Kendime Yüz Kitaplık Okuma Listesi
Elimden geldiğince ve kendi çapımda, nitelikli okur olma yolunda ilerlemeye çalışıyorum. Özellikle geçtiğimiz yıl ve bu sene hem kitap okuma grupları, hem sitede takip ettiğim okurlar ve kitap etkinlikleri sayesinde birçok iyi yazarın kaliteli kitaplarını okuma şansına eriştim. Fakat bu okumalar her ne kadar benim için çok faydalı ve edebiyat birikimimi fazlasıyla artırmış olmasına rağmen asıl okumak istediğim, beni anlatımı, kullanılan teknikler, biçimi ve içeriğiyle zihnimi zorlayacak, meşgul edecek kitapları bir türlü okuyamadığımı ya da sürekli ertelediğimi fark ettim. Bunun üzerine geçtiğimiz günlerde bir karara vardım. Bu karar neticesinde, okuma gruplarıyla kitap etkinliklerine bir süreliğine ara vereceğim. Bu iletiyle, hem kendime aralıksız okumaya çalışacağım genellikle de hacimli ya da seri kitaplardan oluşan "zor" kitap listesini yapmaya hem de bu yolla sitedeki okurlara -kendimce- küçük bir kaynakça yaratmaya çalıştım. Listede olmayan ve listeye katkı yapacak kitapları önermek isteyen okurların önerilerine de açığım. İsteyenler tavsiye edecekleri kitapları, iletinin altına yorum olarak yazabilirler. 1. Ulysses (Okundu) 2. Ulysses (Okundu) 3. Gölgesizler (Okundu) 4. Teneke Trampet (Okundu) 5. Finnegan Uyanması (Okundu) 6. Swann'ların Tarafı (Okundu) 7. Çiçek Açmış Genç Kızların Gölgesinde (Okundu) 8. Guermantes Tarafı (Okundu) 9. Sodom ve Gomorra (Okundu) 10. Mahpus (Okundu) 11. Albertine Kayıp (Okundu) 12. Yakalanan Zaman (Okundu) 13. Niteliksiz Adam 1 (Okundu) 14. Niteliksiz Adam 2 15. Niteliksiz Adam 3 16. Niteliksiz Adam 4 17. Niteliksiz Adam 1 (Okundu) 18. Niteliksiz Adam 2 19. Gecenin Sonuna Yolculuk 20. Yanardağın Altında 21. Molloy (Okundu) 22. Malone Ölüyor 23. Adlandırılamayan 24. Seksek 25. Vergilius'un Ölümü 26. Kayboluş 27. Yaşam Kullanma Kılavuzu 28. Koleksiyoncu 29. Büyücü 30. Ses ve Öfke (Okundu) 31. Abşalom, Abşalom! (Okundu) 32. Sanatçının Bir Genç Adam Olarak Portresi 33. James Joyce - Hayatı ve Eserleri 34. Don Quijote (2 Cilt Takım) 35. Tehlikeli Oyunlar 36. Tutunamayanlar (İkinci Kez) 37. Deniz Feneri 38. Mrs. Dalloway 39. Dalgalar 40. Aylak Adam (İkinci Kez-Okundu) 41. Anayurt Oteli (İkinci Kez-Okundu) 42. Savaşta Bir Yazar 43. Yaşam ve Yazgı 44. Locus Solus (Okundu) 45. Gulag Takım Adaları 46. Gulag Takım Adaları’nın Devamı 2. Cilt 47. Gulag Takım Adaları Son Cilt 48. Can 49. Çevengur 50. Foucault Sarkacı 51. Yeraltından Notlar 52. Suç ve Ceza (İkinci Kez) 53. İşkenceci (İkinci Kez) 54. Asılacak Kadın (İkinci Kez) (Okundu) 55. Gece 56. Benim Adım Kırmızı 57. Kara Kitap 58. Ağır Roman (Üçüncü Kez) 59. Fındık Sekiz (Üçüncü Kez) 60. Beni Asla Bırakma 61. Günden Kalanlar 62. Mülksüzler 63. Swastika Geceleri 64. Otomatik Portakal 65. Gog 66. Bitik Adam 67. Büyülü Dağ 68. 1Q84 (Tek Cilt) 69. Buzul Çağının Virüsü 70. Kaputt 71. Yokyer 72. Garp Cephesinde Yeni Bir Şey Yok (Ciltli) 73. Paris Düşerken 74. Tristram Shandy (Okundu) 75. Terra Nostra 76. Kudüs 77. Ruhlar Evi 78. Yüzyıllık Yalnızlık (İkinci Kez) 79. Bir Delinin Anı Defteri - Palto - Burun - Petersburg Öyküleri ve Fayton (İkinci Kez) 80. Geceyarısı Çocukları 81. Güven - Cilt 1 82. Güven - Cilt 2 83. Moby Dick 84. Solgun Ateş 85. Bozkırkurdu 86. Frankenstein ya da Modern Prometheus 87. Doktor Jivago 88. Usta ile Margarita 89. Esir Şehrin İnsanları 90. Esir Şehrin Mahpusu 91. Yol Ayrımı 92. Görmek 93. Sevilen 94. Zamanımızın Bir Kahramanı (Okundu) 95. Bir Kış Gecesi Eğer Bir Yolcu 96. 49 Numaralı Parçanın Nidası (Okundu) 97. 2666 98. Demir Ökçe 99. Çanlar Kimin İçin Çalıyor 100. Körleşme -------------------------------------------------------------------- Okurlardan Öneri Listesi 101. Tatar Çölü (Osman Y. Önerisiyle) 102. Savaş ve Barış (2 Cilt Takım) (Derya Yaşar Önerisiyle) 103. Anna Karenina (Derya Yaşar Önerisiyle) 104. Diriliş (Derya Yaşar Önerisiyle) 105. Monte Cristo Kontu (2 Cilt Takım) (Derya Yaşar Önerisiyle) 106. Üç Silahşor (Derya Yaşar Önerisiyle) 107. Karamazov Kardeşler (Derya Yaşar Önerisiyle) 108. Wilhelm Meister’in Çıraklık Yılları (Derya Yaşar Önerisiyle) 109. Genç Werther'in Acıları (Derya Yaşar Önerisiyle) 110. Faust (Derya Yaşar Önerisiyle) 111. Beyaz Zambaklar Ülkesi (Derya Yaşar Önerisiyle) 112. Oblomov (Derya Yaşar Önerisiyle) 113. Tom Amca'nın Kulübesi (Derya Yaşar Önerisiyle) 114. Muhteşem Gatsby (Derya Yaşar Önerisiyle) 115. Kelile ve Dimne (Derya Yaşar Önerisiyle) 116. Bir Kadının Portresi (Derya Yaşar Önerisiyle) 117. Ölüler Evinden Anılar (Derya Yaşar Önerisiyle) 118. Yüzüklerin Efendisi (Tek Cilt) (Gamze Ö. Önerisiyle) 119 Buddenbrooklar (L Büşra A. Önerisiyle) 120. Sebastian Knight'ın Gerçek Yaşamı (L Büşra A. Önerisiyle) 121. Klim Samgin'in Yaşamı 40 Yıl (1. Cilt) (L Büşra A. Önerisiyle) 122. Klim Samgin'in Yaşamı 40 Yıl (2. Cilt) (L Büşra A. Önerisiyle) 123. Klim Samgin'in Yaşamı 40 Yıl (3. Cilt) (L Büşra A. Önerisiyle) 124. Klim Samgin'in Yaşamı 40 Yıl (4. Cilt) (L Büşra A. Önerisiyle) 125. Ferdydurke (L Büşra A. Önerisiyle) 126. Canterbury Hikayeleri (Elif Önerisiyle) 127. Fırat Suyu Kan Akıyor Baksana (Elif Önerisiyle) 128. Karıncanın Su İçtiği (Elif Önerisiyle) 129. Tanyeri Horozları (Elif Önerisiyle) 130. Çıplak Deniz Çıplak Ada (Elif Önerisiyle) 131. Alçaklığın Evrensel Tarihi (Betül Önerisiyle) 132. Dorian Gray'in Portresi (Betül Önerisiyle) 133. İlyada (Betül Önerisiyle) 134. Odysseia (Betül Önerisiyle) 135. Saatleri Ayarlama Enstitüsü (https://1000kitap.com/resulbulama Önerisiyle) 136. Mai ve Siyah (https://1000kitap.com/resulbulama Önerisiyle) 137. Âmâk-ı Hayal (https://1000kitap.com/resulbulama Önerisiyle) 138. Sinekli Bakkal (https://1000kitap.com/resulbulama Önerisiyle) 139. Devlet Ana (https://1000kitap.com/resulbulama Önerisiyle) 140. İnce Memed 1 (https://1000kitap.com/resulbulama Önerisiyle) 141. İnce Memed 2 (https://1000kitap.com/resulbulama Önerisiyle) 142. İnce Memed 3 (https://1000kitap.com/resulbulama Önerisiyle) 143. İnce Memed 4 (https://1000kitap.com/resulbulama Önerisiyle) 144. Madame Bovary (https://1000kitap.com/resulbulama Önerisiyle) 145. Gün Olur Asra Bedel (https://1000kitap.com/resulbulama Önerisiyle) 146. Drina Köprüsü (https://1000kitap.com/resulbulama Önerisiyle) 147. Kasvetli Ev (2 Cilt Takım) (https://1000kitap.com/resulbulama Önerisiyle) 148. Vadideki Zambak (https://1000kitap.com/resulbulama Önerisiyle) 149. Hiroşima Sevgilim (Liliyar Önerisiyle) 150. Gazap Üzümleri (Sessiz Okur Önerisiyle) 151. Seçme Öyküler (Sessiz Okur Önerisiyle) 152. Gurbet Hikayeleri - Yeraltında Dünya Var (Sessiz Okur Önerisiyle) 153. Sineklerin Tanrısı (Sessiz Okur Önerisiyle) 154. Incognito - Beynin Gizli Hayatı (ersal demirayak Önerisiyle) 155. Melekler Zamanı (https://1000kitap.com/permanent Önerisiyle) 156. Sisifos Söyleni (https://1000kitap.com/Nephrenka Önerisiyle) 157. Nasıl Yapmalı (https://1000kitap.com/iimge Önerisiyle)
10,3bin Gösterim
Turhan hocam, bilinçli okumayı teşvik etmek amacıyla çok değerli bir ileti olmuş. Öncelikle söylemek istediğim; Hayat kısa, okunması gereken değerli kitaplar çok. Artık mutlaka elemek gerekli. Boşa zaman kaybedilen okumalardan kurtulmak gerekiyor. Etkinlikler zaman alıyor doğru, ama yazarı ve okunan eseri daha iyi tanımak için güzel fırsatlar olduğunu düşünüyorum. Bunun dışında hatır için okunan kitaplardan ve abur cubur gibi biz istemeden karşımıza çıkanlardan kurtulmamız gerekiyor. Mutlaka okunması gereken, en önemli eserler konusu ise göreceli bir kavram olmakla birlikte, bu kadar sağlam bir listeye girmeyi hakeden tavsiyelerde bulunabiliriz. Benim de benzer bir listem var. Birazdan önerilerde bulunacağım. Güzel kitaplara vurgu yapan iletiniz için teşekkür ediyoruz.
Turhan Yıldırım
Öneriler için teşekkürler, listeye ekledim tüm kitapları. Yalnız sadece Körleşme listeye eklemeyi unuttuğum bir kitaptı. 100. Kitap olarak listeye eklendi.
Tatar Çölü Tek bir kitap okuma hakkım olsa tekrar ve tekrar bu kitabı okurdum.
Listeye ekliyorum, teşekkürler.
Gülün Adı Dinle Küçük Adam GOG
Büyük Muzdaribler "Düşünce Tarihine Bakış" 4 cild. Salih Mirzabeyoğlu
Çok güzel nitelikli bir liste benim de listemde olan kitaplar var içerisinde. Yalnız dikkatinize kaçmış sanırım, Usta ve margarita iki kez listeye eklenmiş. İyi okumalar.
Turhan Yıldırım
Listeye hem son iki kitabı, hem de dorian gray'i ekledim. Her ne kadar okumuş olsam da sonuç olarak öneri listesini ayrı tuttuğumdan eklemeyi yaptım. Siteye bir tür amme hizmeti yapmış olalım hep birlikte.
Merhaba çok iyi bir okuma listesi olmuş teşekkürler. Naçizane benim de eklemek istediğim kitaplar var şöyle ki; Gazap Üzümleri / John Steinbeck Seçme Öyküler / Mark Twain Sineklerin Tanrısı / William Golding Gurbet Hikâyeleri Yer Altında Dünya Var / Refik Halid Karay Tekrar teşekkürler. Herkese keyifli okumalar 📚📚
Öneriler için teşekkürler.