8.3
Winston Graham'ın aynı isimdeki eserinden uyarlanan dizi, 2015-2019 yılları arasında 5 sezon olarak yayınlandı. 18. yüzyılda geçen dizi, 3 yıl boyunca ordu adına kaçakçılarla mücadele eden Ross Poldark'ı konu alıyor. Poldark memleketine döndüğünde, babasını ölmüş, sevgilisini ise bir başkasıyla nişanlanmış bulur. Poldark, bir süre ne yapacağını bilemese de sonuç olarak memleketinde kalıp, babasının madenini işletmeye karar verir.
🎬 Son Krallık - The Last Kingdom - IMDb: 8.4
Bernard Cornwell’in aynı isimdeki kitabından uyarlanan dizi, 2015 yılında yayınlanmaya başladı. İngiliz Kralı'nın oğlu olan Uhtred, babasının savaşta öldürülmesi sonrası Kont Ragnar tarafından Paganların yaşadığı yere köle olarak götürülür. Çocukluğunu orada geçiren Uhtred, Ragnar'ın da ölmesiyle İngiltere'ye döner. Ancak İngiltere Kralı olan amcası Uhtred'i bir tehdit olarak görür ve onu ortadan kaldırmak ister.
🎬 Outlander - Outlander - IMDb: 8.4
Diana Gabaldon'un aynı isimdeki eserinden uyarlanan dizi, 2014 yılında yayınlanmaya başladı. İkinci Dünya Savaşı'nda hemşirelik yapan Claire Randall, bir anda kendini 1946 yılından 1743 yılına gitmiş bulur. Claire burada bir İskoç savaşçıya aşık olur.
🎬 The Handmaid's Tale - The Handmaid's Tale - IMDb: 8.4
Kanadalı yazar Margaret Atwood tarafından yazılan, aynı isimdeki romandan uyarlanan dizi 2017 yılında yayın hayatına başladı. Son dönemin ses getiren yapımlarından olan dizi, Gilead adındaki bir toplumu konu alıyor. Bu toplumda kadın nüfusu bir şekilde azalır. Bu sebeple kadınlar artık devletin malı olur. Devlet ise kadınları kendi çıkarları için kullanır.
🎬 Caliban’ın Savaşı - The Expanse - IMDb: 8.5
Daniel Abraham ve Ty Franck ikilisinin birlikte kaleme aldığı aynı isimdeki roman serisinden uyarlanan dizi, 2015 yılında yayınlanmaya başladı. Gelecekte geçen dizi, Mars'ın ve Ay'ın kolonileştirildiği bir evrende geçer. Zengin bir aile kayıp kızlarını bulması için Miller'ı işe alır. Miller anlaştığı bir uzay gemisi kaptanıyla çalışmalara başlar. İkili soruşturmayı derinleştirdikçe, ortada büyük bir komplo olduğunu keşfeder.
🎬 Big Little Lies - Big Little Lies - IMDb: 8.5
Avustralyalı yazar Liane Moriarty'nin 'Küçük Ama Büyük Yalanlar' adlı romanından uyarlanan dizi, 2017-2019 yılları arasında iki sezon yayınlandı. Çocukları anaokuluna giden anneler, veli toplantısında işlenen bir cinayeti çözmek için bir araya gelir. Dizinin başrollerinde Oscar'lı iki yıldız Nicole Kidman ve Reese Witherspoon yer alıyor.
🎬 Zihin Avcısı - Mindhunter - IMDb: 8.6
Mark Olshaker ve John E. Douglas tarafından yazılan 'Mindhunter: Inside the FBI’s Elite Serial Crime Unit' adlı romandan uyarlanan dizi, 2017-2019 yılları arasından Netflix'te yayınlandı. Özel bir FBI biriminde görev alan iki ajan Holden Ford ve Bill Tench, birçok araştırmada birlikte çalışır. Katiller ve tecavüzcüler gibi azılı suçluların peşine düşen ikili, kan donduran vakalarla karşı karşıya kalır.
🎬 Dexter - Dexter - IMDb: 8.6
Jeff Lindsay'in 'Dexter' romanlarından uyarlanan dizi 2006-2013 yılları arasında 8 sezon olarak yayınlanmıştı. Çok sevilen dizi, 7 Kasım 2021'de 'Dexter: New Blood' adıyla tekrar izleyicisi karşısına çıkacak. Miami polis departmanında kan analisti olarak çalışan Dexter Morgan, aynı zamanda bir seri katil olarak hayatına devam eder.
🎬 Vezir Gambiti - The Queen's Gambit - IMDb: 8.6
Son yılların en ses getiren yapımlarından biri olan The Queen's Gambit, Walter Tevis'in aynı isimdeki romanından uyarlandı. Mini dizi olarak 2020 yılında Netflix'te yayınlandı. Çocuk esirgeme kurumunda yaşayan Beth, buradaki hizmetliden satranç oynamasını öğrenir. Satrançta büyük bir yeteneğe sahip olan Beth, turnuvalarda usta isimlerle mücadele etmeye başlar. Bir yandan da evlat edinilen Beth, özel hayatında yaşadığı sorunlara rağmen, satrançtaki olağanüstü başarısını sürdürmeye devam eder.
🎬 Yeşilin Kızı Anne - Anne with An E - IMDb: 8.7
Lucy Maud Montgomery’nin 'Yeşilin Kızı Anne' romanından uyarlanan dizi, 2017-2019 yılları arasında 3 sezon olarak Netflix'te yayınlandı. Ailesini küçük yaşta kaybeden Anne Shirley, daha önce hiç evlenmemiş ve erkek kardeşiyle birlikte yaşayan yaşlı bir kadın tarafından evlat edinilir. Çiftlik işlerinde yardımcı olması için erkek evlat edinmek isteyen ikili, bir yanlışlık sonucu Anne'i evlat edinir. Anne, pozitif enerjisi ve zekasıyla onları etkilemeyi başarır.
🎬 Sherlock Holmes - Kızıl Dosya - Sherlock - IMDb: 9.1
Sir Arthur Conan Doyle tarafından yaratılan edebiyatın efsanevi dedektifi Sherlock Holmes'ün modern dünyaya uyarlandığı dizi, 2010 ve 2017 yılları arasında 4 sezon olarak yayınlandı. Günümüz Londra'sında yaşayan Sherlock, ev arkadaşı olarak Doktor Watson'u bulur. Davadan davaya koşan Sherlock, peşine Doktor Watson'u da katar. İkili birlikte suçluların izini sürer. Dizinin başrollerinde Benedict Cumberbatch ve Martin Freeman yer alıyor.
🎬 Taht Oyunları - Game of Thrones - IMDb: 9.2
George R. R. Martin'in 'Buz ve Ateşin Şarkısı' roman serisinden uyarlanan Game of Thrones, şüphesiz dünyanın en popüler dizisi olmayı başardı. Kırmadık rekor bırakmayan dizi, tam 59 dalda Emmy Ödülü kazanarak tarihe geçti. 2011-2019 yılları arasında tam 9 sezon olarak yayınlanan dizi, finaliyle hayranlarını hayal kırıklığına uğrattı. Dizi, Kral Robert'ın Kuzey'e gelip, eski dostu Lord Eddard Stark'a, Kralın Eli olmasını teklif etmesiyle başlıyor. Lord Stark istemeyerek de olsa teklifi kabul ederek Kral Toprakları'na gider ve perde arkasında çok büyük komploların döndüğünü görür. Bir yandan kuzeydeki Sur'dan gelen Akgezen haberleri, bir yandan da doğudan gelen Daenerys'in Khal Drogo ile evlilik haberi işleri iyice karıştırır. Dizideki birçok oyuncu, bu diziyle adını dünyaya duyurdu.
🎬 Grinin Elli Tonu
Grinin Elli Tonu, E.L. James tarafından yazılan ve dünya çapında büyük ses getiren bir romandır. Roman, genç ve saf bir üniversite öğrencisi olan Anastasia Steele ile zengin, karizmatik ve oldukça gizemli bir iş adamı olan Christian Grey arasındaki tutkulu ve karmaşık ilişkiyi anlatır.
🎬 Yüzüklerin Efendisi (Tek Cilt)
Yüzüklerin Efendisi, J.R.R. Tolkien'in yazdığı epik bir fantastik roman üçlemesidir. Hikaye, Orta Dünya adı verilen kurgusal bir evrende geçer ve kötülüğün gücüne karşı iyiliğin mücadelesini anlatır.
🎬 Harry Potter ve Felsefe Taşı
Harry Potter, J.K. Rowling tarafından yazılmış, büyücülük dünyası üzerine kurulu popüler bir fantastik roman serisidir. Hikaye, yetim bir çocuk olan Harry Potter'ın, büyücülük yeteneğini keşfetmesi ve Hogwarts Cadılık ve Büyücülük Okulu'nda okumaya başlamasıyla başlar.
🎬 Dune
Dune, Frank Herbert'in yazdığı ve bilim kurgu türünün en önemli eserlerinden biri olarak kabul edilen epik bir roman. Uzak bir gelecekte, insanlığın yıldızlara yayıldığı bir evrende geçiyor. Hikaye, özellikle Arrakis adlı çöl gezegenine odaklanıyor.
🎬 İyi Bir Kızın Cinayet Rehberi
Sakin bir İngiliz kasabasında 17 yaşındaki bir kızın öldürülmesinden beş yıl sonra, bir öğrenci gerçeği ortaya çıkarmaya ve asıl katili bulmaya karar verir. Holly Jackson imzalı ödüllü romandan uyarlanan dizide Emma Myers başrolde.
🎬 3391 Kilometre
Bir gece yarısı gelen mesaj, mesafeleri hiçe sayan sımsıcak bir aşkın kapılarını ardına kadar açıyor: “Uyu artık!” 3391 Kilometre, birbirinden kilometrelerce uzakta olmalarına rağmen sevginin güçlü bağını yüreklerinde hisseden iki gencin hikayesini okuyucuyla buluşturuyor.
🎬 Gurur ve Önyargı
Jane Austen'ın klasik romanı, defalarca kez beyaz perdeye uyarlandı ve aşkın zamansızlığını kanıtladı.
🎬 Savaş ve Barış (2 Cilt Takım)
Tolstoy'un epik romanı, sinemaya uyarlanırken tarihi bir dönemi ve insan ilişkilerini gözler önüne serdi.
🎬 Açlık Oyunları
Suzanne Collins'in distopik roman serisi, gençlerin hayatta kalma mücadelesini anlatıyor ve sinema dünyasına yeni bir soluk getirdi.
🎬 Küçük Kadınlar
Louisa May Alcott'ın kaleminden çıkan Küçük Kadınlar, 19. yüzyıl Amerika'sında yaşayan dört kız kardeşin hayatlarını, hayallerini ve mücadelelerini anlatan etkileyici bir roman. Roman, sadece bir aile hikayesi olmakla kalmayıp, dönemin toplumsal yapısı, kadınların yeri ve kişisel gelişim gibi evrensel temalara da değinir.
🎬 Sol Ayağım
Otobiyografi türünde olan Sol Ayağım, Christy Brown’un zorluklarla geçen yaşam mücadelesini anlatmaktadır. İrlanda’nın en başarılı yazarlarından biri olan Christy Brown, doğuştan beyin felci geçirmiştir. Tüm hayatını tekerlekli sandalyede geçirmek zorunda kalan Brown, kendi üzerinde kurulan tüm olumsuz düşüncelere rağmen hayata sımsıkı tutunmuş ve ibret alınası yaşam öyküsünü Sol Ayağım ismini verdiği kitabında anlatmıştır. İlk basımı 1954 yılında olan eser, hala en çok okunan ve çok satan kitaplar listesinde yer almaktadır.
🎬 Çizgili Pijamalı Çocuk
En kısa sürede yazılan roman özelliği taşıyan Çizgili Pijamalı Çocuk, John Boyne tarafından sadece 2,5 günde kaleme alındı. 2006 yılında yayınlanan kitap, çocuk edebiyatı kategorisinde yer alsa da kurgusuyla herkesi etkilemeyi başardı. Dram ve tarihi roman olarak da nitelendirilen kitapta, 9 yaşındaki Bruno’nun hüzünlü hikayesine tanık oluyoruz.
🎬 Baba
Mario Puzo tarafından kaleme alınan Baba ilk kez 1972 yılında yayınlandı. Polisiye türde olan kitap tam bir mafya romanı. Bu nedenle edebi olarak değerlendirmemek gerekiyor. Bir mafya ailesinin hikayesinin anlatıldığı roman 1945 ve 1955 yılları arasında geçiyor. En iyi kitap alıntılarına sahip olan film, aynı isimle sinemaya da uyarlanmıştır.
🎬 Alacakaranlık
Serinin ilk kitabı olan Alacakaranlık 2005 yılında yayınlanan, gençlik edebiyatı kategorisinde bir romandır. En çok okunan ve en iyi vampir konulu kitaplar arasında yer alan seri; Yeni Ay, Tutulma ve Şafak Vakti isimli kitaplardan oluşuyor. Bella adında bir genç kızın, vampir olan Edward’a aşık olması ve kendini çok başka bir dünyanın içinde bulmasını anlatan kitabın adı, aynı zamanda en iyi aşk kitapları arasında geçiyor. Bestseller olan Alacakaranlık 2008 yılında sinemaya uyarlandı.
🎬 İnci Küpeli Kız
İnci Küpeli Kız, Johannes Vermeer adındaki Hollandalı ressamın, aynı isimdeki tablosundan esinlenerek yazılmış romanıdır. Hollanda’nın Mona Lisa’sı olarak adlandırılan tablo, yazar Tracy Chevalier için de ilham kaynağı olmuştur. Yazar portredeki inci küpeli kızın gizemli yönlerine ışık tutmaya çalışıyor. O iri gözlerinde şehvet mi yoksa masumiyet mi var, Tracy Chevalier tarafından müthiş bir kurgu ile okuyucuyla buluşuyor.
🎬 Gülün Adı
Gülün Adı, 2016 yılında kaybettiğimiz, İtalyan bilim adamı ve yazar Umberto Eco’nun en ünlü ve ilk kitabıdır. Orta Çağ tarihine ışık tutan eserleriyle adını duyuran Umberto Eco, bu kitabı 1980 yılında yayınladı. Gülün Adı romanının konusu da yine Orta Çağ döneminde yaşanan olaylardan oluşuyor. O dönemin İtalya’sında; tarikatlar arası yarış, cinayet, papa ve imparator arasında yaşanan yetki savaşı kitabın konusunu oluşturuyor.
🎬 Marslı
Andy Weir tarafından kaleme alınan Marslı, 2014 yılının en iyi bilim kurgu kitabı seçildi. Mark Watney adında bir astronotun, bir kaza neticesinde Mars’ta mahsur kalmasını anlatan kitap, macera ve aksiyonun yanında, eğlenceli satırlar okumanızı da sağlıyor. En iyi bilim kurgu kitaplarında da yer verdiğimiz eser, hayatta kalma mücadelesini esprili bir dille anlatmaktadır.
🎬 Anna Karenina
1877 yılında yayınlanan Anna Karenina, Rus yazar Lev Tolstoy imzası taşımaktadır. En çok okunan dünya klasikleri kitapları arasında yer alan Anna Karenina, yazarın da başyapıt eserlerinden biridir. Güzeller güzeli Anna Karenina’nın, yanlış adama aşık olması, ondan hamile kalması ve bu aşk için kocasından bile vazgeçmesini anlatan kitap, yasak aşkın bir kadının hayatı üzerindeki etkilerini anlatıyor.
🎬 Forrest Gump
Winston Groom’un 1986 yılında yayınlanan kitabı Forrest Gump, beyazperdeye aktarılması ile de başarısına başarı katmıştır. Filmi çekilen kitaplar arasında belki de en başarılı olanlardan biri olan Forrest Gump, bir banka oturup anlattıkları ile kalbimizin en derinliklerine dokunmayı başardı.
🎬 Hayvan Mezarlığı
Gerilim ve korku romanları denince akla ilk gelen bir isim var sırada. ABD’li yazar Stephen King’in birçok kitabı filme uyarlandı. Bunlardan biri de 1983 yılında yayınlanan kitabı Hayvan Mezarlığı’dır. Kitabın başında gayet sakin ve normal olaylar yaşanır. Dr. Louis Creed ailesiyle birlikte sakin bir kasabaya yerleşir. Burada çok sevdikleri kedileri ölür. Kitabın heyecanlı kısmı da bundan sonra başlar.
🎬 Yeraltından Notlar - Yeraltı
Rus edebiyatının köşe taşlarından olan Dostoyevski’nin her romanı dünya klasikleri arasında unutulmazlar arasına adını yazdırmıştır. 1864 yılında yayınlanan Yeraltından Notlar, varoluşçuluk felsefesine ışık tutan ve diğer birçok yazarın etkilenmesine sebep olan bir eser. Yalnız bir insanın iç çatışmalarının anlatıldığı kitapta, kendini dış dünyadan soyutlamış bir adamın hikayesini okuyoruz.
🎬 Kartal
Tarih kitapları kategorisine giren Kartal, Rosemary Sutcliff tarafından kaleme alındı. İlk basım yılı 1954 olan kitabın orijinal adı The Eagle of the Ninth’dir. Roma tarihinin en gizemli olaylarına ışık tutan eser, etkileyici kurgusuyla film yapımcılarının dikkatini çekmiş olmalı ki geçtiğimiz yıllarda beyazperdeye uyarlandı.
🎬 Piyanist
Yahudi asıllı Polonyalı piyanist, Wladyslaw Szpilman’in kendi hayat hikayesini anlattığı Piyanist, 1946 yılında yayınlanan bir kitap. Otobiyografi türünde olan eser filmi kadar ses getirmese de gerçek hayatın anlatıldığı kitaplar arasında, en etkileyici olanlardan biri olmuştur. Wladyslaw Szpilman’nin, 2. Dünya Savaşı sırasında, Almanların saldırısından kaçarak, kurtulmasını anlatan Piyanist, 2002 yılında da beyazperdeye uyarlandı.
🎬 Yeşil Yol
Sırada yine bir Stephen King romanı var. Bir seri romanı olan Yeşil Yol’un ilk kitabı 1996 yılında yayınlandı. Korku ve gerilim türünde olan eser aynı zamanda duygusal bir kitap olarak da değerlendiriliyor. Could Mountain Hapishanesinin, E bloğunda geçen hikayede, dev cüsseli ama çocuk kalpli John Coffey’in duygusal anlarına tanık oluyoruz. Hikaye ise hapishanenin gardiyanı, Paul tarafından anlatılıyor.
🎬 Kuzuların Sessizliği
Serinin ikinci sayısı olan Kuzuların Sessizliği, macera, aksiyon, korku ve gerilim türünde yazılmış bir kitap. Thomas Harris tarafından 1988 yılında kaleme alınan eser, filme uyarlandıktan sonra adını daha çok duyurdu. Yayınlandığı yıl Bram Stoker Ödülünün sahibi olan kitabın ana kahramanı, Buffalo Bill adındaki bir seri katildir.
🎬 Senden Önce Ben
Son yılların en çok okunan ve en iyi aşk kitaplarından biri olan Senden Önce Ben, 2013 yılında yayınlandı. Jojo Moyes tarafından kaleme alınan eser, aşk kitabı kategorisinde yer almasının yanında, psikoloji tarzında da sayılabilir. Çünkü kitabın ana karakteri Will ve Lou, yaşadığımız hayatın ne kadar değerli ve yaşanası olduğunu bizlere hatırlatıyor.
🎬 Fareler ve İnsanlar
Tüm zamanların en çok satan kitapları arasında yer alan Fareler ve İnsanlar, Gazap Üzümleri’nin yazarı John Steinbeck tarafından, 1937 yılında yazıldı. Nobel ödüllü yazarın muhteşem kurgusuyla okuyucuya sunulan eserde; George ve Lennie adında iki arkadaşın maceralarına ortak oluyoruz. Küçük hayallerini gerçekleştirmek için bir çiftlikte işe giren ve birbirine sırt sırta zıt olan bu iki arkadaşın hüzünlü öyküsü gerçekten okunmaya değer.
🎬 Uçurtma Avcısı
Öyküsü Halit Hüseyni’ye ait olan Uçurtma Avcısı, Marc Foster tarafından çekilerek 2007 yılında gösterime girdi. 8,4 IMDb puanı olan film biyografik ve dram türünde bir yapıt. Khalid Abdalla, Atossa Leoni, Shaun Toub ve Zekeria Ebrahimi gibi isimlerin yer aldığı Uçurtma Avcısı’nda, Emir çocukluk arkadaşı Hasan’ın oğlunun başının dertte olduğu öğrenir ve ona yardım etmek için yola koyulur.
🎬 Benjamin Button'ın Tuhaf Hikayesi
F. Scott Fitzgerald tarafından kaleme alınan Benjamin Button’ın Tuhaf Hikayesi, 80 sayfadan oluşan kısa bir öykü kitabı. Yazarın Muhteşem Gatsby kitabı gibi filme uyarlanan bu eseri 1921 yılında yayınlandı. Muhteşem kurgusuyla hafızalardan silinmeyecek bir güce sahip olan kitabı okumadan, filmini izlememenizi tavsiye ederim.
🎬 Boleyn Kızı
Philippa Gregory tarafından 2001 yılında kaleme alınan Boleyn Kızı, sizi 1500’lü yılların İngiltere’sine götürüyor. Kraliyet, asillik, para hırsı, aşk, seks ve şehvet gibi birçok olgunun iç içe harmanladığı kitap oldukça zengin ve etkileyici bir kurguya sahip. İhtiras ve intikam masalının anlatıldığı kitabın ana karakterlerini; Mary ve Anne Boleyn adında iki kız kardeş oluşturuyor.
🎬 Uçurtmayı Vurmasınlar
Feride Çiçekoğlu’nun 1986 yılında yayınlanan öykü kitabı Uçurtmayı Vurmasınlar, okuyan herkesin hem hafızasında hem de gönlünde ayrı bir yere sahiptir. Gözyaşlarını tutamayacağınız kitap, 12 Eylül karanlığını, hapishanedeki bir çocuğun gözleriyle anlatıyor. 5 yaşındaki Barış’ın soruları ve tespitleri yürek dağlayan cinsten.
🎬 Anayurt Oteli
Yusuf Atılgan’ın ikinci romanı olan Anayurt Oteli, 1973 yılında yayınlandı. Türk edebiyatının unutulmaz yapıtlarından olan Anayurt Oteli’nin sinemaya uyarlanmış hali de büyük beğeni topladı. Kitabın baş kahramanı Zebercet, otelin katiplik görevini yürüten, dış dünyayla ilişkisi neredeyse yok sayılan bir adamdır. Zebercet’in hayatı otele konaklamaya gelen bir kadın ile değişir.
🎬 Susuz Yaz
Necati Cumalı’nın bir öykü kitabı olan Susuz Yaz, aslında birçoğu gerçek olan hikayelerden oluşmaktadır. Kitap adını da içinde geçen bir öyküden alıyor. Hemen her türde eser veren, çok yönlü bir yazar olan Necati Cumalı, bu kitabında İzmir’in Urla ilçesinde yaşadığı anılarını aktarmıştır. Toprak savaşı, su kavgası, köy halkı arasında yaşanan çekememezlik gibi olay örgüsünün anlatıldığı kitabın içindeki en dikkat çekici öykü de aynı isimle sinemaya uyarlanmıştır.
🎬 Vurun Kahpeye
Halide Edip Adıvar’ın ikinci romanı olan Vurun Kahpeye, 1926 yılında yayınlandı. Yaşadığı hayat ile zaten adını ve karakterini bildiğimiz Halide Edip, romanında da o günleri okuyucuya yansıtmaktadır. Milli Mücadele döneminde geçen romanda, Aliye adında bir öğretmenin bir kasabaya tayini çıkar. Vatan hainliği ve vatanseverlik gibi konulara da değinen eser, Halide Edip Adıvar’ın başyapıt romanıdır.
🎬 Gölgesizler
Hasan Ali Toptaş’a, Yunus Nadi Roman Ödülünü kazandıran, muhteşem bir kitaptır Gölgesizler. Düşle gerçeğin ayırt edilemediği, buram buram edebiyat kokan, zaman-mekan ilişkisini yerle bir eden bir eser. 1993 yılında yayınlanan Gölgesizler, hem köy hem de şehir olmak üzere iki farklı yerde geçiyor. Anadolu insanının kaderini dile getiren kitap, soluksuz okuyacağınız bir kurguya sahip.
🎬 Selvi Boylum Al Yazmalım
Eminim birçok insan böyle bir kitabın varlığından bile bihaberdir. Genellikle filmiyle bildiğimiz Selvi Boylum Al Yazmalım kitabı, Kırgız yazar Cengiz Aytmatov tarafından 1970 yılında yayınlandı. Aytmatov’un kalemini daha önce okuyanlar bilir. Kitaplarının edebi değeri, kullandığı dil, yaşadığı coğrafyanın esintilerini yansıtması muhteşemdir. Usta kalemini bu eserinde de konuşturan Aytmatov, Selvi Boylum Al Yazmalım ile unutulmaz bir aşk hikayesine imzasını atmaktadır.
🎬 Hababam Sınıfı
Rıfat Ilgaz’ın bir dergide yazdığı öykülerle başlayan Hababam Sınıfı’nın maceraları bir seri halinde okuyucuyla buluştu. 1957 yılından itibaren kitaplaştırılan Rıfat Ilgaz satırları, her yaştan Türk insanının severek okuduğu bir seri olmuştur. Hababam Sınıfı Baskında, Hababam Sınıfı Uyuyor, Hababam Sınıfı Sınıfta Kaldı isimli kitaplar da serinin diğer sayılarını oluşturmaktadır.
🎬 Five Feet Apart
Five Feet Apart, iki hasta gencin hastanede yollarının kesişmesi ile değişen yaşamlarını konu ediyor. Stella Grant, 17 yaşında olan bir genç kızdır. Bilgisayarına bağlı bir hayat süren Stella, yaşıtları gibi gezip dolaşmak yerine zamanını çoğunu hastanede geçirmek zorundadır.
🎬Labirent: Ölümcül Kaçış
2014 tarihli roman uyarlaması bilimkurgu aksiyonu Labirent: Ölümcül Kaçış'ın devamı olan filmde, kapana kısıldıkları Labirent deneyinden kurtulmayı başaran gençleri bu sefer dış dünyada hiç de ummadıkları tehlikeler bekliyordur.
🎬 Uyumsuz
Uzak bir gelecekte geçen distopik hikayede insanlık, her biri farklı bir erdemi temsil eden beş farklı parçaya bölünmüş bir düzende yaşamaktadır. İnsanlar 16 yaşına geldiklerinde kendi insani özelliklerine göre bu beş bölümden birine dahil olup ömür boyu bu bölümde yaşamlarını sürdürmektedirler.
🎬 The 100
The 100, yıkıcı bir nükleer kıyametten yaklaşık yüz yıl sonra Dünya'ya dönen, uzay habitatı Ark'ta kıyamet sonrası hayatta kalanları konu alıyor. Dünya'ya gönderilen ilk insanlar, nükleer felaketten sağ kurtulanların torunlarıyla karşılaşan bir grup suçlu çocuktur.
🎬 Doğu Ekspresinde Cinayet
Doğu Ekspresinde Cinayet, İstanbul'dan yola çıkan ve Paris'e kadar yol alacak olan Şark Ekspresi'ndeki bir ölüm üzerine serüvenine başlıyor. Trenin konuklarından biri öldürülmüş olarak bulunuyor, bu esnada kara saplanan ekspresin sayesinde meşhur Belçikalı dedektif Hercule Pairot, suçluyu bulmak üzere kolları sıvıyor.
______________
SONUNDA BİTTİ! Şu ana kadar beni en çok yoran araştırma bu olabilir. Sabah uyanıp başladım dokuz gibi saat şu an 11.20 .. Her yerden bir film çıkıyordu hiçbir yerde bahsedilmeyenler vardı falan toparlamak çok zor oldu! daha fazla uzatıp sıkmak istemedim. Umarım yararlanabilirsiniz. Burada olmayan ve olması gereken kitapları yorumlarda belirtirseniz sevinirim sonradan güncelleme yaparım. Keyifli günler!